Elegans Logo

MUHARREM YILMAZ TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı, Ulusal Sorunlara Siyasi Kaygılardan Ve Popülizmden Arındırılmış Sivil Çözümler Getirilmeli



TÜGİAD (Türkiye Genç İşadamları Derneği) ın fahri üyesi konumuna geçen eski başkanı Hamdi AKIN'ın yerine, yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenen Muharrem YILMAZ, 1957 doğumlu olup, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezunudur.Halen Sütaş A.Ş.'nin yönetim kurulu başkan vekili ve genel müdürlük görevlerini sürdüren YILMAZ, aynı zamanda SETBİR (Süt Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği)in de başkan vekilidir. Kendisiyle yaptığımız görüşmede Muharrem YILMAZ sivil toplum örgütleri içinde ayrıcalıklı bir konuma sahip olan TÜGİAD'ı, 2000'li yıllara taşımak gibi önemli bir misyonu üstlenmiş olmanın getirdiği sorumluluklarından ve projelerinden bahsetti.
TÜGİAD üçüncü bin yıla sizin başkanlığınızda girecek. Sizce 2000'li yıllarda TÜGİAD'ın hedefi ve işlevi ne olmalış TÜGİAD'ın ana hedefi, bütün diğer sivil toplum örgütleri gibi Türkiye'nin önümüzdeki milenyuma girerken geçirmesi gereken aşamaları ve gelişmeleri desteklemek, bunların bir parçası olmaktır.
Demokrasilerde örgütlenmeler üyelerin genel doğruları, hak ve çıkarları bakımından baskı grubu oluşturmayı gerektirir. Bu amaçla diğer sivil toplum örgütleri ile dayanışma içersinde bulunmalıyız. Öte yandan biz, genç Türkiye'nin genç işadamları olarak ülkemizin ulusal ve uluslararası politikalarına katkıda bulunacak genç bakışı oluşturmak sorumluluğundayız. Derneğimizin bir diğer hedefi ise, genç işadamları ve sanayicileri, gelecekte örgütlü toplum içinde alacakları yeni konumlar için hazırlıklı hale getirmek, onları uluslararası rekabete hazırlayacak bilgi, tecrübe ve özgüvenle donatmaktır.
Bizim önemli bir işlevimiz de ortaya koyduğumuz örgütlenme modeliyle Türkiye için dikkate değer bir örnek oluşturmamızdır. şöyle ki, 45 yaşını dolduran arkadaşlarımız dernekteki aktif üyelik sürelerini tamamlamış olurlar. Ancak bu demek değildir ki, derneğimizden ayrılırlar tam tersine, farklı bir statüye, fahri üye konumuna geçer ve deneyimleriyle TÜGİAD'ı zenginleştirmeye devam ederler. Ancak onların fahri üyeliğe geçişi, arkadan gelen gençlerin önünü açar ve bu sirkülasyon TÜGİAD'ın dinamizmini sürekli kılar.
Peki bu hedeflerin gerçekleşmesi konusunda yöntemleriniz nelerdirş Çoğulcu demokrasi ancak tabandan tavana örgütlü bir yapı içersinde oluşturulabilir.TÜGİAD bu yapı taşlarından biridir. İşlevini ekonomik, sosyal ve siyasi konularda temsil ettiği sivil inisiyatifi bilimsel çalışmalarla ortaya koyarak yerine getirecektir. Ulusal sorunlara çözüm önerileri, siyasi kaygılardan ve popülizmin arındırılmış bir sivil demokrat örgütlenme ve uzlaşma bilinciyle ortaya konmalıdır.
Başkanlığınız döneminde uygulamaya koymayı düşündüğünüz yeni projeleriniz var mış Derneğin profesyonel kadrolarını güçlendirmek, profesyonel danışmanlarla bir teknik destek grubu oluşturmak ve kurumsallaşmayı perçinlemek adına ISO 9000 çalışmalarını başlatmak istiyorum.
Kurmayı düşündüğümüz Daimi Komisyonlar ve Stratejik Çalışma Grupları etrafında asli ve fahri bütün üyelerimizin gücünü harekete geçirmeyi umduğumuz bir oluşumu planlıyoruz. Uluslararası İlişkiler, Parlamento İlişkileri, Diğer Sivil Toplum Örgütleriyle İlişkiler ve Basın Yayın Daimi Komisyonları; derneği temsil etmek, derneğin çalışmalarını duyurmak ve gelenekselleşmiş geniş katılımlı toplantıları düzenlemek gibi çalışmaları üstlenecekler. Stratejik çalışma grupları ise ulusal strateji oluşturulması gerektiğini düşündüğümüz alanlarda genç bakışı ortaya koyacak ve konuya ilişkin genç bakış raporunu hazırlayacaklardır. Komisyon ve çalışma gruplarına mutlaka bir danışma ve bir raportör desteği verilerek üyelerin yükü hafifletilecek, ayrıca dernek merkezimizde sürdüregeldiğimiz eğitim toplantıları çalışma gruplarının konularıyla ilgili tarafları ve uzmanları dinleyecekleri toplantılar haline dönüştürülecektir.
