TÜGİAD BURSA
 
Girişimcilik konferansları sonuçlandı
 
Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi`nin Uludağ Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirdiği `Girişimcilik Konferansları` kapsamında düzenlenen proje yarışması sonuçlandı. Yarışmanın Jüri Değerlendirme Toplantısı`nda konuşan TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Murat COŞKUNKAN, üniversiteden mezun olma aşamasındaki genç girişimcilere yön verme hedefinde olduklarını söyledi. TÜGİAD üyelerinden birer "yönetici koç" atanarak 6`şar öğrenciden oluşturulan 6 grubun, gerçek girişimcilerden de katkı alarak 250 bin TL`lik projeler oluşturduğunu ifade eden COŞKUNKAN, "Projedeki hedef, genç girişimcilerin sanal bir sermayeyi gerçek bir ticari faaliyete dönüştürüp, bu faaliyetin sürekli yükselen bir trende ulaşmasını sağlayabilmektir" dedi. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen proje sunumları, jüri değerlendirmesiyle devam etti. Yarışma sonunda Almira Otel Genel Müdürü Ersin YAZCICI`nın yönetici koçluğunu üstlendiği ve "tuğra otel" projesini geliştiren 6 öğrenci, jüriden en yüksek puanı alarak birinci oldu. Yarışmada, geleneksel gözlemeyi çeşitlendirerek bir fast food zinciri kurma projesi ikinci, internet üzerinde satışı öngören sanal market projesi ise üçüncü oldu. Birinci gelen öğrencilere birincilik sertifikaları, jüri üyeleri tarafından verildi. Ayrıca yarışmada birinci olan 6 öğrenciye, birer dizüstü bilgisayar ve önümüzdeki yıl TÜGİAD üyesi bir işletmede staj imkânı sağlandı.
İşsizliği çığ gibi büyüttüğüne dikkat çeken COŞKUNKAN’dan hükümete çağrı; “Zamanımız kalmadı”
 
TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Murat COŞKUNKAN, Ocak ayı üye toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin ekonomik krizin etkileri azaltacak önlemleri almada zaman kalmadığını, düzenlemelerin bir an önce yaşama geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nun da konuk olduğu toplantıda, ‘zaferlerin iktisadi başarılar ile sağlanabildiği’ bir dönemde olduğumuza dikkat çeken COŞKUNKAN, “Küreselleşme olgusu ekonomileri riske daha açık hale getirirken; risk, zayıf ekonomileri çok daha fazla tehdit etmektedir. Türkiye ekonomisi, küresel ekonomiye entegre ve önemli bir paya sahiptir. Türkiye ekonomisindeki sanayici ve ihracatçılar,üretimlerinin % 65 gibi önemli bir bölümünü gelişmiş ekonomilere satabilen girişimcilerdir” dedi.
Türk ekonomisinin bu yapısının, küresel krizin etkilerini arttırdığına dikkat çeken Murat COŞKUNKAN “Geldiğimiz noktada hükümetimizden beklentimiz, işletmelerimizi ayakta tutacak destekleri, paketleri, çözüm önerilerini, daha fazla zaman kaybetmeden,şirketlerimiz henüz kapanmamış, çarkları bir şekilde dönerken, biran önce açıklayarak uygulamaya koymasıdır” diye konuştu.
Belli kriterlerle getirilecek prim desteklerinin işvereni rahatlatacağını, dolayısıyla işgücü kaybını engelleyeceğini ifade eden Murat COŞKUNKAN, bu sayede devletin işsizlik fonundan ödeyeceği parayı tasarruf edeceğini, daha da önemlisi hem çalışanın hem de işverenin kazanacağı ortamın yaratılacağını vurguladı. Krizin temel unsurlarından biri olan işletmelerin finansman ihtiyacını karşılayacak mali desteklerin tamamlanmasını,bu sürecin IMF ile yapılacak yeni anlaşmanın biran önce nihayetlendirilerek desteklenmesini beklediğini kaydeden COŞKUNKAN, “Finansman desteklerinde kobi statüsünün sadece üretimle sınırlanmayıp, imalatın dışında, ülkemize istihdam ve katma değere yaratan hizmet sektörlerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Biliyoruz ki, bu süreçte ayakta kalmayı başarabilen işletmeler küresel kriz sonrasında da ekonomik büyüme ve ihracata en fazla katkı yapabilen işletmeler olacaktır” dedi. TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Murat COŞKUNKAN konuşmasını şöyle tamamladı:“Mutlu olan çocuğun daha iyi öğrenebildiği gibi, sorunları en aza indirilmiş, stresi azaltılmış işletmelerin,rekabet gücü arttırılarak,ekonomik büyümeye daha çok katkı yapabildiği bir gerçektir. Bakın, verileri incelediğimizde, Bursa’da 24 bin 300’ü son 3 ayda olmak üzere, 2008 senesinde 56 bin 700 vatandaşımız işsiz kalmıştır.Global kriz dünyayı ve ülkemizi etkilemektedir. Ülkemizde krizden en fazla Bursa etkilenmiştir. Bu şehrin insanı, bu şehrin sokakları, gelecek kaygısı içindedir. İstihdam kayıp ve ihracat verileri bunu maalesef ortaya koymaktadır. Bekleyecek zamanımız kalmamıştır.”


