ALAIN SERVANTIE
AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Türkiye Masası Şefi
EU Turkey Desk Chief and Commissioner for Enlargement


Türkiye AB Sürecinde Yolun Neresinde?

Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu Türkiye Masası Şefi Alain Servantie, TÜGİAD tarafından düzenlenen "Türkiye AB Sürecinde Yolun Neresinde?" konulu toplantıya katılarak, Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi.

Alain SERVANTIE, AB mevzuatına uyumla ilgili çalışmaların yetersiz kaldığını, bugüne kadar tüm sektörlerde mevzuatın ancak yüzde 10'unun uyumlaştırıldığına dikkat çekerek,TBMM'nin yeni yasama döneminde uyumla ilgili yasalara öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde gelinen nokta ve bundan sonra karşılıklı yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgilenme ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenentoplantı, 25 Eylül 2000 tarihinde Hyatt Regency Oteli'nde gerçekleşti.
Sadece TÜGİAD üyelerine ve basından köşe yazarlarına açık olan toplantıya konuşmacı olarak katılan SERVANTIE, AB ile olan ilişkilerimizi değerlendirerek üyelerin çeşitli sorularını yanıtladı.

AB Kopenhag Kriterleri

Öncelikli

AB ile tam üyelik müzakerelerine başlanması için AB Helsinki Kararları'nın ve KOPENHAG Kriterlerinin geçerli olduğunu belirten Alain SERVANTIE, bu kriterlere uyum için yapılan çalışmaların hızlandırılması gerektiğine işaret etti. SERVANTIE, Türkiye'nin özellikle 'demokratikleşme, azınlıkların korunması, insan hakları, düşünce özgürlüğü, hukuk düzeni' konularında atması gereken hızlı adımlar olduğunu söyledi.
Ulusal programda, Türkiye'nin katılım ortaklığı belgesi gereklerini kesin bir zaman takvimi ile sunması gerektiği üzerinde duran SERVANTIE, tek somut gelişmenin AB Genel Sekreterliği'nin kurulması olduğuna dikkat çekti.
Türk Hükümetinden kesin adımlar beklendiğini dile getiren Sn. SERVANTIE, Aralık ayından beri TBMM'den AB ile ilgili hiçbir yasanın çıkmadığına dikkat çekerek, Avrupa Parlamentosu'nun sabırsız olduğunu ifade etti.
Gelir dağılımındaki bozukluğun giderilmesi için enflasyonun mutlaka düşürülmesi gerektiğine işaret eden SERVANTIE, IMF ile hazırlanan ekonomik istikrar programının iyi istikamette olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin ekonomik yükselişi devam edecek. İstanbul'a her geldiğimde şaşırıyorum.
Büyük ilerlemeler var. Türkiye, bölgesel ekonomik güç olmaya başladı"
Türk ekonomisinin AB ekonomisi ile uyumlaşma kapasitesine çok önem verildiğini ifadeeden SERVANTIE, "Sizde bir pazar ekonomisi var, ancak, enflasyon, bölgeler arası dengesizlikler, sosyal anlamda dengesizlikler çok yüksek" dedi. SERVANTIE, bölgesel farklılıkların giderilmesi için sosyal ve ekonomik tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımının artmasını beklediğine dikkat çeken SERVANTIE'ye göre; "Daha fazla yabancı sermaye çekebilmek için yönetmelik ve yasal prosedürler daha şeffaf olmalı ve AB ile uyum sağlanmalı. Özellikle gümrük uygulamaları ve endüstriyel standartlar konuları ele alınmalı".
Yasalardaki bu değişikliklerin gecikmesinin, yabancı yatırımı da geciktirdiğini ileri sürenSERVANTIE, diğer bir eksikliğin ise AR-GE'ye ayrılan parada olduğunu belirtti. Halen Türkiye'de AR-GE'ye batı Avrupa ülkelerindekinin dörtte biri oranında para ayrıldığını hatırlatan SERVANTIE, "Lisansı satın alır, sonra Türkiye'de üretiriz" zihniyetinin çok gerilerdekaldığını hatırlattı. ALAIN SERVANTIE KİMDİR ?

