ZEYNEP MERİÇ
ISMA (Uluslararası Menkul Değerler Piyasası Birliği)
Türk Mezunları Temsilcisi

ISMA, Dünyadaki Menkul Kıymetlerin Standartlarını Oluşturan ve Uygulayan Bir Kuruluştur


Zeynep MERİÇ, ISMA (Uluslararası Menkul Değerler Piyasası Birliği) ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

ISMA ile ilişkiniz nedir ve ne yapmayı amaçlıyorsunuz?

Yeni bir grup oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu grubun üyeleri ISMA'da eğitim görmüş, ağırlıklı olarak finans sektöründe yer alan profesyonellerden oluşuyor. Ben 2003 yılında ISMA Centre'da 'International Securities, Investment and Banking (Uluslararası Menkul Kıymetler, Yatırım ve Bankacılık) konusundaki Master programından mezun oldum. Aslında uzun yıllar yurtdışında mali denetim kuruluşlarında ve yatırım bankalarında calıştım. Bu arada yurtdışında kurulmuş olan mesleki birlik ve derneklerin iş hayatında ve sosyal yaşamda ne kadar yararlı olduğunu gördüm. Aynı şekilde, ISMA'da eğitim görmüş arkadaşlarımız için de böyle bir grubun faydalı olacağını düşünerek bunun için çalışmalara başladım. Daha önce Londra'da büyük bir yatırım bankasında calışmış olmam, sonra ISMA'da finans üzerine bir master yapmam bana finans dünyası konusunda bir bilgi birikim kazandırdı ve hem iş hem de özel hayatımda piyasaları takip etmeye devam ediyorum.

Türkiyedeki ISMA mezunları çok yetenekli ve tecrübeli arkadaşlar, bu arkadaşların biraraya gelmesi, birbirini tanıması hepimiz için çok iyi birşey. Söz konusu arkadaşlar hem ISMA Centre (yani yüksek lisans okulu-İngiltere) mezunları hem de ISMA Zurich'te bankacılık sektöründe eğitim görmüş arkadaşlar. Henüz çok yeni bir grubuz.

ISMA mezunlarını neden bir araya getirmeye çalışıyorsunuz?

Bizim üç temel amacımız var. Birincisi uluslararası bankacılık ve finansal piyasalarla ilgilenenler arasında bir iletişim ağı (network) geliştirmek. İkincisi, resmi olmayan ortamlarda düşüncelerimizi paylaşmak.

Üçüncüsü de sosyal bir eylem olarak aynı düşüncedeki bireyleri biraraya toplamak ve bir çevre edinmek. Eğer bunları yaparsak, hedeflerimize ulaşmış oluruz.

ISMA nedir? ISMA hakkında bize kısaca bilgi verirmisiniz?

Kısaca şöyle anlatayım. Esas merkezi Zurich'te olan ISMA (International Securities Market Association) dünyada uluslarası menkul kıymetler standartları ve ticari derneği. 1969 resmi olarak Association of International Bond Dealers (AIBD) diye kurulan dernek, bir kaç sene içinde ürünlerin ve kapsamının gelişmeleriyle birlikte adına değişirdi ve ISMA oldu. ISMA'nın Türk üyeleri arasında Koçbank A.Ş ve İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş de var. Uluslarasası yatırım bankalarından Deutsche Bank, JPMorganChase, HSBC gibi firmaları görüyoruz.

Bu kuruluş, dünyadaki menkul kıymetlerin (özellikle bono ve tahvil enstrumanları) standardlarını oluşturan ve uygulayan bir kuruluştur. Örneğin, Uluslararası Repo Konseyi de ISMA'ya sorumlu olmaktadır. Bunun yanında, hakemlik yapmak ve disiplin sağlamak da bir rol oynuyor.

Ayrıca, hem yasal sorumluluklar, hem de bu piyasalar ve enstrümanlar üzerine araştırma ve eğitim vermektedır. ISMA Zurich eğitim kursları mesleki ve operasyonel ağırlıklı kurslardır; OCP (Operations Certificate Programme) gibi. 1994'te ISMA Zurich'in yardımıyala başlıyan ve University of Reading'de kurulan olan ISMA Centre, mali piyasalar üzerine Avrupa'da - hatta dünyada- önde gelen bir eğitim kuruluşudur. Uygulanan lisans (BSc) ve yüksek lisans (MSc) programlarında önde gelen ve finans sektöründe iyi tanınan isimleri (örnek: Carol ALEXANDER - Finans ve Volatility, Salih NEFTCİ- Financial Engineering ) ders vermekterdirler. Ders içinde ve dışında okul çok pratik faaliyetere sahip; örneğin, ISMA Centre'da 'trading floor' olarak adlandırılan oda hem ISMA öğrencilerine hem de Londra'daki büyük bankaların çalışanlarına eğitim vermek üzere, Reuters, Bloomberg gibi sponsorlar tarafından oluşturulmuş özel bir odadır ve finansal işlem similasyonlarını gerçekleştiriyor.

ISMA Centre aynı zamanda finans piyasasında önemli araştırmalara öncülük eden, gerektiğinde denetleyen bir kuruluştur. Finans sektöründeki gelişmelerle ilgili önemli araştırmalar yapan ISMA'nın yaptığı araştırmalardan bazılarını şöyle özetleyebiliriz: 2001'den sonra hisse senetlerinin piyasada daralması nedeniyle gittikçe büyüyen Kredi Türevleri ile ilgili araştırmalar, Ekonometrik'de Volatility Alımı-Satışı enstrümanları, Borsalardaki gelişmeler (Konsolidasyon/Fragmentasyon), v.s..... Bu okul gittikçe nitelik ve nicelik olarak gelişen bir okuldur. Master programı için 1994'de öğrenci sayısı 10'dan az iken bugün yaklaşık 200 kişi master yapmaktadır. Öğrenciler dünyanın dört bir yanından gelmektedir.

Başta Avrupa olmak üzere Kuzey Amerika, Orta Doğu, Güney Amerika, Uzak Doğu'dan gelen tüm öğrenciler adeta bir Birleşmiş Milletler oluşturuyor. Bunların çoğu uluslararası bankacılık, finans kurumlarına giriyor.Dünyanın önde ge-len finans programı eğitimi veren ISMA'da eği-tim görmüş Türk arkadaşlar da hem yerli hem yabancı yatırım firmalarında çalışıyorlar. İşte böyle bir okulun eğitiminden geçen bizler bilgilerimizi ve görüşlerimizi paylaşmak üzere hem ISMA Zurich hem de ISMA Centre-Reading'den mezun arkadaşlarımızı ISMA Alumni Turkey kokteyline davet ettik.



# # # # # # # #