BURSA
İl Emniyet Müdür Yardımcısı TÜGİAD Bursa Şube’sini Ziyaret Etti
 
22 Nisan Pazartesi günü Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sn. Ahmet PEHLİVAN dernek merkezimizi ziyaret ederek, şehrimizin güvenliği ile ilgili yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi aktardılar. TÜGİAD Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Baran ÇELİK ise derneğimizin çalışmaları hakkında kendilerini bilgilendirdi.
Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet PEHLİVAN,TÜGİAD Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanım Baran ÇELİK ve TÜGİAD Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan ONUR.

TÜGİAD Bursa Şubesi Yeni Yerinde
 
Türkiye Genç İş Adamları Derneği Bursa Şubesi yeni hizmet binası düzenlenen törenle açıldı. Bursa Valisi Sn. Şahabettin HARPUT, TÜGİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet YASUBOĞA ve Ankara Şube Başkanı Barış AYDIN, BTSO Meclis Başkanı İlhan PARSEKER, UTİB Başkanı İbrahim BURKAY, KOSGEB Bursa Merkez Müdürü Ahmet AKDAĞ ve TÜGİAD Geçmiş Dönem Genel Başkanı Murat COŞKUNKAN’da açılışta yer aldı. Açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Baran ÇELİK, “Derneğimizin üye sayısı 200’e çıktı. Bu nedenle bir değişime ihtiyaç durduk. 100 metrekarelik ofisten 300 metrekarelik bir alana sahip yeni yerimize taşındık.” dedi. TÜGİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet YASUBOĞA konuşmasında “ TÜGİAD ailesi büyüyor ve mevcut olduğu bölgelerde şubelerimizin üye sayısı artarken yeni şubelerimizle de ülke geneline yayılıyoruz. Ege bölgesini kapsayan İzmir Şubesinden sonra Karadeniz bölgesini kapsayacak Samsun Şubemizde yakın zamanda kurtulacak” diyerek büyümeye dikkat çekti. TÜGİAD Bursa Şubesi üyelerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen etkinlik açılış sonrası düzenlenen öğle yemeği ile son buldu.








TÜGİAD Bursa’dan BTSO’ya ziyaret
 
Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim BURKAY ile BTSO Meclis Başkanı Remzi TOPUK’u ziyaret etti. TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Baran ÇELİK, yeni yönetime başarılar diledi.
BTSO Başkanı İbrahim BURKAY, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sivil toplum örgütleri ve SİAD’lar ile işbirliklerini önemsiyoruz. Yönetim kurulumuz ve meclisimizde de TÜGİAD üyeleri var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) delegesi olarak da yer alıyorsunuz. Sağlayacağımız işbirlikleriyle Bursa için somut faydaya yönelik projeler gerçekleştirmeyi hedeşiyoruz” dedi. BTSO Meclis Başkanı Remzi TOPUK da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TÜGİAD Bursa Şubesi Baran ÇELİK ise, derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, ‘işbirliğine açığız’ mesajını verdi.

BTSO Meclis Başkanı Remzi TOPUK ziyareti

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim BURKAY ziyareti
Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Uyum Çalışmaları
 
30 Nisan Salı günü dernek merkezimizin seminer salonunda Jur. Dr. Sn. Mevci ERGÜN’ün sunumuyla “ Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Uyum Çalışmaları “ konulu seminerimizi gerçekleştirdik. Üyelerimizin ve aynı zamanda Şnans ve muhasebe departmanı çalışanlarınızın da katıldığı seminerimiz yoğun ilgi gördü.


TÜGİAD Bursa, Ülke Gündeminin Ekonomik Yansımalarını Değerlendirdi
 
Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi, olağan genel toplantısını Sheraton Bursa Hotel’de gerçekleştirdi. TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali YÜCELEN’in de hazır bulunduğu toplantıya, Sosyal Güvenlik Uzmanı Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Şükrü KIZILOT, TÜGİAD Danışmanlar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem KILIÇ ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim BURKAY da katıldı. Toplantıda; ülke gündemine ilişkin değerlendirmeler ve ekonomik yansımalar masaya yatırılırken ekonomi, vergi ve çalışma güvenliği ile ilgili bilgi ve tecrübeler paylaşıldı.

