SİBEL KUTMAN
Doluca Pazarlama Direktörü
Marketing Director Doluca Wines


YILLARDIR SÜREGELEN LEZZET; DOLUCA...


Tüm medeniyetlerin simgesidir şarap ve hikayesi çok eskilere uzanmaktadır. Anadolu medeniyetlerinin vazgeçilmez tadıdır. Günümüzde ise bir kültürdür, unutulmaz anların temsilcisidir. Bir tutkudur şarap... Keyifli sohbetlere tad veren, yalnızlıkları paylaşan, yemeklere lezzet katan bir dosttur.... Emek isteyen bir yolculuktur.... Geçmişten günümüze özel anıları içerir, bunun için de sizden özen ister, ilgi ve sabır bekler. Türkiye’nin en eski şarap firmalarından biri Doluca... Şarap öyle bir tutkudur ki Doluca için, günümüzde ailenin üçüncü kuşak yöneticileri de çalışanları da buna ortak olmuş durumdadır...

Doluca’nın geçmişi, Cumhuriyet’in ilanını izleyen ilk yıllara uzanır. Geisenheim Şarapçılık Enstitüsü'nde enoloji ve vitikültür dallarında eğitim görmek için üç yıl boyunca Almanya'da kalan Nihat A. KUTMAN, 1926'da yurda dönerek Galata'da "Vinikol Şarap Evi"ni kurdu ve Doluca’nın temellerini attı.

Nihat Bey, ürettiği ilk şarapları doğduğu yer olan Mürefte ve civarındaki bağlarda yetişmekte olan Yapıncak ve Karalahana üzüm cinslerinden elde edilen Vinikol, Kara Elmas, Sarı Elmas ve Eti’ydi.Nihat Bey, 1935 yılında değişik üzüm türlerini araştırmak için Almanya ve Fransa'ya bir gezi düzenledi. Bu araştırmalar sonucunda, o günün koşullarına göre en uygun görünen, Cinsault, Semillon, Riesling ve Gamay çeşitlerini Türkiye'ye getirerek bu asma çubuklarını Mürefte ve civarındaki köylerdeki bağlarda dikerek yetiştirmeye başladı. İlk denemelerden alınan çok olumlu sonuçlar üzerine, Nihat Bey bu türlerin Türkiye'de yayılmasına da önayak oldu.

Yeni yetişen bu üzümlerden üretilen ilk şaraplar, 1940'lı yılların başında Doluca adı ile piyasaya sürüldü ve kısa zamanda büyük beğeni ile karşılaştı. 1960'a gelindiğinde Nihat KUTMAN'ın önderliğinde ilk olarak, Doluca şaraplarının şişelendiği Galata'daki "Vinikol Şarap Evi", Tophane'deki yeni binasına taşındı ve "Nihat KUTMAN ve Şeriki Adi Komandit Şirketi" adını aldı. Böylece şirketin tarihinde yeni bir sayfa açılmış oldu. Buna paralel olarak Mürefte'de yeni bir şarap imal tesisi inşa edildi ve böylelikle mağaza dönemi büyük ölçüde kapandı, o günün koşullarına göre çok daha modern bir üretim tesisi hizmete girdi.

1969'da ABD'deki University of California, Davis'de Enoloji ve Vitikültür dalındaki eğitimini tamamladıktan sonra yurda dönen Ahmet KUTMAN , şirket yönetimine katıldı. Aynı yıl Doluca'da önemli bir gelişme yaşandı. Yeni tesislerde, büyük özenle üretilerek eskitilen kırmızı ve beyaz Villa Doluca şarapları satışa sunuldu. Kısa bir süre içinde Türkiye'nin en prestijli ve popüler şarabı haline gelen Villa Doluca'lar, bugüne dek Doluca'nın en çok aranan ve satılan ürünleri arasında yerini aldı. Yine 1970’li yıllarda Nihat KUTMAN’ın 1930’lu yıllarda Türkiye’ye getirdiği ve yurdumuzda sadece Doluca bağlarında yetişen Riesling üzümlerinden elde edilen Riesling şarabı şarapsevelere sunuldu.

