Elegans Logo
Tugay Özçeri
TUGAY ÖZÇERI
NATO Nezdinde Türkiye Büyükelçisi


Kitle Imha Silahlari Çok Önemle Üzerinde Durulan Bir Konudur.

TUGAY ÖZÇERI
NATO Nezdinde Türkiye Büyükelçisi


"1974 tarihinde NATO daimi Temsilciligi'nde Müstesarlik, NATO Uluslararasi Sekreteryasi'nda NATO Icra Konseyi Sekreterligi, 1989-1991 tarihleri arasinda Dis Isleri Bakanligi Müstesarligi görevlerinde bulunan ve su anda NATO nezdinde Büyükelçi olarak görevine devam eden Tugay ÖZÇERI, NATO'nun uluslararasi platformdaki rolünü ve genisleme sürecini degerlendirdi."


- NATO'nun uluslararasi platformdaki rolünü ve genisleme sürecini nasil degerlendiriyorsunuz?
b 1949 tarihinde imzalanan Washington Anlasmasi ile kurulan NATO'ya 16 ülke (ABD, Almanya, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, Ingiltere, Ispanya, Izlanda, Italya, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye) üyedir. Fransa, 1966 yilinda NATO'nun askeri kanadindan çekilerek 20 yil sonra geri dönmeye çalismaktadir. Genel Merkezi Brüksel'de bulunan NATO'nun kurulus amaci; üye ülkelerin topraklarindan olusan savunma alanini korumaktir. NATO bu çerçevede, amacina tam olarak ulasan tek uluslararasi kurulus niteligindedir. 40 yildan uzun bir süredir, üstlendigi caydiricilik rolüyle, üyelerinin savunmasini ve dünya barisini saglamaya yönelik olarak, Sovyetler Birligi'nin çökmesi ve Varsova Pakti'nin sona ermesinden sonra genisleyerek ve güçlenerek yeniden yapilanmaya gitmektedir.

- NATO'nun genisleme süreci, BAB (Bati Avrupa Birligi) bünyesinde Türkiye'nin rolü ve konumu nedir?
NATO'nun genislemesi esas itibariyle, Almanya'nin Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan ve Slovenya'yi içerisine alarak kendi dogrusunu güvenlik altina almasi açisindan önem tasimaktadir. NATO bünyesinde Türkiye ve diger ülkeler alt yapi programlari konusunda bütçeden tahsis edilen kaynaklar son dönemde gitgide kisitlanmistir. NATO'nun genisleme sürecini Türkiye ilke olarak kabul etmis olmasina ragmen, son söz TBMM'ne aittir. Örnegin BAB, Bati Avrupa Birligi toplantilarina katilan parlamenterlerimize, ortak üyelik statüsü sebebiyle oy hakki verilmemis olmasi, zamani gelince genisleme konusunda onay isteyecek NATO ve Avrupa Birligi üyesi ülkelere hatirlatilmalidir. Bununla beraber BAB dahilinde kullanilmasi öngörülen imkanlar, NATO'nun imkanlaridir ve bunlarin kullanilmasi konusunda Avrupa Birligi bünyesinde olusturulan Avrupa Güvenlik ve Savunma kimligine tam üyeligimiz sözkonusu olmadigi sürece bu imkanlar kullandirilmayacaktir.

- NATO içerisindeki Türk-Yunan iliskileri hangi seviyededir?
NATO'nun Yunanistan ile ilgili olan sorunlarinin büyük bölümü Türk-Yunan sorunu olarak yansitiliyor ve oy birligi gereken birçok proje bu vesileyle bloke oluyor. Ittifaka dahil diger ülkeler bu sorunlardan bikmis durumdalar.

- Kitle imha silahlari konusunda NATO'nun izledigi politika hakkinda neler düsünüyorsunuz?
Kitle imha silahlari çok önemle üzerinde durulan bir konudur. Irak, biyolojik silahlari gelistirmesi ve bünyesinde bulundurmasinin yaninda, silah olarak kullanabilme kabiliyetine sahiptir. Iran ve Suriye'de bu silahlardan bulunmaktadir. NATO, bünyesinde bu silahlarin yayilmasini ve kullanimini önlemek amacina yönelik çalismalar yapilmaktadir.

- NATO bünyesinde önemli degisikliklere adim teskil edecek 1997 Madrid Zirvesi'ni nasil degerlendiriyorsunuz?
8-9 Temmuz 1997 tarihinde Madrid Zirvesi'nde NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet baskanlarinin biraraya gelerek görüstügü su konular önem arz etmektedir:

1. NATO'nun yeni yönetim (iç) yapisi, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimligi,
2. NATO'nun genisleme süreci (dis yapisi),
3. Baris Için Ortaklik Programi, özel iliskilerin belirli statüler dahilinde gelistirilmesi (Rusya ve Ukrayna)



MEDYATEXT
Elegans'a mail