Ülke genelinde son günlerde yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmede bulunan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali YÜCELEN, TÜGİAD’ın her inancın temsil edildiği, her görüş ve Şkrin vücut bulduğu bir dernek olma özelliğini yılardır taşıdığını ifade etti. TÜGİAD yönetiminde herkesin karşısındakinin Şkrini, inancını daha değerli gördüğü bir ortamın bulunduğunu belirten YÜCELEN, “Geçtiğimiz günlerde yapılan basın açıklamasında, atıfta bulunarak anayasamızda gösteri hakkının bulunduğunu, halkımızın da bu hakkı kullandığını ifade ettik. Liberal ekonomilerde bu tür gösteriler aslında sağlık ifadesidir. Ekonomiye de pozitif katkı sağlarlar. Bu birinci fazdır. Siz burada, insanların görüşlerine, beklentilerine saygı duyarsınız, onların ne demeye çalıştıklarını, neden sokaklarda yürüdüklerini sorarsınız. Dolayısıyla insanlar da Şkirlerini belirtmiş olmanın verdiği rahatlıkla evlerine dönerler. Eğer bunu yapmazsanız ikinci faza geçilir. İkinci fazda, ekonomi zarar görür ki bu da yaşandı. 3. fazda da bunlar devam ederken yerel ekonomi zarar görmeye başlar. TÜGİAD olarak bunların uyarısını yaptık. Dedik ki, bu siyasi değil, bir çevre hareketidir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanımıza Teşekkür Ettik
Özellikle genç neslin bu tür olaylarda yaralanması ve hayatını kaybetmesinin üzücü olduğunu ifade eden YÜCELEN, “Bu olaylarla ilgili herkesi eleştirebiliriz, ama biz farklı bir şey yapalım istedik. Eleştirmek yerine, doğruyu yapana teşekkür edelim istedik. Sayın Cumhurbaşkanımıza giderek teşekkür etme ihtiyacı duyduk. ‘Türk gençliği olarak biz hep beraberiz, iç içeyiz’ dedik. Farklı görüşlerde olsalar bile herkesin birbirine sarılarak, omuz omuza mücadele verdiklerini ifade ettik. O da, ‘Ben Türkiye’deki bu olayları gelişmiş ülkelerdeki olaylarla kıyaslıyorum. Böyle şeyler olur, önemli olan bunu olgunlukla karşılayıp ne söylediklerini dinleyebilmektir’ dedi. Bu görüşmede fark ettik ki, Cumhurbaşkanımız, dışarıya çıkanı da, evinde oturanı da, bir şeyler söylemeye çalışanı da çok yakından takip ediyor. Ne demek istediklerini biliyor ve değerlendiriyor” diye konuştu. TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Baran ÇELİK de, demokrasilerde bu tür talep ve itirazların empati ile dinlenmesinin ve gereğinin yapılmasının gerektiğine dikkati çekti. Baran ÇELİK, dernek üyelerine Bursa’da kurumlar vergi sıralaması hakkında bilgiler vererek değerlendirmede bulundu.

Ekonomik ve Siyasi İstikrarsızlık Yabancı Yatırımcıyı Ürkütüyor
Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Şükrü KIZILOT ise, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ekonomik istikrarın Türkiye açısından önemine vurgu yaptı. KIZILOT, “Gerek yerli yatırımcı, gerekse yabancı yatırımcı öncelikle istikrara bakıyor. Nitekim Türkiye’nin geçmişine baktığımızda, istikrarsızlıkların yoğunlaştığı dönemlerde ekonomide de ciddi sıkıntıların yaşandığı göze çarpıyor. Son gelişmelerde borsa çok uzun yıllardır görülmemiş bir şekilde tarihi düşüş yaşadı. Bu gibi durumlarda hemen dövizde bir oynama oluyor. Şimdi ortalık sakinleşti gibi. Bu gibi gelişmelerin uzun sürmesi, özellikle yabancı yatırımcıları ürkütüyor. Türkiye’nin yabancı sermayeli doğrudan yatırımcıya ihtiyacı var. O nedenle ekonomik ve siyasi istikrarı koruyabilmek çok önemli” diye konuştu.







Bursalı Girişimcilere “Uygulamalı Girişim Eğitimi”
 
