Elegans Görüş
Avrupa Birliği Konseyi GOTEBORG Zirvesinin Genel Değerlendirmesi

1. AB dönem başkanı İsveç'in Göteborg kentinde 15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleşen AB Konseyi'nde değinilen konular ve alınan sonuçlar aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

  • Avrupa'nın geleceği ve genişleme (ABKGZ I.Başlık, 4. ve 5. paragraflar): Genişleme sürecinin geriye dönüşü yoktur. İrlanda halk oylamasının sonucunda çıkan tıkanıklığın aşılması için İrlanda hükümetine her türlü destek sağlanmaya çalışılacaktır.

    2002 yılında müzakerelerini tamamlanması beklenen adayların üyeliğinin gerçekleşmesi için AB Nice Anlaşması'nı onaylama süreci devam etmelidir. 11-12 Haziran'daki Bakanlar düzeyinde müzakerelerde önemli gelişmeler kaydedilmiştir ve bu momentum devam ettirilmelidir.

  • Sürdürülebilir kalkınma (ABKGZ II. Başlık, 19.,20.21. pragraflar ve devamı): AB Konseyi, Lizbon zirvesinin ekonomik ve sosyal taahhütlerine çevre boyutunu ekleyen sürdürülebilir kalkınma stratejisini benimsemiştir. AB Bakanlar Konseyi, AB Komisyonu'nun bildirgesindeki önerileri inceleyecektir.

  • İstihdam ve iş kalitesi (ABKGZ III.Başlık 33.,34. paragraflar ve devamı): Genel Ekonomik Politika Yönlendirme Hedefleri ("Broad Economic Policy Guidelines") benimsendi ve AB Bakanlar Konseyi'nin onaylamasını önerildi. Ayrıca, AB Patenti, Tek Avrupa Havasahası, telekomünikasyon ve vergi paketi gibi konularda ilerleme kaydedildi.

  • Barış ve Güvenlik, Trans-Atlantik İlişkileri, Dış İlişkiler (AGKGZ V.Başlık) (AB-Rusya, Batı Balkanlar, Kuzey Boyutu, Orta Doğu, Cezayir, Doğu Timor ve Kore) konuları ele alındı.


  • 2. AB Göteborg Zirvesi ve

    Türkiye:
    15-16 Haziran 2001 tarihli, AB Konseyi Göteborg Zirvesi'nde "Avrupa'nın Geleceği ve Genişleme" başlığı altında AB-Türkiye ilişkileri konusunda aşağıdaki hususlar tesbit edildi:

    ABKGZ 10. paragraf : "Helsinki'de alınan kararlar Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne yaklaştırmış ve Türkiye'nin Avrupa eğilimleri için yeni olanaklar sunmuştur. Türkiye için üyelik öncesi stratejinin genişletilmiş siyasi diyalog gibi bir çok alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Özellikle "AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı"nın onaylanması memnun edici bir gelişmedir. Bununla birlikte, insan hakları gibi bazı alanlarda, daha fazla ilerleme gereklidir. Üyelik öncesi stratejinin temeli olan Katılım Ortaklığı Belgesi'ndeki önceliklerin gerçekleştirilmesi için, Türkiye somut önlemler almalıdır.

    AB Bakanlar Konseyi'nin bu yıl içinde üyelik öncesi yardımlara yönelik tek mali çerçeveyi onaylaması beklenmektedir. Ekonominin düzelmesi için IMF'le birlikte hazırlanan program bütünüyle uygulanmalıdır."

    GENERAL EVALUATION OF THE EUROPEAN COUNCIL GOTEBORG SUMMIT


    The topics and results of the European Council Göteborg Summit held on 15-16 June can be summarized under these headings:

  • Europe's future and enlargement: The ratification of the EU Nice Treaty is continuing in an effort to ensure the accession of the candidate states that are to complete their negotiations in 2001. A significant distance has been covered during the negotiations at the ministerial level.
  • Sustainable development: The European Council adopted a sustainable development strategy which adds an environmental dimension to economic and social commitments.
  • Employment and work quality: "Broad Economic Policy Guidelines" were adopted and progress was made on issues like the EU patent, telecommunication and tax.
  • Peace and security, transatlantic relations, foreign relations: Some of the topics discussed include EU-Russia, Western Balkans, Middle East, East Timor and Korea.
    The summit also welcomed Turkey's adoption of a National Program to harmonize with the EU acquis communautaire; however, it noted that more progress should be made in some topics including human rights. It also expressed its opinion that the program prepared with the IMF should be implemented fully in order to improve the Turkish economy.



  • # # # # # # # #