Dr. MURAT AKDOĞAN
TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyesi, BAYMAK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi, Marmara Ünivesitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi
TUGIAD Board Member and BAYMAK Managing Director Instructor at the School of Business Management, Marmara University


Oyunu Kurallarına Göre Oynamıyorsanız, Kurallarını Değiştirmeniz Gerekir

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Eğitim ve Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen "Stratejik Eğitim Seminerleri"nin altıncısına katılan Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat AKDOĞAN, Kasım ve Şubat aylarında yaşanan ekonomik krizin ardından güncelliğini koruyan "İşletmelerin Krize Karşı Korunma Yöntemleri ve Krize Girmiş Şirketlerin Yönetimi" hakkında üyelere bilgi verdi.
Dr. Murat AKDOĞAN'ın "İşletmelerin Krize Karşı Korunma Yöntemleri ve Krize Girmiş Şirketlerin Yönetimi" hakkında değerli bilgiler verdiği seminerde, yöneticilerin şirketiçi sorunlarla ilgilenmekten dışarıdaki gelişmeleri kaçırdığını belirterek, yöneticileri iş yerlerindeki yetkileri paylaşmaya davet etti.
Dr. Murat AKDOĞAN, şirket yönetimindeki "Kapalı Sistem" yaklaşımının şirketleri krize sürüklediğini belirtti.
Yurtiçi ve yurtdışındaki teknolojik rekabet, sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmelerintakip edilip doğru değerlendirilmesinin gerektiğine dikkat çeken AKDOĞAN, "alınan sinyallere göre şirketin yönetim fonksiyonlarını değiştirmek gerekir. Sürekli ekonomik krizlerin olduğu ülkemizde esnek bir üretim ve pazarlama politikası izlenmelidir" dedi. Avrupa'da şirket yönetir gibi Türkiye'de şirket yönetilmeyeceğini söyleyen AKDOĞAN, şirketleri etkileyen asıl gelişmelerin dışarıda olduğunu belirtti. Şirket yöneticilerinin her işi kendilerinin yapmaya çalışması huyunu bir kenara bırakmaları gerektiğini söyleyen AKDOĞAN: "Bu tutum görülmesi gereken şeylerin gözden kaçmasına neden olur. Oysa şirketi ilgilendiren gelişmeler dışarıdaki gelişmelerdir. Aynı işi iyi yapabilen birisi varsa ona işbırakılmalıdır. Yetkiler paylaşılmalıdır. Şirket yöneticileri güçlerini "Planlama, Organizasyon, Koordinasyon, Yönlendirme ve Denetleme" mekanizmaları üzerinde yoğunlaştırmalıdır" dedi.
Türkiye'nin rekabetle 1996'nın Ocak ayında Gümrük Birliği'ne girilmesi ile tanıştığını vurgulayan AKDOĞAN büyük şirketlerin pazar paylarındaki azalmanın, Türkiye'nin hazırlıksız yakalandığının belirtisi olduğunu dile getirdi. "Kurduğunuz en mükemmel sistemin birkaç yıllık ömrü olduğunu unutmayın. Rekabet şartlarında dev bir güç her an gelip sizi boğabilir. Yatırım yaparken dikkatli olmalısınız. Bu ortamda artık şirketlerin arasındaki büyüklük farkları 10 yılda değil 1-2 yılda kapatılabilir hale gelmiştir. Rekabet alanındaki gelişmelerin sinyallerini iyi izlemelisiniz. Artık her yıl şirketlerin oturup kendini gözden geçirmesi gerekiyor. Gelişen şartlara göre yeni yönetim projeleri ve stratejilerinin belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Pazar nasıl değişiyorsa siz de öyle değişin. Çünkü pazarı yönlendirebildiğiniz oranda başarılı olursunuz. Kaliteye, esnekliğe, üretim ve yatırım yapmaya özen göstermeli ve birden fazla alanda aynı şeyi üreten şirketlerle anlaşarak riski dağıtmalısınız.
Strateji Yıkıcı Olmaktır
TÜGİAD'lı Üyeleri, endüstride değişmesi gereken şeyleri görmek, hissetmek ve onlara dokunmak zorunda oldukları konusunda uyaran AKDOĞAN, stratejinin her zaman şanslı ve ileri görüşlü ve yıkıcı olmak anlamına geldiğini vurguladı.
"Öyle bir iş modeli geliştirmelisiniz ki rakipleriniz taklit ettiklerinde daha büyük maliyetlerle karşılaşsınlar ve pişman olsunlar. Sürekli kendinizi ve çalışanlarınızı geliştirmelisiniz. Oyunu kurallarına göre oynayamıyorsanız, oyunun kurallarını değiştirmeniz gerekir. Biz zamanında öyle yaptık ve başarılı olduk."
Olağanüstü dönemlerde klasik yönetim anlayışlarının geçersiz olduğunu ifade edenAKDOĞAN, bu dönemde yöneticinin lider olması gerektiğini vurguladı. Kriz dönemlerinin kaos içerdiğini vurgulayan AKDOĞAN, lider özelliğini elinde bulunduran insanın bütünyetkileri elinde toplaması ve söylediklerinin harfi harfine yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
Kriz dönemlerinin ancak bu şekilde aşılabileceğini belirten AKDOĞAN, aksi takdirde karar alınmasının ya da yol katedilmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Dr. MURAT AKDOĞAN:
"IF YOU CAN NOT PLAY THE GAME ACCORDING TO THE RULES, YOU HAVE TO CHANGE THE RULES OF THE GAME."


At the sixth Strategic Training Seminar organised by the TUGIAD (Turkish Association of Young Entrepreneurs) Youth and Education Commission, Dr. Murat AKDOĞAN focused on "Corporate Crisis Management". He said that the "Closed System" approach caused corporate crises. In this country of frequent economic crises, he said, flexible production and marketing policies would be preferable. He advised corporate executives to concentrate their resources on planning, organisation, coordination, directing and auditing mechanisms.
Emphasising the fact that Turkey was first introduced to competition with its entry into the Customs Union in 1996, AKDOĞAN said," Remember that your perfect system has a life span of a few years. You must read the competition signs. Your success depends on your ability to control the market."
According to AKDOĞAN, strategy means "constant luck and foresight". He says, "you should develop a business model that your competitors will be sorry to imitate, because it will cost them too much," and "If you can't play the game by the rules, you must change the rules.
AKDOĞAN said, "In extraordinary times, ideal rules of management no longer apply. Crisis periods bring chaos and therefore require a leader with exclusive authority. Hisdirectives must be applied 100%. Anything to the contrary would make it impossible tomake decisions or to progress."

# # # # # # # #