1980 yılında Doluca'nın kurucusu Nihat KUTMAN hayata veda etti ve Ahmet KUTMAN şirketin yönetimini tamamen devraldı. Bu tarihten itibaren Doluca biri imalat ve diğeri pazarlama olmak üzere iki anonim şirket halinde faliyetini sürdürdü. 1980’li yıllar Ahmet Kutman'ın liderliğinde Doluca'nın kaliteli şarap yelpazesinin gitgide açılarak genişlediği bir dönem oldu. Bu yıllarda Doluca şarapları ailesine, Ege yöresinin meyvemsi misket üzümlerinden elde edilen Moskado, aromatik bir şarap olan Moskado Sek, Kapadokya bölgesinin Emir üzümünden elde edilen Nevşah ve 8 ay boyunca yıllandırılan Antik Kırmızı, Antik Beyaz katıldı. 1990’lı yıllarda ise güçlü ve dolgun yapıları ile Özel Kav Boğazkere-Öküzgözü ve Özel Kav Narince şarapseverlerin beğenisine sunuldu.

İç tüketimdeki büyüme, artan yabancı turist akışı ve yurtdışına ihracat, Doluca'nın üretim ve satış hacminde büyük artışlara sebep oldu. Bu gelişmeler yeni ve büyük ölçekli bir yatırımı kaçınılmaz hale getirdi. Doluca’nın 1993 yılında hizmete giren, 12 dönümlük arazi üzerinde 10 dönüm kapalı alan olarak kurulan Mürefte'deki üretim ünitesi 12 milyon litrelik kapasitesi, şarabı dinlendirmek için Fransa'dan ithal edilen meşe fıçıları paslanmaz çelik tankları, modern cihazları ve en son teknolojisi ile Avrupa'nın sayılı tesislerinden biri haline geldi. Üretim tesislerini geliştiren Doluca, ürün gamını da geliştirmeye devam etti ve 2000’li yıllarda Doluca’nın ilk tatlı şarabı Safir, Doluca şarapları ailesindeki yerini aldı. 2004 yılı başında ise Türkiye’de ilk kez yerel ve evrensel üzüm türlerini birlikte içeren, doğu ile batının sentezi olan, yeni, farklı ve özel bir ürün serisi KARMA, şarapseverler ile buluştu. Böylelikle Doluca’nın Türk şarap sektörüne kazandırdığı ürünlerin sayısı 22’ye ulaştı.

Doluca’nın, tüm bilgi ve deneyimini kullanarak sınırlı sayıda ürettiği, Türk şarap sektöründe çığır açacak KARMA serisi 3 farklı kırmızı şarap kupajından oluşuyor: KARMA Cabernet Sauvignon - Öküzgözü, KARMA Merlot – Boğazkere, KARMA Gamay – Boğazkere.

Ailenin 3. kuşak temsilcileri de zaman içinde Doluca’nın yönetiminde görev almaya başlamışlardır. Ahmet KUTMAN’ın kızı Sibel KUTMAN’ın ABD’deki eğitimini tamamlayarak 1998 yılında şirket yönetimine katılmasıyla Pazarlama ve Satış departmanlarında yeniden yapılanma başladı. Yine ABD’de şarapçılık ve bağcılık eğitimi alan Ahmet KUTMAN’ın oğlu Ali KUTMAN ise 2002 yılında Doluca yönetimine katıldı. Doluca, 1926'dan itibaren üç kuşaktır devam eden şarapçılık deneyimi, "Türk şarapseverlerine hep daha kaliteli ürünler sunmak" misyonu, sürekli yenilikçi ve mükemmelliyetçi yapısı ile Türkiye'de kaliteli şarabın öncüsü oldu.