Ayrıca üyeler ile seçilmiş organlar arasındaki iletişimi güçlendirerek derneğin dinamizmini ve katılımcılığı artıracak yöntemler planlıyorum. Bunlar arasında ilk aklıma gelenleri şöyle sıralayabilirim.
Her ayın ikinci Salı akşamı yönetim kurulu toplantısının ardından üyelerle, sicil disiplin, denetleme ve yönetim kurullarının birlikte olabilecekleri bir yemekli toplantıyı gelenekselleştirmek, bilgi çağının gereği olarak internet üzerinden e-mail iletişimini güçlendirmek, Panorama'yı süregelen işlevinin yanısıra, daimi komisyonların ve stratejik çalışma gruplarının faaliyetlerini her ay düzenli olarak izlememizi sağlayacak bir yayın haline dönüştürmek.
TÜGİAD'ın, Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu ile ilişkilerine bakışınız nedir?
Türkiye'nin Avrupa ile entegrasyonu sürecinde, 32.000 üyesi olan Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (YES) potansiyelini iyi değerlendirmeye çalışmalıyız.
Bir yandan, YES içersindeki konumumuzu daha aktif ve daha güçlü bir hale getirecek çalışmalar yaparken, diğer yandan YES üyesi ülkelerin ulusal dernekleriyle yakın ilişkiler geliştirmeliyiz.
Uluslararası ilişkiler komisyonumuz, Üyelerin seçeceği üçer kişilik dokuz grubu YES üyesi derneklerle ilişkilerimizi geliştirmek üzere görevlendirecektir. Karşılıklı ziyaretlerle ilişkiler pekiştirilirken üyelerimizin yurtdışı tecrübeleri artırılacak ve ticari işbirliği zeminleri yaratılmaya çalışılacaktır. Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve turistik tanıtımını sağlamak üzere 32.000 YES üyesiyle doğrudan iletişim olanakları araştırılacaktır. Benden önceki başkanımız Hamdi AKIN'ın hazırladığı "2000 Yılına Genç Bakış" adlı proje için Türk Tanıtma Fonu'ndan talep ettiğimiz bütçeyi sağlamaya gayret ederek, bu projeyi hayata geçirmeye çalışacağız.
Sizce Türkiye'nin öncelikli sorunları nelerdirş TÜGİAD'ın bunlar için çözüm önerileri var mı?
Türkiye'nin eğitimden ekonomiye, toplumsal konulardan siyasete hemen her konuda sorunları var. Bunların belli başlılarını ben demokratikleşme, hukukun üstünlüğünün sağlanması, örgütlenme hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi, eğitim reformunun hızla yaşama geçirilmesi, istihdamın artırılması, haksız kazancın, rant ve faiz ekonomisinin önlenmesi, üretken sektörlerin ekonomik anlamda ön plana çıkarılması, ihracatın artırılması, vergi sisteminin yeniden yapılandırılması olarak sıralayabilirim. Ancak biz TÜGİAD olarak bu sorunların tümüne çözüm önerileri getirmek iddiasında değiliz. Öncelikli gördüklerimizi ortaya koyup, o konularda yoğunlaşarak, genç bakış raporları ile katkıda bulunmak istiyoruz. Ancak bu çalışmaları yaparken güncelle sınırlı kalmak istemiyorum.
Biz yarınlara hazırlanan insanlarız, hazırlıklarımız çağdaş, bilimsel, uzlaşmacı temelde yapmayı öğrenmek için bu dernekteyiz. Bu dernek bizim okulumuz. Ama tabi nasırımıza basıldığında sesimizi yükselteceğiz. Biz genciz, biz Türkiye'de çoğunluğuz, eğer gerekirse güncelle ilgili de konuşur fikrimizi söyleriz.

Ülkemizin tanıtımı için 32.000 YES üyesi ile doğrudan iletişim olanağı araştırılacak

MUHARREM YILMAZ: "NATIONAL PROBLEMS SHOULD BE SOLVED WITH A CIVILIAN INITIATIVE BY AVOIDING POLITICAL INTERESTS AND POPULISM"
The major objective of TÜGİAD is to support and integrate with the progression and achievements of Turkey on the verge of the next millennium. We as the young businessmen and industrialists of the country, assume the responsibility of establishing the young perspective by contributing to the national and international policies of our country. A grassroots organisational structure is the sine qua non of pluralistic democracy. Hence TÜGİAD acts as an important milestone in this respect. The civilian initiative we represent with regard to economic, social and political life will be manifested in our activities. We consider ISO 9000 as an important means to improve our professional level, to form a technical support group and to reinforce institutionalisation. At the same time, we have to focus on YES (European Confederation for Young Businessmen's Associations) with regard to Turkey's integration with Europe.


MEDYATEXT
Elegans'a mail