HAMDİ TÖRE
Metro Faktoring Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü

BELİRLENEN HEDEFLERİN BİRÇOĞUNU GEÇTİK


Metro Faktoring Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Hamdi TÖRE, 2004 yılında belirlenen hedeflerin bir çoğunu şimdiden geçmiş bulunduklarını söyledi.

Bağlı bulunduğunuz Metro Turizm Yatırımlar Grubuna ilişkin bilgi verir misiniz?

Şirketimizin bağlı olduğu Metro Turizm Yatırımlar Grubu'nun lokomotif şirketi Metro Motorlu Araçlar A.Ş.'nin ana faaliyet konusu otobüsle yolcu taşımacılığı. Bunun yanı sıra turizm, ikram, yer hizmetleri, otelcilik gibi alanlarda da faaliyetleri var. Yolcu taşımacılığından ve diğer faaliyetlerinden sağlanan likidite ile de finans sektöründe yerini almış. Factoring, Leasing ve Sigortacılık gibi faaliyetleri bulunan grubun en son girişimi ise Toprak Menkul Kıymetler A.Ş.'nin T.M.S.F.'den satın alınarak faaliyete başlanması...

Yaklaşık 6500 kişinin istihdam edilmesine olanak sağlayan bütün bu faaliyet alanlarının yaratılmasında uzun yıllardır sektörün içinde bulunan Yönetim Kurulu Başkanımız Galip ÖZTÜRK ile finans sektörünün içinden gelen Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Murat YANIK'ın bilgi birikimlerini ve deneyimlerini birleştirmesinin büyük rolü bulunmaktadır.

Metro Factoring Hizmetleri A.Ş.'nin kuruluş ve gelişiminden söz eder misiniz?

Şirketimiz Mayıs 2002'de faaliyete geçerek ilk yılda 38 trilyon TL, 2003 yılında ise 59 trilyon TL ciro yaparak 3,3 trilyon TL. kar etmiş ve aynı dönem içinde 8,5 trilyon TL öz kaynak ve 24,5 trilyon TL aktif büyüklüğe ulaşmıştır. Şirketimizin sermayesi de 26.08.2004 tarihinde alınan Yönetim Kurulu kararı ile 8 trilyona çıkarılmış bulunmaktadır. 2004 yılında belirlenen hedeflerin bir çoğunu geçmiş bulunmaktayız.

Şirketimizin Ankara, Samsun, İzmir, Antalya ve Bursa olmak üzere İstanbul dışında 5 adet, İstanbul içinde ise Zeytinburnu, Kozyatağı ve Avcılar olmak üzere 3 adet toplamda 8 adet irtibat bürosu bulunmaktadır.

Mal ve hizmet üreten küçük ölçekli firmalara hızlı ve sağlıklı hizmet verebilmeyi amaçlayan şirketimiz Adana, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Konya, Eskişehir gibi küçük ölçekli firmaların yoğun olduğu bölgelerde de irtibat bürosu açmayı hedeflemektedir. Dolayısıyla hizmetin KOBİ'lerin yoğun bulunduğu bölgelerde yerinden verilmesi amaçlanmaktadır.

Factoring nedir ve ekonomimizdeki yeri konularına biraz değinebilir miyiz?

Factoring; firmaların mal ve hizmet satışlarından doğan vadeli alacaklarının factor adı verilen kuruluşa temlik yoluyla devir edilerek, sözkonusu alacaklar karşılığında ön ödeme yapılarak erken finansman temin edilmesi ve alacağın tahsil edilmesine yönelik hizmetlerin sağlanmasıdır.

Bu durum firmalara hem likidite, hem de işletme sermayesi yaratılmasını, firmaların alıcılarına vade tanıyabilme imkanının artmasını sağlar. Ülkemiz de çok sayıda factoring kuruluşu olmasına karşın bu konudaki mevzuatın yetersizliği daha doğrusu olmaması hem bu şirketlerin denetim sorunlarını hem de ekonomideki kayıt dışılığı gündeme getirmektedir.