Pazarlama Faaliyetleri

Doluca, pazarlama faaliyetlerinde şarap kültürünün geliştirilmesi ve tanıtımına büyük önem vermektedir. Doluca’nın bu doğrultuda imza attığı üç önemli proje ise; şarapseverleri şarapların emek ve ilgi isteyen büyülü dünyasına götüren Bağbozumu Turları, Anadolu Medeniyetlerinin vazgeçilmez tadı şarap ile Osmanlı Mutfağı’nı buluşturan, her ay Feriye Lokantası ile ortaklaşa düzenlenen “Türk Şarapları ve Osmanlı Mutfağı” şarap tadım semineri, servis elemanlarına yönelik olarak hazırlanan Gümüş Tirbuşon, Altın Tirbuşon ve Master Tirbuşon programları ve üç ayda bir çıkardığı Bouquet dergisidir. Doluca, bunların dışında kültür sanat aktivitelerine ve çeşitli etkinliklere de destek olmaktadır.

Sarafin

Doluca, Türk şarapçılık tarihinde çok önemli bir dönüm noktası yaratacak olan Sarafin adlı ortak bir projeye katıldı. SARAfİN projesi, iki okul arkadaşı, Güven NİL ve Ahmet KUTMAN’ın Türkiye’de ilk defa, ‘asil’ olarak tabir edilen şaraplık üzüm türlerinden şarap yapma hayali ile doğdu. 1989 yılında, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon ve Merlot şaraplık üzüm türlerinin fidanları Fransa’dan getirtildi ve Saroz Yarımadası’nda yer alan 1000 dönümlük bir arazide Sarafin bağları kuruldu. Türk şarapçılığında bir dönüm noktası oluşturan ve tüketicilerle ilk defa buluştuğu 1998 yılından itibaren, şarapseverlerin beğenisini kazanan SARAfİN, evrensel rekabetin içerisinde yer alarak kalitesini sürekli yükseltmeyi hedeflemektedir.


THE LONG-LASTING BOUQUET; DOLUCA


Wine, as the symbol and the unquestionable taste of many civilisations, has a long history back in time. It has become a culture and an icon of unforgettable moments.

Doluca is one of the oldest wine producers in Turkey. Wine is such an ardor for the family that the third generation is running the business today.

Following a three years training at Geisenheim Wine Institute of Germany on enology and viticulture, Mr. Nihat A. KUTMAN, founder of Doluca returned to Turkey and founded “Vinikol Wine House”, the predecessor of Doluca.

The grapes used were initially from Mr. KUTMAN’s home town, Mürefte. Yet, in search for new species, Mr. KUTMAN organised a visit to Germany and France in 1935. Consequently, he brought Cinsault, Semillon, Riesling and Gamay types as the most convenient species and started to grow them in the vineyards around Mürefte. The results were quite promising and the wines produced were marketed under the name Doluca in early 1940s.

The moving of Vinikol Wine House to its new building in Tophane, Istanbul in 1960 has been a leap in the history of the company. In the following years, the introduction of white and red Villa Doluca wines contributed significantly to the brand image. In 1970s, Doluca introduced its own Riesling.

In 1980, Doluca’s founder Mr. Nihat KUTMAN passed away and Mr. Ahmet KUTMAN took over the business. In 1980s, the company added the famous aromatic Moskado Sec, Nevşah and Antik Kirmizi (red) and Antik Beyaz (white) to their product range. In 1990s, the strong flavoured Özel Kav Boğazkere-Öküzgözü and Özel Kav Narince joined the wine family of Doluca.

Following the increasing domestic demand and exports, the company made considerable investment to modernise its premises in Mürefte. With its annual production capacity of 12 million litres, the Mürefte factory has become one of Europe’s largest premises.

The first sweet product Safir was introduced in 2000s. Doluca’s product portfolio includes 22 different wines today. Introduction of SARAfIN is another important milestone in the company history. The SARAfIN project was initiated by two school mates, Güven NİL and Ahmet KUTMAN. In 1989, saplings of Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabarnet Sauvignon and Merlot species were imported from France and Sarafin vineyards were set up on a land of 1.000.000 square metres in the Saroz Peninsula. SARAfIN has been in the market since 1998 and has become a favourite for many.

This year, Doluca introduced a special series consisting of three different flavours: KARMA Cabarnet Sauvignon-Öküzgözü, KARMA Merlot-Boğazkere and KARMA Gamay-Boğazkere.




# # # # # # # #