Kriz sürecinde kar ve nakit sağlayacak yolu tercih edin
 
Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) Almira Otel’de gerçekleştirilen ‘Otomotiv Sektörü Toplantısı’nda konuşan Otomotiv Sanayicileri Geçmiş Dönem Başkanı Ali İhsanİLKBAHAR 1994 ve 2001 krizlerinde toparlanma süresinin 3 seneyi bulduğunu hatırlattı. Bugün yaşanan krizin diğerlerinden farklı olduğunu ifade eden İLKBAHAR, ’Bu bir dünya krizi. Biz dünya için otomotiv üretiyoruz. Genelde Avrupa pazarına satıyoruz. Avrupa pazarı da %35’lik oranda küçüldü. Bu bizimde küçüleceğimiz anlamına geliyor. Yani dünyanın iyileşmesi ile biz iyileşeceğiz.’’ diye konuştu. İLKBAHAR otomotiv sektöründe 1 milyon 300 binlik bir pazardan 800 binlik bir pazara doğru gerileme olacağını belirterek, 50-60 bin kişilik bir işsizlik oluşacağını kaydetti.
Her şeye rağmen dünyanın toparlanacağını dile getiren İLKBAHAR, Dünya burada duramaz. Gelecek senenin 3. çeyreğinde toparlanma olacağını düşünüyorum. Bu toparlanma düşmenin minimuma gelip artık işlerin biraz yükselmesi anlamına geliyor. Ancak iyileşme süresi 2 seneyi bulabilir. Hatta biraz fazla olabilir yani bu durum bizi sene geriye götürür. dedi. İLKBAHAR, kriz döneminde Türkiye’de küçülme, tüm masrafların kısılması stokların eritilmesi, sipariş verilen hammaddelerin durdurulması gibi şeyler yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
Bu dönmede Fransa 400 milyon Euro Ar-Ge desteği ayrıldı. Almanya 6 aydan 24 aya kadar yıllık vergi muafiyeti sağladı. İspanya sektöre 800 milyon Euro ayırdı.Bunlar Türkiye’de hiçbir şey olmadığını gösteriyor. Ben ne KDV ne de ÖTV’ yi indirin diyorum. Ben haracı indirin diyorum. Otomotiv üzerinde yüksek oranda vergi var. Bu vergi değil haraç…’
Türkiye’de her 7 yılda bir büyük, her 2-3 yılda bir de küçük krizler yaşandığını ileri süren Ali İhsan İLKBAHAR, sanayicilerin bu gerçeği sürekli gözönünde bulundurması gerektiğini söyledi:’’Bu dönemde aşarı borçlanmayın’’ diyen İLKBAHAR, işadamlarına şu tavsiyelerde bulundu: “Her ay sanki yakında kriz gelecekmiş gibi borçlarınızı gözden geçirin. Grubunuzda kriz anında daha az etkilenecek sektörler de bulunsun. Batacak şirketleri takip edin.
Aşırı hızlı büyüme hırsında olmayın. Krizde pazar payı peşinde olmaktan çok kar ve nakit sağlayacak yolu tercih edin.” dedi.
TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Murat COŞKUNKAN, IMF anlaşmasının hızla sonuçlandırılarak piyasalara güvenilirlik gelebileceğini söyledi. COŞKUNKAN, devletin pazarı canlandıracak kamu yatırım harcamalarını artırması gerektiğini ifade ederek, “ Krizin otomotiv sektörüne yansıyan olumsuz etkilerini azaltmak için hükümetin sunacağı çeşitli desteklere ihtiyaç var. Dünyadaki krizin aşılması sonucunda sahip olduğu ileri teknoloji ile üretimini ve ihracatını artırabilecek gücü bünyesinde barındıran otomotiv sektörü, Türkiye’nin yükselen yıldızı olmaya ve yabancı sermayeyi ülkemize çekmeye devam edecek. Bu konuda inancımız tam.” dedi.


i>TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu BaşkanıMurat COŞKUNKAN, toplantıya konuşmacı olarak katılan ve değerli fikirlerini paylaşan Ali İhsan İLKBAHAR’atoplantının anısına Kütahya Porselen Çini hediye etti. <<