UĞUR YÜCE
EGEV (EGE Ekonomi Geliştirme Vakfı) ve EBKA (Ege Böl. Kalkınma, Tanıtım, İnşaat Yatırım San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
EGEV (Aegean Foundation For Economic Development) and EBKA (Aegean Region Development Promotion, Construction and Investment Co.) Chairman of the Board


EGEV Gelişim Projesi Çalışmaları


EGEV (EGE Ekonomi Geliştirme Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Uğur YÜCE, EGEV'i hem tanıttı hem de amaçları, misyonları ve üzerinde çalıştıkları projeler hakkında bizleri aydınlattı.

Sayın YÜCE, EGEV'i bize kısaca tanıtır mısınız?

EGEV Ege Bölgesindeki 10 ilde (Afyon, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak) valiliklerin, belediyelerin, üniversitelerin, odaların ve sivil toplum örgütlerinin kurdukları bir vakıftır.

Kurum bazında 85 üyesi ve 118 mütevellisi vardır. EGEV bölgeye en yararlı şekilde nasıl hizmet vereceğini saptamak üzere Arama ve Karar Konferansları düzenlemiştir. Bu toplantılar sonucunda EGEV'in vizyonu; "Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar; insan ve doğa kaynaklarının doğru kullanımına dayalı, dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı çağdaş standartlarda gerçekleştirmiş bir Ege"

EGEV'in misyonu nedir?

EGEV'in misyonu; "Ege Bölgesi için özgün bir kalkınma modelinin ortak akıl ve katılımcılıkla oluşturulması ve uygulanmasında öncülük etmek" olarak belirlenmiştir.

EGEV, misyonu gereği DPT ile imzaladığı protokol çerçevesinde Ege Bölgesi Gelişim Projesini yürütmektedir.

Projenin ilkeleri özgünlük, ortak akıl ve katılımcılıktır. Bunun anlamı şudur: Kalkınma planları şimdiye kadar DPT tarafından yani yukardan aşağıya doğru yapılmış ve ne yazık ki yeterince başarılı olamamıştır.

EGEV'in üzerinde çalıştığı projenin kapsamı nedir?

EGEV'in amacı bölge halkının da görüşlerinin alındığı, aşağıdan yukarıya, bölgeye özel hazırlanmış ancak diğer bölgelere de model oluşturacak bir çalışma yapmaktır. Proje kapsamında: İller veri tabanı hazırlanmış ve "http://www.egev.org" adresinden internette yayınlanmaya başlamıştır. Site, bölge illeri hakkında en güncel bilgileri ve EGEV'in çalışmalarını içermektedir.

Üye illerde Stratejik Hedef Toplantıları yapılarak illerin artıları (potansiyelleri), sorunları, hedefleri ve vizyonları tespit edilmiştir. Üye illerin ekonomisiyle ilgili ayrıntılı il raporları hazırlanmıştır.

2003 Mart ayından başlayarak üye illerde Önceliklendirme Toplantıları yapılmıştır. Önceliklendirme Toplantılarında ilin hedefe (daha önce belirlemiş olduğu vizyona) ulaşmak için dikkate alacağı bakış açıları, kullanacağı araçlar ve gerçekleştireceği etkinlikler öncelik sırasına konulmuş, ayrıca o ilin önde gelen sektörleri belirlenmiştir. Önceliklendirme toplantılarından gelen veriler 4-6 Temmuz 2003'de Afyon'da yapılacak olan 2,5 günlük Diyalog Konferansında yine illerden katılacak temsilciler tarafından tartışılacak, böylece bir uzlaşma zemininde alt bölgeler ve tüm bölge bazında öncelikler haritası çıkarılmış olacaktır. Buna paralel olarak sektör çalışmaları yürütülecektir. İllerin önde gelen sektörleri belirlendikten sonra bu sektörlerde (tahminen 8-10 sektör) her ilden katılacak sektör temsilcileriyle toplantı yapılacak, sektör raporları hazırlanacaktır. Bu çalışma Ege İhracatçı Birliklerinin sponsorluğunda gerçekleştirilecektir.

Bütün bu çalışmaları neden yapıyorsunuz? Varmak istediğiniz sonuç nedir?

