Aykut CEBEL

Günışığını yakalayın, kazançlı çıkın
 
Günışığı ile aydınlatma, çok yeni ve sağlık için son derece yararlı bir teknoloji. Bursa’da 43 yıldır faaliyet gösteren Elektrona, Solatube® markasıyla günışığını iç mekana taşıyarak, doğal aydınlatma yaratıyor.
 
Solatube günışığı aydınlatma sistemleri, elektrik kullanmadan gün ışığının gündüz saatlerinde kapalı mekanlara ulaşmasını sağlıyor. Bu tıpkı hortum yardımıyla suyu musluktan alıp başka bir yere ulaştırmak gibi. İşin içinde elektrik enerjisi yok, motor yok, benzin yok, güneşten elektrik üretmek yok. Koskoca fabrikayı tüm gün aydınlatmak için ışığı boruyla taşımak yeterli. Tek maliyet ilk kurulum masrafı.
Doğal güneş ışığı, estetik açıdan çevremizi gerçek renkleriyle görmeyi, mekanların geniş ve ferah görünmesini sağlıyor. Böylelikle göz yorgunluğumuzu azaltıyor, ruhumuzu rahatlatıyor, psikolojimizi ve her açıdan verimliliğimizi olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca, gündüz saatlerinde suni elektrik enerjisine olan ihtiyacımızı da azaltarak, ekonomik açıdan büyük kazanımlar sağlıyor.
Bursa’da 43 yıldır faaliyet gösteren Elektrona, Solatube® markasıyla günışığını iç mekana taşıyarak, doğal aydınlatma yaratıyor. Günışığı aydınlatma, çatıya yerleştirilen şeffaf bir fanus, güneş ışığını taşıyan bir spectralight® şaft ve ışığın tavandan mekana yayılmasını sağlayan tavan kapak biriminden oluşuyor. Günışığı ile aydınlatma sistemi, doğal güneş ışığının, yüzde 100’e yakın yansıtıcı özellikli şaft içerisinde yansıtılarak, iç mekana ulaşmasını sağlıyor.
Günışığı aydınlatma sistemleriyle güneş ışığı binanın tepe kısmında yakalanıp, yüksek yansıtıcı özellikli boru sayesinde minimum kayıpla taşınıp iç mekana dağıtılıyor. Sistem gün ışığını, güneşin doğuşundan batışına kadar verimli bir şekilde kullanıyor. Özel patentli boru kısmı, dünyadaki herhangi bir materyalden çok daha fazla yansıtıcı özelliğe sahip. Bu yüksek yansıtıcılık sayesinde, ışık borudan hissedilmeyen bir kayıpla geçerek, iç mekanda daha aydınlık bir mekanın oluşmasına olanak sağlıyor. Böylece günışığı sistemleriyle tüm gün verimli bir kullanım mümkün olabiliyor.

