AKIN ÇAKMAKCI
TTGV Genel Sekreteri

TTGV Türk Sanayicisinin Yanında

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) 10 yıldır Türk sanayi ve teknolojisinin gelişimi için çalışıyor.

Türkiye'nin teknolojik altyapısının geliştirilip güçlendirilmesi, Türk sanayinin teknoloji geliştirme ve inovasyon bilincinin geliştirilmesiyle uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak amacıyla 1991 yılında kurulan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) bu doğrultuda firmalara teknolojik ve finansal destek sağlıyor.

Kurulduğu 1991 yılından bu yana 240 Teknoloji Geliştirme Projesi'ne 95 milyon ABD Doları tutarında destek sağlayan TTGV, ülke sanayisinde toplam 190 milyon ABD Doları tutarında bir teknoloji geliştirme hacmi oluşmasına imkan sağladı. TTGV, bu projeler için gereken desteği Hazine Müsteşarlığı kanalıyla Dünya Bankası'ndan ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan sağladığı kaynakla veriyor.

Projelerini desteklediği sanayi ve bilişim sektöründeki kuruluşların ulaştığı başarılarla etkinliğini ve verimliliğini kanıtlayan TTGV, Türkiye'yi, Avrupa'da benzer faaliyetler gösteren kuruluşların oluşturduğu bir organizasyon olan TAFTIE'de başarıyla temsil ediyor. Böylece, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, dünyadaki özel sektöre sağlanan teknoloji geliştirme ve inovasyon destekleri konusunda en iyi uygulama örneklerini faaliyetlerine yansıtıyor.

Teknoloji geliştirme projeleri, teknolojik destek hizmetleri, teknoloji hizmet merkezleri, teknoparklar, risk sermayesi ve ozon tabakasını incelten maddelerin giderilmesi projelerine destek olmak üzere toplam 6 ayrı alanda faaliyet gösteren TTGV, özellikle düşük kaliteli, emek yoğun ürün ve süreçlerden yüksek katma değerli mal ve hizmetlere geçişi sağlayacak yeni teknolojilerin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

TTGV krizde desteğini artırdı
Teknoloji geliştirme projelerinde Türk sanayicisinin yanında yer alan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) desteğini artırıyor. KOBY'ler için başlatılan Teknoloji Destek Hizmetleri programı kapsamında daha önce projelerin toplam bütçelerinin en fazla yüzde 50'sine destek veren TTGV, bu oranı yüzde 75'e yükseltti. TTGV, destek oranındaki bu artışla KOBY'lerin krizden daha kısa sürede çıkmalarına yardımcı olacak. TTGV, Teknoloji Destek Hizmetleri kapsamında, KOBY'lere teknolojik, finansal ve yönetim konularında proje bazında uzman yardımı sağlıyor. Destek kapsamına giren konular, verimliliğin artırılması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, siparişlerin karşılama sürelerinin iyileştirilmesi, ürün yelpazesini genişletmek için yeni teknik veya teknoloji kullanılması, iş planı dokümanının hazırlanması, teknoloji kaynağı temin edilmesi, pazar araştırması, fikri mülkiyet hakları ve lisans danışmanlığı, finansal danışmanlık, elektronik iş ortamına geçiş, patent danışmanlığı ve standartlara uyum sertifikasının alınması gibi pek çok konuyu kapsıyor.

TTGV Genel Sekreteri Akın ÇAKMAKCI, önceki uygulamada projeyi öneren kuruluşun da en az TTGV'nin verdiği destek kadar katkıda bulunması gerektiğini belirterek, destek oranında yapılan değişiklikle bugüne kadar yeterli finansal güce sahip olmadığı için TTGV'nin sağladığı bu imkandan yararlanamayan KOBY'ler için yeni fırsatlar yaratıldığını vurguladı. ÇAKMAKCI, "Teknoloji Destek Hizmetleri altında sağlanan destek, KOBY'lerimize gittikçe küçülen küresel pazarda rekabet edebilmeleri ve krizin etkilerinden daha kolay kurtulabilmeleri için büyük fırsatlar sunuyor. KOBY'lerimizin bu geçiş dönemini daha rahat atlatabilmeleri için bir yıl süreyle Teknoloji Destek Hizmetleri programımızdaki hibe destek oranımızı %75'e çıkardık. Bunun için ayrılan fonlar kısıtlı olduğundan tüm KOBY'lerimizi en kısa sürede bu desteğimizden yararlanmaya davet ediyoruz" dedi.



# # # # # # # #