TÜGİAD BURSA
TÜGİAD Bursa Şube Yönetim Kurulu’ndan basına ziyaret
 
TÜGİAD Bursa Şubesi yönetim kurulu üyeleri protokol ziyaretleri kapsamında Olay Gazetesi, Ekohaber ve Bursa Hakimiyet Gazetesine ziyarette bulundu. Kentin ve iş dünyasındaki gelişmeleri değerlendirerekgörüş alışverişinde bulundular. Birbirlerine destek sözü verdiler.



CHP’liler TÜGİAD’dan destek istedi
 
TÜGİAD’ın ülkedeki en etkili derneklerden biri olduğunun altını çizen CHP’liler, bu cepheden gelecek desteğin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Gürhan AKDOĞAN ile Gençlik Kolları Başkanı Umut TUNÇ ve beraberindeki heyet, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi’ni ziyaret etti. Ev sahipliğini TÜGİAD Genel Başkanı Murat COŞKUNKAN ve Bursa Şube Başkanı Ali TATVEREN’in gerçekleştirdiği ziyarette CHP heyeti, referandum sonrası son gelişmeleri değerlendirdi. TÜGİAD’ın ülkedeki etkili iş dünyası derneklerinden biri olduğunun altını çizen CHP’liler, bu cepheden gelecek destekleri çok önemsediklerini ifade ettiler. TÜGİAD Genel Başkanı Murat COŞKUNKAN, ziyerette özellikle Türkiye’deki genç işsizlerin ciddi boyutu üzerinde dururken CHP İl Başkanı Gürhan AKDOĞAN da Türkiye’deki üniversitelerin kalifiye eleman yetiştirme konusunda yetersiz olduğunu, üniversite mezunu işsizlerin sayısının da alarm verecek boyuta ulaştığını savundu. TÜGİAD Başkanı Murat COŞKUNKAN ise, özellikle genç girişimcileri teşvik etmenin devlet politikası haline gelmesinin önemli olduğunu ifade ett. Ülke geleceğine yatırım yapılması gerektiğini, işsiz mezunlar için yol haritaları belirlenmesinin aciliyetini ifade eden COŞKUNKAN, “Ara eleman veya nitelikli eleman yetiştirmek için eğitimlere derhal başlanmalıdır. Çünkü bugün başladığımız eğitimler ancak 2-3 yılda iş dünyasına kalifiye eleman olarak geri dönecektir” diye konuştu. TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ali TATVEREN de derneğin çalışmaları hakkında bilgi verirken yeni döneme hızlı başladıklarının altını çizdi. Üniversite işbirliğiyle girişimcilik projesinde önemli yol kat ettiklerini anlatan TATVEREN, “Üye alımlarımız da ivme kazandı. Üyelerimizle sıklıkla biraraya gelerek ekonomi ve Türkiye gündemindeki gelişmeleri değerlendiriyor ve olabilecek katkılarımızı ele alıyoruz” dedi.



ALKİN’den işadamlarına uyarı: “Erken seçim büyük sıkıntı yaratır”
 
TÜGİAD Bursa Şubesi’nin düzenlediği iftar yemeğinde bir konuşma yapan Prof. Dr. Erdoğan ALKİN, son ekonomik gelişmeleri değerlendirirken referandum sürecinin hiçbir taraf açısından iyi yönetilmediğini belirtti. İşadamlarına seslenen ALKİN, “Referandum sonrasında erken seçimin gündeme gelmemesi için elinizden geleni yapın” uyarısında bulundu.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi, yeni dönemin ilk buluşmasını ramazan ayı münasebetiyle bir iftar yemeği düzenleyerek gerçekleştirdi. TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ali TATVEREN’in ev sahipliğinde gerçekleşen ve TÜGİAD Genel Başkanı Murat COŞKUNKAN’ın da hazır bulunduğu yemeğe TOBB Başkan Yardımcısı ve BTSO Meclis Başkanı İlhan PARSEKER, TÜRKONFED Başkanı Celal BEYSEL, MAKSİFED Başkanı Günal BAYLAN ile RUMELİSİAD Başkan Yardımcısı Naci ŞAHİN de katıldı. TÜGİAD Bursa Şubesi üyelerinin tamamının hazır bulunduğu yemeğin açılış konuşmasında Başkan Ali TATVEREN, derneğin kent dinamikleriyle kurulan bağların süreklilik esasıyla güçlendirilmesine verdiği önem çerçevesinde göreve geldiğinden bu yana Bursa protokolüne yönelik ziyaretlerini gerçekleştiriken Uludağ Üniversitesi’yle de anlamlı işbirliklerine imza attığını anlattı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliğiyle yaşama geçirilen Girişimcilik Programı kapsamında üyeler Gökçin ARAS, Şevki BORAN ve Gökhan ONUR öğrencilerle girişimcilik derslerinde bir araya gelerek birikimlerini paylaştıklarını anlatan TATVEREN, Genel Başkan’ın da Bursalı olması açısından duyulan heyecan ve motivasyon desteğiyle üyeler ve iş dünyası adına verimli bir dönem geçirdiklerini kaydetti.

