Elegans Logo
Altan Öymen
ALTAN ÖYMEN
CHP Istanbul Milletvekili


Amerika Türkiye Için, Elini Atese Sokmuyor.

KONUSMACI: ALTAN ÖYMEN - CHP Istanbul Milletvekili
KONU: Türkiye'deki son siyasi gelismeler
YER: Dernek Merkezi
TARIH: 8.09.1997


Sayin Altan ÖYMEN'in politikaya üçüncü girisi.Ilk girisi 1961'de kurucu mecliste, dernekler ve siyasi parti yoluyla. '61'de yas haddi 30'a çiktigindan kurucu meclisten ayrilip, gazetecilik yapmaya basladi. 1977-'80 arasi aktif politika hayati basladi. 1980 ihtilalinde parti yöneticisi oldugu için 10 yil yasakli kaldi. Sonra basina yeniden girdi. Son seçimde CHP'den milletvekili oldu.

Üç defa politikaya girdiginden mukayese etmenin daha kolay oldugunu belirten ÖYMEN, o zamankiyle simdiki meclis arasinda fazla fark olmadigini, Türkiye'deki insanlar ne ise meclisin de onu yansittigini söyledi. Altan ÖYMEN, "Ilk meclis açildiginda en büyük parti RP idi, diger partiler RP'ye karsitti, RP de bunlarin hepside ayni kabin içindedir." diyerek diger partileri disliyordu, seçim öncesi kimse RP ile koalisyon yapmak istemiyordu." diyerek seçim sonrasinda kurulan Refahyol hükümetini kurulustan itibaren anormal olarak nitelendirdi. DYP Baskaninin seçimden önce 'ben bu partiyle katiyen biraraya gelmem' diye açikladigini, RP'nin de buna karsi bir sürü sorusturma önergesi verdigini, meclis kürsüsünden ÇILLER'i hirsiz ilan ettigini, bunlara karsi ÇILLER'in ERBAKAN'a mal varligi sorusturmasi açtirdigini, sonra bu kadar birbirlerine hücum eden partilerin biraraya gelerek, birbirleri hakkinda açtiklari önergeleri iptal ettiklerini belirten ÖYMEN, bu durumu "Siyasi ahlaka uygun degil, Cumhuriyet tarihinde örnegi yok" diye degerlendirerek "hükümetin bütün icraatina yalan eslik etti, bu kadar yalana, olmamisi olmus gibi göstermeye dayali politikalarin Türkiye'ye hakim olusu görülmemis, tuhaf birsey. Bu hükümetin nasil 11 ay dayandigina sasmak lazim. Daha önceden önlem alinsa bu tahribat olmazdi, asker müdahalesi sözünün edilmesine gerek kalmazdi." dedi.

Bugünkü süreci anormallikten normallige geçis dönemi olarak niteleyen ÖYMEN, "yalan devlet yerlesmis" diyerek, normallik için yolsuzluklarin, Susurluk hadisesinde devletin suçlulari desteklemesi gibi olaylarin, dokunulmazliklarin istismar edilmesi hadiselerinin temizlenmesi gerektigini belirterek Türkiye'nin meselesinin çok oldugunu bunun için yeniden yapilanmaya ihtiyaç oldugunu söyledi. "Ilk önce normallesme ve yapisal degisiklikler gerek, 8 yillik kesintisiz egitim reformu baslangiç, ilk adim." diyen ÖYMEN, bunun ardindan adaletten sagliga, güvenlik örgütlerine kadar reforma ihtiyaç oldugunu belirterek, "Neresinden baslansa kardir" dedi. Dis politika üzerinde özellikle durmanin gerektigini söyleyen ÖYMEN, harita üzerinde Türkiye'nin parlak olmadigini, komsularinin - Yunanistan, Güney Kibris, Suriye, Iran, Irak'in - Türkiye'ye sempati duymadigini söyleyerek, bu kadar çember içinde olan bir ülke bulmanin güç oldugunu, bunlarin Türkiye'ye karsi birbirleriyle isbirligi yaptiklarini belirtti. ÖYMEN, Rusya'nin önemli oldugunu, burada silah endüstrisinin gelistigini, Azerbaycan'a petrol getirme meselesine dahil olarak bogazlarin zorlandigini ifade ederek, "Amerika Ruslar'a her zaman söz geçirmeyi gerekli görmüyor, Rusya ile irtibat devam etsin diye. Türkiye yüzünden Rusya'yla iliskileri bozmak gibi bir niyeti yok." dedi.

AB ile görüsmenin uzunca süre hayal gibi göründügünü söyleyen ÖYMEN, iyiye dogru gelisme görünmüyor diyerek, "6 ay önce Almanya'da yapilan bir görüsmede çikan karar 'Türkiye ayri bir kültürdür, müslüman bir ülkedir bu yüzden AB'ye giremez seklindeydi' diyerek, Lüksemburg Dis Iliskiler Baskani'nin Türkiye'nin AB'ye girebilecegini bunun için bazi sartlari yerine getirmesi gerektigini, insan haklari konusunda problemi oldugunu, Kibris meselesi ve Yunanistan'la aradaki sorunlarin halledilmesinin sart oldugunu belirttigini söyledi. ÖYMEN, "AB'de Türkiye açisindan dostlugu gelistirme alani yok. Amerika Türkiye için, elini atese sokmuyor. Türkiye geçmiste de böyle bir çembere girmis, bundan da çikmak için iç durumun güçlenmesi gerek. Ekonomi ve politika düzene girerse, enflasyon asagiya inerse, dis ekonomik, ticari iliskilerimiz gelisirse, bu tablo degisir. Dis politikanin esasi güçlü olmaya dayaniyor, o zaman iç politika daha fazla önem kazaniyor. Yeni hükümetin bu yolda adim atmasi, seçimde iyi sonuç almasi gerekiyor" dedi.



Recent Political Developments in Turkey
Altan ÖYMEN, Istanbul MP of the Republican People's Party (CHP), has been involved in politics since 1961 and has served in three different parliaments. In the talk he gave, he criticized the previous coalition government formed by the Welfare Party (RP) and the True Path Party (DYP), saying that the coalition which lasted for eleven months was accompanied by lies throughout its life. He added that the current political atmosphere is that of transition from an abnormal to a normal political system, adding that corruption and the abuse of parliamentary immunity must be stopped to return to a normal state of affairs. According to Mr. ÖYMEN, the recent educational reform is the first step towards a full-fledged restructuring in the state and further reforms are needed in the fields of justice, health and security. He also touched upon Turkey's problems in the international arena, referring to the hostile attitudes of neighboring countries such as Greece, Southern Cyprus, Syria, Iran and Iraq. Mr. ÖYMEN is not very optimistic about Turkey's prospects as a EU member. He Suggests that in a meeting held in Germany 6 months ago, it was concluded that Turkey could not become a member due to its religion and different culture. Furthermore, Turkey needs to solve its problems with Greece and improve the human rights situation in order to join the Union as a full member.



MEDYATEXT
Elegans'a mail