EGEV'in tabii ki bir yatırım ve yaptırım gücü yoktur. EGEV'in yaptığı bir yol haritası çizmektir. Şöyle ki: Stratejik Hedef Toplantılarında: ilin potansiyelleri, sorunları ve vizyonu, bizzat o ilde yaşayanlar tarafından belirlenmiştir. İlin hedefleri belirlenirken katılımcılar o hedeflerin çoğuna kendi imkan ve gayretleriyle ulaşabileceklerini görmüşlerdir.

Alt yapı gibi büyük meblağlar gerektiren ve ilin kendi imkanlarıyla çözülemeyecek meselelerde, gerekli yasa ve yönetmelikleri çıkaracak parlamenterlere, yatırımı yapacak bakanlıklara ve uygulayacak bürokratlara yol gösterici nitelikte veriler temin edilmiş olacaktır. Ülkemizin kıt kaynaklarının her alana eşit dağıtılması durumunda kaynakların tümü heba olacaktır. Çalışmalarımızla belirlenecek önceliklere göre yatırım yapılması verimliliğin artmasını sağlayacaktır.

Sektör toplantılarında o sektörlerin tüm artı ve eksileri masaya yatırılacak, sektör katılımcılarını güçlendirme, yeni pazarlar bulma, işbirliği yapma ve "net-working" oluşturma çareleri aranacak, gelişme için gereken yasa ve yönetmelikler ile ne gibi girişimler yapılacağı belirlenecektir.

İl raporları, alt bölge ve bölge raporları ile sektör raporlarının hazırlanması, bölgenin tam bir envanterinin çıkarılmasını sağlayacaktır. EGEV veri tabanına dahil edilmesiyle bu verilere tüm dünyanın internet üzerinden ulaşması mümkün olacaktır.

Nihai amacımız, bölgeye yabancı yatırımcı çekmektir. Elimizdeki veriler ve yol haritası sayesinde yatırımları optimum şekilde yönlendirmek mümkün olabilecektir. Böylece EGEV plan çalışmalarını tamamladıktan sonra ilk kuruluş amacı olan "Ege Bölgesi Kalkınma Ajansı" şeklinde işlevini sürdürebilecektir. İllerdeki kalkınma ajanslarına valilikler, belediyeler ve özel sektörün ortak olması planlanmaktadır. Ajans tanıtım, bilgilendirme, yönlendirme ve olası sorunları çözümleme faaliyetlerini yöre halkının işbirliğiyle koordine edecektir.

Burada özellikle vurgulamak istediğimiz husus şudur: Gelişme, kalkınma gibi kelimeler kulağa çok hoş gelse de neticede birer soyut kavramlardırlar. Ve soyut kavram üretmekte de Türkiye'nin üstüne yoktur. Oysa somut girdiler olmadığı takdirde soyut kavramların gerçekleşme ihtimali yoktur. EGEV'in hedefi bu teamülü yıkmaktır. Dolayısıyla kalkınma ajanslarının, bir yıl içinde tamamlanacak, finansmanının ve diğer girdileri temin edilmiş projeler üretmesi sağlanacaktır.





WORK ON EGEV DEVELOPMENT PROJECT


EGEV is a foundation established by the governor's offices, municipalities, universities, chambers and NGOs of 10 provinces (Afyon, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla and Uşak) in the Aegean Region. The vision of EGEV is "to have an Aegean that has ensured balanced and sustainable development in modern standards which is based on the accurate use of human and natural resources by the 100th anniversary of our Republic". And, our mission is "to act as a pioneer in the formation and implementation of an original development model for the Aegean Region with collective wisdom and participation". In line with a protocol signed with DPT (State Planning Department), EGEV currently conducts the Aegean Region Development Project. The main principles of the project are originality, collective wisdom and participation. The aim is to come up with a work which would involve the opinions of the Aegean people with a bottom-to-top understanding in mind and which would constitute a model for other regions. EGEV does not have a power of sanction, but it rather tries to draw a road map. Our ultimate aim is to attract foreign investment into our region. With the data and road map at our disposal, it would be possible to guide investments in an optimum way. Eventually, we will convert our structure into "Aegean Region Development Agencies".



# # # # # # # #