M ORHAN ERİMAN
Destek Patent A.Ş. Yönetim Kr. Üyesi, Marka & Patent Vekili
Destek Patent Inc. Member of Board of Directors, Brand and Patent Representative


Sınai Haklar ve Destek Patent


Son 8 yıldan bu yana Türkiye'nin gündeminde sınai hak kavramı eskisinden çok daha etkin bir şekilde yer almaya başlamıştır. 1995 yılına gelene kadar bölük pörçük bir mevzuatla el yordamı ile korunmaya çalışılan sınai haklar çok daha sistematik bir şekilde korunmaya başlanmış ve gerek tüketiciler gerekse üreticiler nezdinde marka, patent, tasarım gibi sınai hakka ilişkin konular tartışılmaya başlanmıştır.

Sınai haklar konusunda yeni düzenlemeler yapılmadan çok daha önce 1983 yılından beri bu alanda hizmet veren Destek Patent A.Ş, sınai hakların gelişimine şahitlik etmiş bir kilometre taşı gibidir. Destek Patent A.Ş. 2003 yılında 20. yılını kutlayan ülkemizin yerel müracaatlar bazında birinci sırada yer alan bir vekil kuruluştur. Destek Patent faaliyete başladığında Türkiye'de ne Türk Patent Enstitüsü ne tasarım hakkı kavramı ne hizmet markası kavramı ne de tam anlamıyla patent kavramları mevcuttu.

O şartlar altında sınai mülkiyet alanında hizmet verilmeye başlanmış sınai mülkiyet ve Türkiye'nin gelişimine paralel olarak

Destek Patent A.Ş. de sürekli yenilenerek bugünkü lider konumuna yükselmiştir.

Sınai haklar, sürekli gelişim gösteren bir alandır. Mevzuatta ve uygulamada sürekli yenilikler yaşanmaktadır. Bu gelişmelerin sürekli takip edilmesi ve hizmet verilen müşterilerin bu konularda yönlendirilmesi gerekmektedir. Kurumsallaşmış bir şirketin müşterilerine daha iyi hizmet vereceği bilinen bir gerçek olduğu için bu yolda adımlar atılmış ve Destek Patent A.Ş.

Türkiye'nin ilk ve tek ISO 9000 kalite sertifikasına sahip olan vekil firması olmuştur.

Destek Patent A.Ş. hizmet politikasında sürekli eğitim ve sürekli gelişme ilkeleri bulunmaktadır. Sürekli eğitim değişen dünya ve ülke şartları için kaçınılmazdır. Müşteri eğilimleri, mevzuatta ve uygulamada meydana gelen değişimler, ülke şartlarındaki değişimler, krizler, savaşlar gibi olağanüstü değişimlere ayak uydurabilmek için dinamik ve sürekli kendini yenileyen bir kadroya ihtiyaç vardır. Yine Türk sanayicisinin bilinçlenmesi için sanayicinin de eğitilmesi gerekmektedir. Bu hususlar Destek Patent A.Ş. vizyonunda bulunmaktadır. Ülke çapında 6 ofis ve 100 e yakın yetişmiş personeli ile Destek Patent çağı yakalamak ve gelişmelere ayak uydurmak konusunda uğraş vermektedir. Örneğin Türkiye'de yeterince önem verilmeyen patentler konusunda sanayicilerimize eğitim verilmekte ve bu yönde gelecek talepler yerine getirilmektedir.

Türkiye'nin Avrupa Patent Birliği üyesi olması ile yerel sanayicinin patent hakkına sahip olması elzem hale gelmiştir. Zira Avrupa'da alınan bir patent Türkiye'de de aynen korunacak ve patent hakkına yapılacak ihlaller de haliyle yaptırıma tabi tutulacaktır. Şu halde patent hakkına gereken önem verilmeli ve Türk sanayisinin yok olmaması için patent başvurularının artması gerekmektedir. Destek Patent ilkelerinden biri de sır saklama yükümlülüğüdür. Patent marka veya tasarım hakları en nihayetinde müteşebbislerin başkalarına karşı koruma altına almak istedikleri sır taşıyan unsurlardır. Henüz olgunlaşmamış bir buluşun kamuya açıklanması durumunda kötü niyetli kimselerin bu buluş üzerinde daha önce davranarak patent hakkı tesis etmesi ve bu hakka dayanarak asıl hak sahiplerini mağdur etmesi mümkündür. Şu halde müşteri veya müvekkili ile ön görüşmeleri yürüten veya fiilen müracaat yapılmasında vekillik yapan bir vekil firma bu sırrı izhar etmemek durumundadır. Destek Patent A.Ş. yaptığı her sözleşmede sözleşme konusunun gizli kalacağı yolunda taahhüt altına girmekte ve aksi davranışın tazminatı gerektireceği konusunda ilke benimsemiştir.

Sınai mülkiyet haklarının gelişmesi ticari rekabeti de geliştirecektir. Rekabet sınai haklar sayesinde haksız rekabet olmaktan çıkıp tam anlamıyla dürüst bir rekabet haline gelecektir. Zira markasını, tasarımlarını veya buluşlarını devlet eliyle koruma altına alan müteşebbisler başkalarının haklarını kullanma veya gasp etme yoluna gitmeyeceklerdir. Bu konuda en büyük görev vekil firmalara düşmektedir. Zira sınai hakları tanıtacak uygulayacak ve bu hakların gelişimini sağlayacak olanlar vekil firmalardan başkası değildir.











# # # # # # # #