Sistem evlere de uygulanabiliyor
Avustralya’da 1980’lerde keşfedilen günışığı aydınlatma sistemleri, özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya’da büyük ilgi görüyor. Türkiye’de de maliyetlerin her geçen gün artmasından yakınan sanayi, yüzünü yavaş yavaş gün ışığına dönmeye başlıyor. Güneş ışınlarını doğru açılarla odalara yayan sistem, mekana dekoratif bir hava katarken, ciddi oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor. Sistem daha uygun fiyatlar ve farklı seçeneklerle evlerde de uygulanabiliyor.
Günışığı ile aydınlatmanın kullanımı neticesinde, verimlilik yüzde 6 ila 16 arasında artış gösteriyor. Satışlardaki artışlar açısından bakıldığında ise yapılan araştırmalar, 108 adet mağazalar zincirinin üçte ikisinin günışığı ile aydınlatıldığı ve bu birimlerde diğerlerine oranla, yüzde 40 daha fazla satış yapıldığı görülüyor. Müşteri anket ve araştırmaları da günışığıyla aydınlatılan mağazaların ve diğer mekanların daha geniş, ferah, büyük ve temiz göründüğü sonuçlarını ortaya koyuyor. Heschong Mahone Group for Pacific Gas & Elektric firmasınca, üç eyalette 21 bin öğrenci üzerinde yapılan test çalışmalarının sonucunda, günışığıyla aydınlatılan sınıflardaki öğrencilerin, matematik testlerini çözmede yüzde 20, okuma testlerinde ise yüzde 26’nın üzerinde başarı artışı sağladıkları gözlenmiş. Pencere kenarında gün boyunca günışığından yararlanarak çalışan işçilerde yüzde 20 oranında daha az rahatsızlıklara rastlanırken, bu durum, iç mekanların günışığıyla aydınlatılmasının önemini farklı bir açıdan ortaya koyuyor. İş yerinden çeşitli bahanelerle kaçışın da örneğin PP&L firmasında olduğu gibi, yüzde 25 oranında azalmasında yine günışığının etkisi gözlenmiş. Yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ından fazlası aydınlatma amaçlı kullanılıyor. Günışığı ile aydınlatma sistemi sayesinde, ofis ve depo gibi mekanların, aydınlatma ve aydınlatmadan kaynaklanan iklimlendirme amaçlı enerji harcamalarında, yüzde 97’ye varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor. Enerjinin en fazla kullanıldığı 11.00-18.00 saatleri arasında, bu uygulama ile ihtiyacı en aza indirgemek mümkün.
Günışığı aydınlatmanın ekonomik yararlarının yanı sıra, sağlık üzerinde de birçok olumlu etkisi bulunuyor. Suni aydınlatma sistemlerinin hiçbirisi günışığı gibi doğal ve sağlıklı bir ortam sunmuyor. Günışığının psikoloji üzerindeki olumlu etkileri bir yana, özellikle insan vücudu için son derece önem taşıyan güneş ışığı, uzmanlar tarafından mevsimsel hastalıkların tedavisi için de öneriliyor.

Kökleriyle Aydınlatan Elektrona
Elektrona, 1967’de Alaettin Cebel tarafından Bursa’da kurulmuş bir firma. O yıllarda Cumhuriyet Caddesi’ndeki ilk iş yerinde her türlü elektrik malzemesi ticareti yapan Elektrona,ilk şubesini de 1980’de yine aynı caddede faaliyete geçiriyor. Alaettin Cebel’in 1992’de vefatının ardından, Elektrona bugün firmanın ikinci kuşak temsilcileri olan Tankut ve Aykut Cebel ile sektörün önde gelen markalarının bayiliklerini yürütmeye devam ediyor. Firma, bayiliğini yaptığı malzemelerin, montaj ihtiyacına yönelik bir taahhüt ekibi de kurarak, Bursa ve çevre iller ağırlıklı olmak üzere, ülke genelinde müteahhitlik hizmetleri veriyor. Zamanla piyasa talepleri doğrultusunda aydınlatma ağırlıklı bir profil çizen Elektrona, Türkiye’nin önde gelen tüm aydınlatma markalarının bölge temsilciliğini de üstlenmiş durumda. 2005’de Bursa Nilüfer Ticaret Merkezi’nde 4 kat ve bin 50 metrekareden oluşan ülkenin en nitelikli aydınlatma showroom’larından birini faaliyete geçiren Elektrona, bu adreste sektörün tüm yeniliklerini uygulamalı olarak müşterilerin hizmetine sunuyor.
Tarih ve kültür kenti Bursa’yı kökleriyle aydınlatan Elektrona, en yeni sistemleri Türkiye’nin dört bir yanına taşıyor. Yenilikçi ürünlerle beklentilerin önünde gitmeyi ilke edinen firma, en kaliteli ürünü en iyi fiyata sunmak, siparişleri daima en kısa sürede, tek seferde ve yanlışsız teslim etmek, müşteri memnuniyetini daima en önde tutmak için var gücüyle çalışıyor.