TÜGİAD’ın gücü hissediliyor
TÜGİAD Bursa Şube Başkanı TATVEREN BTSO’nun 250 büyük firma araştırmasında 57 TÜGİAD üyesinin yer aldığını anımsattığı konuşmasında, “Bunun yanında bu yıl ISO’nun birinci 500 sıralamasında 9, ikinci 500’de de 15 Bursalı TÜGİAD üyesi yer alıyor.Derneklerin üyeleriyle var olduklarının ve güçlendiklerinin bilinciyle hareket ediyoruz. TÜGİAD Bursa Şubesi’nin yurt içi ve yurt dışındaki iş birlikleri için planladığımız projeler de yoğun bir program teşkil ediyor. Bu kapsamda 19-23 Ekim tarihleri arasında bir İngiltere seyahati gerçekleştireceğiz. Bu seyahat kapsamında kentin gururu Bursaspor’un da yanında olarak, Şampiyonlar Ligi Manchester maçında destek vereceğiz” dedi. TATVEREN’in konuşmasının sonunda TÜGİAD Bursa Şubesi’nin yeni üyeleri Faruk BAKGÖR, Sühan ÇOKUSOĞLU ve Sait YILMAZ’a üyelik rozetleri takıldı.

“Türkiye’yi temsil ediyoruz”
TÜGİAD Genel Başkanı Murat COŞKUNKAN da konuşmasına Haziran ayı başında gerçekleştirilen seçimlerde Bursa’dan gördüğü desteğe teşekkür ederek başladı. Genel kurulun ardından geçen 2.5 aylık süreçte yeni yönetim kurulunun yaz tatili yapmadan çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü anlatan COŞKUNKAN, “TÜGİAD ‘Türkiye’ ünvanı ile onurlandırılan ilk ve tek genç işadamı derneği olarak, Türkiye’yi ve Türk genç girişimcisini uluslararası platformlarda temsil etmekte, yurtdışı kurumsal iletişim ağını her geçen gün genişletmektedir. 25. yaşına girmeye hazırlanan TÜGİAD kendi segmentinde, Türkiye’nin en güçlü uluslararası lobi gücüdür” diye konuştu. TÜGİAD’ın yılda yaklaşık 10 milyar dolar mal ve hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini, 16 yıldır Bürüksel’de AB Daimi Temsilciliği bulunduğunu, dünyanın önemli platformlarında yer aldığını aktaran COŞKUNKAN, “Hedefimiz Türkiye’de ve tüm dünyada Türk genç işadamının sesi ve rehberi olmaktır” dedi.

İşsizlik sorunu
Konuşmasında Türkiye’deki genç işsiz sorununun önemini vurgulayan TÜGİAD Başkanı COŞKUNKAN şöyle devam etti: “Türkiye 2023 yılı hedefleri çerçevesindeki dünyanın 10. büyük ekonomisi ve 500 milyar dolar ihracat rakamına ancak %25 oranındaki bu genç işsizlerimizi iş sahibi yaparak ulaşabilir. Bu noktada özellikle genç girişimcileri teşvik etmenin devlet politikası haline gelmesinin önemini vurgulamak istiyorum. Global bir sorun haline gelmekte olan işsiz mezunlar için yol haritaları belirlenmeli, ülke geleceğine yatırım yapılmalıdır. Ara eleman veya nitelikli eleman yetiştirmek için eğitimlere derhal başlanmalıdır. Çünkü bugün başladığımız eğitimler ancak 2-3 yılda iş dünyasına kalifiye eleman olarak geri dönecektir”. COŞKUNKAN yeni dönemde girişimciliği özendirmenin TÜGİAD’ın ana hedefleri arasında olduğunu belirttiği konuşmasını sosyal çalışmalarından örnekler vererek tamamlarken Pakistan’daki felaket sonrasında bölgeye yardım çalışmalalrı kapsamında kendilerinin de dernek olarak şimdiye dek 20 Mevlana evi biriktirdiklerini aktardı.

Prof. Dr. ALKİN: “2. dip geliyor”
TÜGİAD Bursa Şubesi’nin buluşmasına konuk konuşmacı olarak katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Kerem ALKİN ise son ekonomik gelişmeleri ele aldı. 2008 krizinin aslında Türkiye’yi teğet geçmediğini savunan Prof. Dr. ALKİN, Türkiye’nin 2001 krizinin de etkisiyle, 2008’de kötü anılarının etkisiyle frene bastığını ve ekonomide ölçüsüz bir daralma yaşandığını söyledi. Global krizde Türkiye’yi batıdan ayıran iki önemli gelişme olduğunu anlatan Prof. Dr. ALKİN, bunları“servetlerde çok büyük darbe olmaması ve beyaz yakalılarda çok büyük bir işsizlik sorununun gerçekleşmemesi” olarak sıraladı. Global krizin ardından göstergelerin ikinci bir dip yaşanabileceği yönünde geliştiğini ifade eden, Merkez Bankası Başkanı Durmuş YILMAZ’ın da bu ihtimalin iki ay öncesine göre on kat arttığını dile getirdiğini aktaran Prof. Dr. Kerem ALKİN, “Banka kredi swap oranlarında artış yaşanıyor, bu da hayra alamet değildir” diye konuştu. Türkiye’nin krizlerde enteresan bir tablo ortaya koyduğunu adeta ünlü film karakteri Rocky gibi dayak yese de ayağa kalktığını söyledi.