Ekonomimizde çok sık yaşanan krizler nedeniyle sıkıntıya düşen küçük ve orta ölçekli üreticilerin gerek bilançolarının yetersiz kalması gerekse kredilendirme kriterlerini kaybetmesi gibi nedenlerle bu tür firmaların kısa vadeli ihtiyaçlarının bankalar tarafından karşılanmaması factoring şirketlerini gündeme getirmektedir.

Piyasadaki diğer factoring şirketleriyle yoğun bir rekabet var mıdır?

Şimdi piyasadaki şirketleri bankaların iştirakleri konumunda bulunan factoring şirketleri ve diğer factoring şirketleri olarak sınıflamak mümkündür.

Banka factoring şirketleri sermayelerinin bir bölümü bankalara ait olan şirketlerdir. Bunlar bankaların her türlü olanaklarından ( Likidite ve istihbarat gibi) yararlanan şirketlerdir. Diğer factoring şirketleri ise bu tür olanaklardan yoksun çalışmaktadır. Bankalara ait factor şirketlerinin daha kuralcı ve banka kredilendirme kriterlerine uymak zorunda olmaları bunlarla rekabet şansımızı kolaylaştırmaktadır. Diğer şirketler ile rekabet ise daha yoğundur.Bunun nedeni ise şirketimizin yasal prosedür içinde işlem yapmasıdır.

Sözkonusu şirketler arasında bizim yerimiz ayrıdır. Zira şirketimiz yasal çerçeve içinde kalarak ticari bir faaliyette bulunan ve bu faaliyet sonucu oluşan firmaların vadeli alacaklarını işleme almaktadır. Sektörde kayıt dışı işlem yapan şirketlerin çokluğu yasal düzenlemelerin ve yeterli denetimin olmamasındandır. Mevzuat dışı işlemlerin önüne geçebilecek yasal düzenlemelerin yapılması ve bu şirketlerin daha etkin denetlenmeleri bu sorunu çözebilecektir.

Mevzuata aykırı çalışan factoring şirketlerinin sektör dışına itilmesi için ağır yaptırımların getirilmesi gerekmektedir. Gerekli güven oluşturulduktan sonrada T.C.M.B. verilerinin bankalara olduğu gibi bizlere de açılması factoring şirketlerinin daha sağlıklı kararlar vermesine ve büyümesine olanak sağlayacağını göstermektedir.

Gelecekteki hedefleriniz nelerdir?

Mayıs 2002'de faaliyete geçen şirketimiz 2003 ve 2004 yıllarında istikrarlı ve sağlıklı adımlar atmıştır. Gelecek yıllarda da faaliyetlerini gelişme yönünde sürdürecektir.

Gelecek yıllarda;

-Şu an itibariyle toplam sekiz adet irtibat bürosu bulunan şirketimizin daha hızlı ve sağlıklı hizmet verilmesine yönelik, küçük ve orta ölçekli firmaların yoğun olduğu Adana, Eskişehir, Konya, Gaziantep, Denizli gibi bölgelerde de irtibat bürosu açılması,

-Öz kaynaklarımızın arttırılarak 8 trilyon TL'na yükseltilen sermayemizin 10 trilyon TL'na çıkarılması,

-750 adet aktif olarak çalışan müşteri sayısının 2000'lere çıkarılarak riskin ve hizmetin yaygınlaştırılması, hedeflerimiz arasındadır. ISO 2001 Kalite Belgesi'ne sahip olan şirketimizin uzun dönemli hedefleri arasında da; tüm faaliyet ve işlemleri yürürlükteki düzenleyici kurallara uygun yürütmek, tüm firmalara ayrım yapmaksızın eşit hizmet vermek, çağdaş yönetim, bilgi ve teknolojiyi maksimum etkinlikte kullanmak, ticari hedefleri gerçekleştirirken saygınlık ve güvenilirliğinden ödün vermemek, bulunmaktadır. Şu anda merkezi Büyük İstanbul Otogarı'nda bulunan şirketimiz Aralık 2004 ten itibaren hizmetlerini Levent Metro City'de sürdürmeye devam edecektir.






# # # # # # # #