15 Haziran 2000 tarihinden beri Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Türkiye Bölümü Başkanlığı görevini sürdüren Alain SERVANTIE'nin önceki görevleri şunlar:
1993 - 2000 Avrupa Birliği Ülkeleri Enformasyon Topluluğu Direktörlüğünde "Uluslararası Kurallar Açısından İletişim Hizmetleri" biriminin Başkanlığı, 1987 - 1992 "Telekomünikasyon, Enformasyon Sanayileri ve Buluşlar" Genel Direktörü Asistanlığı, 1983 - 1987 Avrupa Komisyonu Genel Sekreterliği, Üye Devletler Hükümetler Arası İşbirliği Yöneticisi, 1981 - 1983 Avrupa Topluluğu, Akdeniz Ülkeleri İle İlişkiler Direktörlüğü (Avrupa-Arap Diyaloğu, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ile ilgili Masa Şefi ) 1975 - 1981 Avrupa Topluluğu Komisyonu - EEC Enformasyon Ofisi Bşk. Yardımcısı- Ankara
1971 - 1974 Avrupa Birliği Komisyonu - Akdeniz Ülkeleri İle İlişkiler Departmanı GlobalKonularda ve Ülkeler - Ülke Grupları Arasında İlişkilerde (Trans - Atlantic İş Dialoğu, Rusya, Çin, Hindistan, Orta Amerika Ülkeleri, Arap Ülkeleri, Akdeniz Ülkeleri, Doğu ve OrtaAvrupa Ülkeleri, Kıbrıs, Malta, Türkiye gibi diğer aday ülkeler), Enformasyon Toplumu ve Telekomünikasyon alanlarında Uluslararası İlişkiler ile ilgili Birim Yöneticisi olarak birçok uluslararası proje yönetimi, toplantılarına katıldı.
SERVANTIE son olarak 29-30 Mart 2000 tarihinde İstanbul'da - SMI Türkiye Telecom Konferansı, "Avrupa Birliği Telecom Politikası ve Avrupa Birliği Adaylığı Bağlamında Türkiye'ye Etkisi" konulu toplantıda yer aldı. Aralarında Türkçe'de de yazılmış çok sayıda makale ve kitapları bulunan Servantie birçok ülkede tebliğ ve konferanslar, üniversitelerde dersler verdi. SERVANTIE, Türkiye'de de İstanbul Üniversitesi-Hukuk Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ankara Üniversitesi-Hukuk Fakültesi, Eskişehir-İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, TÜBİTAK'ta Avrupa İlişkileri konularında konferans ve eğitim programlarına katıldı.
1947 Bordeaux doğumlu, Fransız vatandaşı olan SERVANTIE, hukuk, sosyoloji ve siyasal bilimler konusunda eğitim görmüş ve Fransızca (anadili), İngilizce, Türkçe, İtalyanca, İspanyolca, Almanca bilmekte.

ALAIN SERVANTIE: "WHERE IS TURKEY ON THE ROAD TO THE EU?"

A meeting was organised on 25 September 2000 in order to exchange views about Turkey's relationship with the EU. At the meeting, the Chief in Charge of Enlargement at theEU Commission's Turkish Desk, Alain SERVANTIE evaluated Turkey's relations with the EU.
Emphasising the need for adapting to the Copenhagen criteria, SERVANTIE said that Turkey needed above all to take rapid steps in the subjects of democratisation, minorities, human rights, freedom of thought and judicial reform.
Stressing the importance of presenting a definite timetable, SERVANTIE also said that the only concrete development was the foundation of the EU General Secretariat
SERVANTIE went on to say that no legislation related to the EU had been adopted by the Turkish Parliament since December.
Pointing out the necessity of pulling inflation down, SERVANTIE said that the stability program prepared with the IMF was a step in the right direction.
He further said, "I am surprised every time I come to Istanbul. Turkey is fast becoming aregional economic power."
He said that social and economic measures had to be taken to eliminate regional differences.
According to SERVANTIE, "In order to attract more foreign capital, the regulations and the legal procedures had to become more transparent. Customs applications and industrial standards also need to be taken up."
He also drew attention to the fact that more funds should be allocated to R&D. He declared that the days of "we'll buy the licence and then produce in Turkey" were over.

# # # # # # # #