Erken seçim uyarısı
Konuşmasında yaklaşan referanduma da değinen Prof. Dr. Kerem ALKİN, referandum sürecinin hiçbir taraf açısından iyi yönetilmediğini savundu. Referandum sonrasında olası bir erken seçimin mali kuralın unutulması sonucunu doğuracağını ifade eden Prof. Dr. ALKİN, “Mali kuralın daha da ertelenmesi ya da zamanında yani 2011’de bile Türkiye seçimlere giderken mali kuralın tamamiyle unutulması, yasalaştırılmasından vaz geçilmesi Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini biraz daha artırır.İş dünyasının şu mesajı vermesi lazım: Referandumdan sonuç ne çıkarsa çıksın Türkiye erken seçim tartışmasına girmesin. Türkiye’nin başına gelebilecek en büyük felaket budur” dedi.






TÜGİAD ile GESİAD’dan güç birliği
 
TÜGİAD Bursa Şubesi üyeleri, 2010 yılının ilk çeyreğinde kaydedilen verileri ve son çeyrekte yaşanabilecek riskleri GESİAD yönetimi ile birlikte değerlendirdi.
Türkiye Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi üyeleri ile Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD) Bursa Şubesi yönetim kurulu üyeleri, Almira Hotel’de düzenlenen toplantıda bir araya geldi. TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali TATVEREN’in, derneğin son dönemdeki faaliyetlerini anlattığı toplantıda, 2010’un ilk çeyreğinde kaydedilen büyüme verileri, küresel büyüme, riskler, cari ve bütçe açığı, kur savaşları gibi konular tartışılırken, TÜGİAD Bursa Şubesi Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Lale KARABIYIK piyasaların son durumu hakkında üyeleri bilgilendirdi. İlk çeyrekte Çin’den sonra 2. büyük ülke olduğumuzu, ancak son çeyrekte yavaşlayan bir yıl görüleceğini söyleyen KARABIYIK, söz konusu büyümenin beklenen kadar yüksek olmasa da istihdamda olumlu etkiler bıraktığını söyledi. Günümüzde önemli olanın bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak olduğunu vurgulayan KARABIYIK, “Küresel alanda riskler devam ediyor elbette. Bir iyileşmenin olduğunu göz ardı edemeyiz. Fakat hem iç hem dış talepte sürdürülebilirliğin devam edebilmesi için büyüme gerekiyor. Bunların yanı sıra güven eksikliği de devam ediyor. Risk primi hala yüksek seyrediyor. Küresel ortalamanın düzene girmesi konusunda ABD ekonomiyi canlandıracak paketler ortaya koyuyor, Amerika borçları kapatma politikası izliyor. Tüm bunlar küresel iyileşmenin sonucu olarak ortaya çıkarken, Türkiye’de de iç ve dış talebin sürdürülebilir olması yönünde gelişmeler gözlemleniyor.” dedi. Yüzde 6, yüzde 7 oranlarında bir büyüme ile Türkiye’nin 2010’da ilk 10 hedefine yaklaşabileceğini de müjdeleyen KARABIYIK, en büyük sorunun cari açığı finansa edebilme ihtiyacı olduğunu, ancak bu konuda da pek çok ülkeden daha az risk taşındığını vurguladı. KARABIYIK, “Dünya ekonomisinde çoğu ülke yabancı sermayeye stopaj koydu. Ama biz yapmadık. Çünkü cari açığın sürdürülebilir olması için yabancı sermayeye ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz” şeklinde konuştu. Yatırımcıların, ‘benim param değerli olmalı’ anlayışından giderek uzaklaşarak, ihracatı artırmaya yönelik adımlar attığına dikkati çeken KARABIYIK, kurda risk çanlarının çaldığına işaret etti. KARABIYIK, “Döviz kuruna karşı bir risk var. Altın artık güvenli bir liman olarak görülüyor. Süreç bu şekilde seyrederse, dış piyasalardaki baskıya göre doların değeri düşmeye devam eder” diye konuştu.

Güçlerimizi Birleştirelim
GESİAD Bursa Şubesi Başkanı Bahadır ÖZGÜN de, Bursa için önemli çalışmalara imza attıklarını ve bu anlamda TÜGİAD ile güç birliği yapmanın kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Başkan ÖZGÜN, bundan sonraki süreçte de, TÜGİAD ile kentin yararına olacak ortak çalışmalar yürütmek istediklerini de sözlerine ekledi.