Bursa’da girişimciliğin teşvik edilip desteklenmesi için dört büyük kurum işbirliği yaptı. Türk Ekonomi Bankası (TEB), KOSGEB Bursa Hizmet Müdürlüğü, TÜGİAD Bursa Şube ve TOBB Bursa Genç Girişimciler Kurulu işbirliği ile 20 Mayıs’ta başladı ve 10 gün sürerek “Uygulamalı Girişim Eğitimi” ile girişimci yetiştirildi. Eğitim programını başarıyla tamamlayan girişimciler, TEB Girişim Bankacılığı’ndan aldıkları avantajlı bankacılık hizmetleri ve ücretsiz danışmanlık hizmetinin yanı sıra, KOSGEB’ten 30.000 TL hibe ve 70.000 TL’ye kadar faizsiz kredi imkânlarından yararlanmaya da hak kazandı.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), KOSGEB Bursa Hizmet Müdürlüğü, TÜGİAD Bursa Şube ve TOBB Bursa Genç Girişimciler Kurulu iş birliğiyle düzenlenen “Uygulamalı Girişim Eğitimi”, 20 Mayıs Pazartesi günü TÜGİAD Bursa Şubesi’nin eğitim salonunda başladı.
Girişimci adayları bu programa başvurularını TÜGİAD Bursa Şubesi ve TOBB Bursa Genç Girişimciler Kurulu üzerinden gerçekleştirdiler. Başvuruların duyurulması sonrası gelecek başvurular arasından mülakat ile 30 girişimci adayı seçildi. Bu kişiler küçük ölçekli işletme kurmak ve bu işletmeleri büyüterek yönetebilmek için gerekli yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla TÜGİAD Bursa Şubesi’nin seminer salonunda 9 günlük eğitim aldılar. TÜGİAD Bursa Şubesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle beş yıldır gerçekleştirilmekte olan “Girişimcilik Proje Yarışması”nda yer alan öğrenciler de bu sürece katıldılar.
Bu eğitimi başarıyla tamamlayan girişimci adayları, KOSGEB’in 30.000 TL hibe ve 70.000 TL’ye kadar faizsiz kredi imkânlarından yararlanabilmek için iş planlarını TEB Girişim Bankacılığı danışmanları ile birlikte hazırlayabilecek. Ayrıca TEB, girişimcilere ihtiyaç duydukları bankacılık hizmetlerinde avantajlar sunmanın yanı sıra nakit kredi ve teminat mektubu gibi ihtiyaçlarında da destek verecek.
Bursa genç iş dünyasının güçlü sesi TÜGİAD, Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin Bursa temsilcisi Genç Girişimciler Kurulu, girişimcinin destekçisi KOSGEB ve TEB, bu proje kapsamında gerçekleştirdiği işbirliğiyle girişimci gençler için önemli bir fırsat yaratıyor.
Konuyla ilgili olarak TÜGİAD Bursa Şube Başkan Yardımcısı Gökhan ONUR; “5 yıldır devam ettiğimiz ve her yıl daha ileriye taşıdığımız “Girişimcilik Proje Yarışması”nın bugün geldiği nokta gurur verici. Genç iş adamları olarak, girişimci kardeşlerimizin iş hayatına atılırken son derece fayda sağlayacakları bu organizasyonun içerisinde aktif olarak yer almayı önemsiyoruz. Kentimize, ülkemize yepyeni başarılı girişimciler kazandırmak yolunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Türkiye Odalar Borsalar Birliği Bursa Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Murat COŞKUNKAN ise; “Ülkemizin geleceğinde genç nüfusun işsizliğinin, girişimciliğin özendirilmesi ve desteklenmesiyle başarı hikayelerine dönüştürülmesi önemli amaçlarımızdan biri. Bu açıdan söz konusu işbirliğinin girişimci yetiştirmek ve kazandırmak adına ülkemize büyük faydası olacağını düşünüyor, bu tarz işbirliklerinin sosyal sorumluluk olarak benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasını diliyorum.” temennisinde bulundu.
KOSGEB Bursa Merkez Müdürü Ahmet AKDAĞ ise, “Başta istihdam olmak üzere; ekonomik ve sosyal anlamda son derece hayati işlevler yerine getiren girişimciliğin desteklenmesinin hayati bir önem taşıdığını hepimiz biliyor ve kabul ediyoruz. Biz insanımızın geleceğe dair kariyer planlamalarını yaparken girişimciliği de ciddi bir seçenek olarak değerlendirmelerinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Birikimli, yetenekli, yenilikçi, yaratıcı insanlar, sadece başkalarının onları daha iyi koşullarda istihdam etmesini beklememelidirler. Cesaretle, özgüvenle, hayatın sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek kendi işlerini kurmayı da bir seçenek olarak değerlendirmelidirler. Böylece kazanç elde etmenin yanı sıra başkalarını da istihdam edebilir hale gelebilir; hem kendilerine, hem de ekonomik ve sosyal anlamda ülkelerine önemli katkılar sağlayabilirler.” dedi.

TEB Bölge Müdürü Sedat GENÇ, KOSGEB Bursa Bölge Müdürü Ahmet AKDAĞ, TOBB Bursa Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Murat COŞKUNKAN, TÜGİAD Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan ONUR
Anatolium Akademi
 
Genç girişimciliği desteklemek adına, Bursa Girişimcilik Haftası etkinliklerine Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nin önderliğinde Corio, Habitat, Intel, TOBB Genç ve Kadın Girişimciler Kurulları, Üniversite Girişimcilik Kulüpleri paydaşlığında TÜGİAD Bursa Şubesi olarak destek verdik.
9 Mayıs Perşembe günü üyemiz Onur ÖZKUL Bursa Anatolium Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşen Anatolium Akademi’de derneğimizi temsil ederek genç girişimciliği desteklemek amacıyla görüşlerini gençlere aktarmıştır.



