TARKAN İNCE
JFK Hospital İşletme Müdürü

YUSUF AYİŞ
JFK Hospital Yönetim Danışmanı


Sağlık Sektöründe Rekabet Değil, Dayanışma Olması Gerektiğine İnanıyorum


1000 kişilik hekim kadrosu ile yaklaşık 5000 kişinin çalıştığı ve yılda 1.500.000 hastayı aşan polikliniği ile hizmet veren bir "vakıf hastanesi" olan JFK Hospital'ın İşletme Müdürü Tarkan İNCE ve Yönetim Danışmanı Yusuf AYİŞ ile hastanenin tarihi, hizmetleri ve ileri dönük projeleriyle ilgili görüştük.
İlk olarak 1998 yılında TEN Hospital olarak kurulduktan sonra Aralık 1999'da 35 yıllık hastanecilik geçmişi olan ve sürekli büyüyen, Amerika'da New Jersey eyaletinde bulunan JFK Medical Center'ın temsilcisi olarak hizmet vermeye başladık.
JFK Medical Center New Jersey, aşırlık olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile Nöroscience (Nöroloji, nöroşirurji, nöroskopi gibi beyinle ilgili tüm spektrumu kapsayan bir bölüm) konusunda iddialı.
Bahçelievler'de bulunan JFK ana hatlarıyla 103 yatak, 3 yoğun bakım (Cerrahi Yoğun Bakım, Yeni Doğan Yoğun Bakım ve Koroner Yoğun Bakım) 3 ameliyathane, 1 sezeryan ve normal doğumların yapıldığı doğumhane her branşta poliklinik, acil laboratuvar ve görüntüleme merkezi ile 24 saat hizmet veren bir hastanedir.
JFK Bahçelievler'in Eylül 2002 için birtakım yatırım planları var.
Mesela; Micro Enjektion Ünitesinin yanında, Kadın Doğum Polikliniğine anne rahmindeki bebekte herhangi bir araz olup olmadığını belirleyen üç boyutlu renkli ultrasound, Bebek Yoğun Bakım Ünitesine ilaveler, Kalp Cerrahisi için girişimler bunların başlıcaları.
Tabii laser teknolojisinin geldiği son çizgiyi hekim ve hastaları buluşturmak da üzerinde uzun süredir çalışıp sonlandırmaya yakın olduğumuz bir proje.
Hastanenin ilk kuruluş amacına dönüp bakarsanız, varlığımızın nedeni anlaşılmış olacaktır. Yönetim Kurulu Başkanımız Atilla ORHAN, TEN Tekstil'in kurucusudur, TEN ismini de bilmeyen yok sanırım, çok başarılı oldukları tekstil sektörüne yönelik bir yatırım yerine, hastanecilik sektörüne girerek, gerçek sağlık hizmeti veren bir kuruluş yaratmayı amaçlamışlar.
Hizmet sektörü ticari sektörden ayrıdır, kaldı ki medikal hizmet, hizmet sektörü içinde de özel bir yer tutar, dolayısıyla herşeyden önce medikal hizmetin yapısını anlamak gerekir; isterseniz kısaca buna bir değinelim.
Sağlık sektörü, bir çok branş ve uzmanlık dalının olduğu, hizmetin kesintisiz 365 gün 24 saat sürdürüldüğü, hastalara yönelik olması sebebiyle "aciliyetin" devamlılığı hastalığa değil, hasta odaklı olarak alınmasının gerekli olduğu, tedavi ve tedavinin yanında, mümkünse önceden hastanın korunması veya tedavi sonrası koruma planının kapsamlı ve sürekli olması, teknoloji ve ilaç sektöründeki değişikliklerin takip edilip en faydalı ve etkin teknolojinin kullanılmasının zorunlu olduğu ve tüm bunları gerçekleştirebilmek için iletişimin bu karmaşık yapıya ve çevresel her türlü etkiye çok açık olmasına karşın kesintisiz ve verimli olmasını gerektiren bir sektördür.
Çıkışımızın ana noktası önce hizmet ve buna bağlı olarak sonra kar olmalıdır. Gerçekte de sağlık sektöründe büyük karlar yoktur, veya olmamalıdır. Şöyle ki; Türkiye'de herkesin çok iyi bildiği gibi 1933'ten kalma yasalar var.
Sağlık hizmetinde KDV olması da ayrı bir sorun. Şu an Türkiye'de Joint Commissio'yn vermiş olduğu "akreditasyon" sertifikası almış bir hastane yok, bu yönde çalışmaları süren hastaneler var. Bu konu standartların belirlenmesi açısından önemli.
Türkiye'de hastaneler arasında bir sınıflandırma da yok.
Türkiye'de geleceğin mesleği olarak bakılan sağlık sektöründe yeralmak isteyen yatırımcıların öncelikle sağlığın doğal yapısını anlamak, "branş" olma yolunda fizibilitelerin gerçekçi hazırlanıp buna göre yatırım ve bütçe planı çıkarmak gerekir. Burada bir diğer unsur da, yatırımı değerlendirip kullanacak, bu işi kaldırıp yürütebilecek medikal ve non-medikal bir kadronun kurulması esastır.
Sağlık sektöründe reklam ve tanıtım da başlı başına bir branştır. Bu arada biz JFK Bahçelievler olarak sağlık sektöründe rekabet değil dayanışmanın olması gerektiğine inanıyoruz. Rekabet olacaksa bu hizmet kalitesinde olmalı, ticari kaygılarla güdülen bir anlayış olmamalı. JFK Bahçelievler olarak, çevreye ve hastalara karşı oluşturmaya çalıştığımız bu sevgi fırtınasına katılmanızı arzu ediyoruz, sadece kendiniz ve sevdikleriniz için...

