Elegans Logo

FORUM '98 " YES FOR EUROPE " " EURO Sonrası... Genç Avrupa "



"TÜGİAD, üyesi bulunduğu YES For Europe Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu' nun Brüksel' de düzenlenen olağan Genel Kurulu "Forum '98" e 26-29 Kasım 1998 tarihleri arasında katılmış ve Forum' da ağırlıklı ekonomik ve pratik nitelik taşıyan kararlar değerlendirilmiştir."

1978 tarihli Avrupa Topluluğu Brüksel Zirvesi' nde alınan karar neticesinde, Avrupa Para Sistemi yürürlüğe konulmus ve 1987 tarihinde maddi varlığı olmayan Avrupa Para Birimi (EMU-sanal) ve Tek Pazar oluşturulmaya başlanmıştır. 1992 Maastricht Anlaşması ile Avrupa Birliği'ne dönüştükten sonra Ekonomik ve Parasal Birlik' in oluşturulması amacıyla, Avrupa Para Enstitüsü, Avrupa Merkez Bankası kurulmuş ve Avrupa Para Birimi "EURO" kabul edilmiştir. 1997 tarihli AB Amsterdam Zirvesi' nde hukuki ve teknik çerçevesi belirlendikten sonra, 2 Mayıs 1998 tarihinde Avrupa Parlementosu' nca onaylanarak, Avrupa'nın entegrasyon sürecinde ; 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren hayata geçirilecek olan EURO üzerinden hukuki ve ticari işlemler yapılabilecek, hisse senetleri aıinıp satılabilecek, fiyatlar afişe edilebilecektir. Fakat madeni ve kağit para olarak ancak, 1 Ocak 2002 tarihinde günlük ve iş hayatımızda ticari değişim aracı sıfatıyla kullanılmaya başlanacaktır. Böylelikle; değişim maliyetleri, fiyatlarda şeffaflık, kredibilite, ölçek ekonomileri ve finansal araçların kullanılmasi vb…konularında açıklık sağlanacaktır.

Bu iki dönem arasında, EMU üyesi olmayan ülkelerde ise, Uluslararası Ticaret Odaları (ICC)'nın kuralları geçerli olacak, tıpkı diğer konvertibl paralar gibi, serbest piyasada işlem görecek ve uluslararasi ticaret yapan firmaları etkileyecektir. Türk işadamlarının, geçiş döneminde hem Euro hem de yabancı milli para birimleri bazında yapılacak ödemelerde, özel talimat vermeleri gerekecektir. Elbette ki, EURO'nun ortak para birimi ve değişim aracı olarak kullanılmasıyla, ortak faiz uygulaması gündeme gelecek ve döviz spekülasyonu ve diğer haksız kazançlara son verilecektir ve değişimlerden kaynaklanan maliyet avantajları sağlanacaktır. Japon Yeni ve ABD Doları ile rekabet edecek olan Euro üzerinden yapılacak işlemlerde, döviz dalgalanmalarından kaynaklanacak zararların minimuma indirilmesini saglayacak ve üye ülkeleri, konverjans kriterlerine uyma yükümlülüğü altında bırakacağından, enflasyon, dış borçlanmalar, bütçe açikları vb…konular sıkı denetim altına alınabilecektir. Genç işadamları dernekleri olarak, yeniliklere açık, dinamik ve esnek yapımız gereği, bu yeni ekonomik çevreye adapte olabilme ve EURO'dan kaynaklanacak yoğun rekabet ortamı, ticari değişim ve yeni avantaj hususları uluslararası seviyede değerlendirilmiştir.

AB'nin genişleme politikasına paralel olarak düzenlenen 996 Hükümetlerarası Konferanslar (IGC '96) neticesinde hazırlanan AB Komisyonu raporu AGENDA 2000, 1997 tarihli AB Lüksemburg Zirvesi'nde değerlendirilerek, Orta ve Merkez Avrupa Ülkeleri (OMAÜ) ile Güney Kıbrıs genişleme sürecine dahil edilmesi ve yapısal fonların serbest bırakılmasının yanında; Cardiff Zirvesi'nde, Türkiye'ye, Ankara Anlaşması, Katma Protokol ve Gümrük Birliği kapsamında yakınlaştırma, yoğun işbirliğine yönelik tam üyelik perspektifi (regular report) de facto olarak sunulmuş olmasından dolayı, Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğu ve gündemini bu konulara paralel olarak düzenlemesi ve bu alandaki ekonomik ve sosyal reformları uygulamaya geçirmesinin kaçınılmaz olduğu kaydedilmiştir.

AB tarafindan alınan ekonomik ve politik nitelik taşıyan bu iki kararın (EURO ve Genişleme), uluslararası ve ulusal politik ve ekonomik hayatımızda yaratacağı etkiler (elektronik ticaret, para transferleri, ödemelerdeki gecikme, kur farklılıkları, istihdam, esneklik, kredibilite, teknoloji transferleri, yeni pazarlar, tasarruflar vs…) Türkiye'den, uluslararası kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerden, federasyonlardan, derneklerden, ticaret odalarından ve araştırma merkezlerinden katılan uzmanlar ile "EURO sonrası… Genç Avrupa " teması altında, Avrupalı genç meslektaşlarımız ile birlikte Avrupa Parlamentosu'nda ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir.

Türkiye Genç İşadamları Dernegi (TÜGİAD) olarak, YES Konfederasyonu bünyesindeki toplantılara katılan iş grupları ve AB yetkilileri nezdinde, AB-TR ilişkilerinde katedilen olumlu mesafelerin mevcut anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerin, solidarity (dayanışma) ilkesi temel alınarak; dostluk ve işbirliği bünyesinde değerlendirilmiş, Cardiff Zirvesi'nden sonra ipso facto olarak teyid edilen ve Regular Report'ta 12. aday ülke olarak yer verilen Türkiye'ye ipso jure olarak haketmiş olduğu bu statüye kavuşması yönünde gerekli çalışmalar değerlendirilmiştir.

FORUM '98 "YES FOR EUROPE" "AFTER EURO... THE YOUNG EUROPE"
TÜGİAD (Association of Turkish Young Businessmen) attended the "Forum '98 meeting held in Brussels between 26-29 October 1998. Several economic and practical issues were discussed during Forum '98, which is the ordinary annual meeting of the Confederation of European Ypung Businessmen Associations, of which TÜGİAD is also a member. As of 1 January 1999, teh European currency EURO will start to be used in economic and legal transactions as well as the sales of stocks and quotation of stock prices. On 1 January 2002 EURO will become a physical medium of exchange. Between these two dates, non-EMU members will be subject to the rules of the international Chamber of Commerce. The use of a common currency will eliminate speculation in foreign exchange and reduce transaction costs. Losses due to exchange rate fluctuations wil be minimized. EURO members will be forced to meet the convergence criteria, thus allowing more control on inflation, foreign borrowing and budget deficits.

During the 1997 summit in Luxembourg, the EU decided to include Central and East European Countries and Cyprus in its expansion program. It was noted that, considering the close cooperation perspective during the Cardiff Summit, Turkey should initiate economic and social reforms to this effect.

The effects of these two political EU decisions (EURO and expansion) on the political and economic agenda of Turkey were discussed by participants from Turkish firms, universities, federations, associations, chambers of commerce and research centers, under the heading of "After Euro... the Young Europe".

TÜGİAD considered the positive developments in EU-Turkey relations in the light of the existing obligationds and the solidarity principle. It was stated that, after the ipso facto approval as the 12th candidate by the Regular Report, Turkey should take the necessary steps to acquire this ipso jure status.


MEDYATEXT
Elegans'a mail