TÜGİAD Girişimcilik Projesinin Birincisi ‘ÜNİBİS’
 
TÜGİAD Bursa Şubesi, Uludağ Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü işbirliği ile Türkiye’de girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve öğrenci-girişimci-iş dünyası buluşmasının gerçekleşmesi hedeŞyle düzenlediği Girişimcilik Projesi’nin 5.’sini tamamladı. Birbirinden ilginç projelerle yarışan öğrenciler arasından “ÜNİBİS” adlı projeyi çalışan grup birinci seçildi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi, Girişimcilik Projesi’nin 5.’sini Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen jüri değerlendirme toplantısı ile sonuçlandırdı. Uludağ Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında 7 grup, TÜGİAD üyesi işadamlarının koçluğunda oluşturdukları projeleriyle yarıştı. Projelerinin tanıtımlarını yapan öğrenciler, jüri oylamalarının sonunda katılım sertiŞkalarını aldılar. Birbirinden ilginç projelerini jüri üyelerine beğendirmeye çalışan genç girişimciler, işadamları ve öğretim üyelerinin bulunduğu 10 kişilik jüri karşısında heyecanlı anlar yaşadı. Değerlendirmelerin sonunda, TÜGİAD yönetim kurulu üyesi Murat KAMIŞOĞLU’nun koçluğundaki ekip Uludağ Store projesi ile üçüncü olurken, TÜGİAD üyesi Sühan ÇOKUSOĞLU koçluğunda çalışan ekip Bursağlık projesi ile ikinci, TÜGİAD yönetim kurulu sekreteri Özge Taşdelen KUTLUALP’in koçluğunu yürüttüğü ÜNİBİS projesini hazırlayan ekip ise birinci oldu.
Girişimcilik Projesi yürütücüsü TÜGİAD Bursa Şube Başkan Yardımcısı Gökhan ONUR yaptığı konuşmada, “Proje kapsamında öğrencilerimiz öncelikle dersimizi seçmekte sonra kendi arkadaşları ile gruplarını oluşturmaktadır. Her öğrenci grubumuza bir TÜGİAD üyesi Koç olarak görevlendirilmektedir. Yıl boyunca öğrencilerimiz iş Şkirlerini araştırmakta ve en sonunda bir iş planı oluşturmaktadırlar. Bu süreç zarfında da hem koçlarımızdan hem de akedemik kadrodan destek almaktadırlar. “ dedi.
Birinciliği alan ekibin projesi, kampüs alanları ve çevresinde ulaşımı bisikletle sağlayan, insan sağlığını ve çevreyi korumayı amaç edinip obeziteyle mücadele eden, motorlu taşıt kullanımını azaltarak bisikleti bir yaşam tarzı haline getiren sürdürülebilir bir akıllı bisiklet sistemi. Projenin işleyişi; üyeliği tamamlanan bireylere Biskart verilerek başlıyor. Üniversite kampüsünde stratejik olarak konumlandırılmış ve öğrencilerin yoğunlukla ikamet ettiği Görükle merkezde bulunan toplam beş duraktan herhangi birinde sisteme Biskart’ı okutup istenilen bisikletin numarasının tuşlanması halinde bisikleti alıp kullanabiliyorlar. Kullanıldıktan sonra bisikletler yine istenilen herhangi bir durağa bırakılıyor. Biskart’tan kullanılan süre kadar ücret çekiliyor, böylece kişiler ulaşımlarını rahat, eğlenceli, çevreye saygılı bir şekilde sürdürüp spor yapma şansını elde etmiş oluyorlar.
Projelerine güvenen ÜNİBİS ekibi, jüriye Şkirlerini beğendirmek için büyük çaba sarf ederek başarıya ulaştı.
Toplantıda konuşan TÜGİAD Başkanı Ali YÜCELEN; İstanbul’da da yürütülen ve Bursa şubesinin yarışma süreci ile farklılaştırdığı bu projenin diğer şubeler tarafından da farklı üniversitelerle işbirliği içinde uygulanması için gerekli girişimleri başlattıklarını dile getirdi.
Toplantıda konuşan TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Baran ÇELİK, “Bu projelerin her yıl geliştiğini görmek bizim için gurur kaynağıdır. Gençlerimizin iş hayatına hazırlanmasında TÜGİAD Bursa Şubesi olarak önemli bir destek sunduğumuzu düşünüyoruz.“ dedi.