Dr. GIYASETTİN EKİCİ
Psikiyatrist, Ruh ve JFK Hospital Sinir Hastalıkları Uzmanı

Ruhsal Bir Check-Up Düşünmez misiniz?

Avrupa ve Amerika'da yapılan çalışmalarda başka bir hastalık için hastanelere başvuran hastaların 3/2'sinin psikiyatrik yardım almaya ihtiyaç duydukları ortaya çıkmış. Bu da çok ciddi bir rakam. Bizim ülkemiz de gerçekten tıp alanında dünyadaki gelişmeleri takip eden bir ülke. Bizde de böyle bir araştırma yapılsa yukarydaki sonuçları, hatta daha fazlasını almanız mümkün. Batıda bunların yanında sosyal sağlık hizmetleri de daha geniş kapsamda. İnsanlara sorun çıkmasını beklemeden önleyici ya da koruyucu psikiyatrik sağlık hizmetlerinin verilmesi lazım. Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde koruyucu hekimlik tedavi edici hekimlikten daha öncelikli konuma geçmektedir. Bu durum sosyal, ekonomik, biyolojik ve psikolojik boyutları olan psikiyatri için de "koruyucu psikiyatrik danışmanlık hizmeti" veya "koruyucu ruh sağlığı hizmeti" olarak öne çıkmaktadır. Sorunlar veya sorun olma eğilimindeki durumlar henüz bir hastalığa veya psikiyatrik krize dönüşmeden ele alınmalıdır. Örneğin; ufak tefek sorunların ilişkilerini zedelemeye bağladığını fark eden bir çiftin, durumları geçimsizlik veya çatışma boyutlarına varmadan profesyonel bir danışmanlık hizmeti almaları daha doğrudur. Bu hizmeti evlenmeden önce almaları ise en doğrusudur. Uyumlu bir çift adayı olup olmadıklarını veya uyumlu bir çift olmak için ne yapmaları gerektiği konusundaki bilimsel bilgileri paylaşarak... Zira iyi iki insan da birbirleriyle anlaşamayabilir. Modern yaşantı biçiminin bireyleri maruz bıraktığı koşturmaca ve strese insan faktöründeki olumsuzluklar (eğitimsizlik, görgü-bilgi eksikliği vs.) ve altyapı hizmetlerinin ciddi eksikleriyle ülkemiz koşulları eklendiğinde "önleyici-koruyucu hizmet" daha da önem kazanır. Her şeyin ekonomiye endekslendiği ABD'de yapılan araştırmalarda sorunlar açıkça ortaya çıkmadan önce "önlemeye yönelik" "koruyucu psikiyatrik hizmet"in maliyetinin hastalık ve sorunlar ortaya çıktıktan sonraki "tedavi edici psikiyatrik hizmet"ten çok daha az olduğu, ikinci seçeneğin gerek bireye ve aileye, gerekse ülke ekonomisine çok daha fazla yük oluşturduğu saptanmıştır. Bu nedenle gerek bireyler ve gerekse özel ve kamu kurumları koruyucu ruh sağluğı hizmeti almaya özendirilmektedir. Bir şirketin genel müdürü de işçisi de kendilerini çok iyi hissettiklerinde daha verimli, daha uyumlu olmakta, üretim ve paylaşım artmakta, bireyler daha kolay terfi etmekte, daha çok kazanmaktadırlar.
Bireyin ruhsal enerjisini optimal kullanımı ancak böyle mümkün olmaktadır. İnsanlığın tüm zamanlarda oluşturduğu her şey ama her şey birbirlerine eklediğimiz ruhsal enerjilerimizden başka bir şey değildir.
JFK Hospital olarak gelişmiş sağlık standartlarında ruh sağlığı hizmetinin herkesin hakkı olduğunu düşünüyoruz. Sorunlarınızın sizi bunaltmasına beklemeden bir seanslık randevu alırsanız karşılıklı birer kahve içebiliriz. Sizi bekliyoruz.


# # # # # # # #