Cenk BABADOĞAN CNK Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı

Yeni Sigorta Ürünlerinin Sıralamasında “Product Liability” (ürün sorumluluk) Ve “Kidnap And Ransom Insurance” (kaçırılma ve fidye sigortası)
 
CNK Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk BABADOĞAN, son dönemde Türkiye’de klasik sigorta ürünlerinin yanı sıra bazı özellikli ürünlerin ön plana çıkmaya başladığını belirtmekte ve konu ile ilgili son gelişmeleri şu şekilde detaylandırmaktadır.
 
“Ülkemizde özellikle son dönemde yaşanan gelişmeler, üreten, ihracat yapan, yatırım yapan sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda önem kazanmaya başlayan yeni sigorta ürünlerini de gündeme getirmektedir. Bu sigorta ürünlerinin sıralamasında “product liability” (ürün sorumluluk) ve “kidnap and ransom insurance” (kaçırılma ve fidye sigortası) sigortaları yer almaktadır. Ürün sorumluluk sigortalarını kısaca özetleyen Cenk BABADOĞAN, üreten ve ürettiği parçaları ihraç eden firmaların üretmiş olduğu ürünlerinin üçüncü şahıslara verebileceği maddi ve bedeni zararlar, geri çağırımlar ve buna bağlı olarak yaşanabilecek finansal kayıpların sigorta teminatına alınmasıdır. Özellikle yurtdışında bu parçaları ithal eden firmaların hem kendilerini hem de nihai tüketiciyi korumak adına sözleşmelerine zorunlu madde olarak koydukları bu sigorta poliçeleri üreten firmayı da karşılaşabileceği bir hasarda maddi olarak koruma altına almaktadır. Söz konusu sigorta poliçeleri düzenlenirken üretim yapan firmanın cirosu, önceki dönem deneyimleri, üretilen parçanın içeriği gibi kıstaslar primi etkilerken, talep edilen limitler de prim üzerinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu sigorta poliçeleri muafiyetli poliçeler olup, uygulanan muafiyetin de prim üzerinde mutlaka etkisi bulunmaktadır. Bu sigorta poliçelerinin önemli özelliklerinden biri de üretim yapan alt taşeronları da gelebilecek rüculara karşı koruyabildiği gibi Türk Sanayicisinin yurtdışında yeni firmalar ile iş yapabilmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinden belirli limitler ve muafiyetler ile bu riskler satın alınabileceği gibi özellikli sektörlerde Londra marketinden teminat sağlanabilmekte ve fronting yapılmak suretiyle lokal sigorta şirketleri üzerinden nihai tüketiciye poliçe düzenlenebilmektedir.
Ülkemizde son dönemlerde sıkça gündeme gelen ancak henüz bilinen bir sigorta türü olmayan“kidnap and ransom insurance” (kaçırılma ve fidye sigortası) hakkında da bilgi paylaşımında bulunan Cenk BABADOĞAN, yaşanan üzücü olaylar karşısında yurtdışında daha çok bilinen ancak ülkemizde yeni gündeme gelen bu poliçenin önemini vurgulamaktadır. Başta inşaat firmaları olmak üzere enerji, gemicilik şirketleri, havayolları, madencilik firmaları gibi birçok sektörde Türkiye dışında yatırım yapan ve/veya burada istihdam sağlayan firmalar bulunmaktadır.
Farklı lokasyonlarda yatırım yapan firmalar ve çalışanları için bu poliçeler ve kapsamları önem taşımaktadır. Türkiye’nin dünya genelinde büyüyen bir market olması yurtdışı yatırımları geliştirdiği gibi, belli bölgelerde riskleri de beraberinde getirebilmektedir. Bu sebeple de yatırımcının, görev ile gönderilen şirket çalışanlarını, riskli ülkelere seyahat eden şirket CEO’ları, yöneticileri, ortakları ve çalışanlarına yönelik bu tür bir sigorta poliçesini yaptırmaları artık gereklilik haline gelmiştir. Bu sigorta türünün genel hatları ile teminat kapsamı ve bir hasar durumunda karşıladığı masraflar ile ilgili de bilgi veren CENK BABADOĞAN kaçırılma ve fidye sigortasını şu şekilde özetlemektedir. “Bu poliçe kaçırma ve gasp başta olmak üzere ticari sır gaspı, gasp sonucu yaralanma, bilgisayar virüs gaspı, şantaj gibi tehlikeleri belirli limitler , şartlar ve muafiyetler dahilinde teminat altına alabilmektedir.Yine bir hasar gerçekleşmesi durumunda da fidye, danışmanlık masrafları, yargılama –savunma masrafları, psikolojik ve fiziksel tedavi masrafları, iş kesintisi masrafları gibi masrafları yine poliçede belirtilen limit, şartlar ve muafiyetler dahilinde karşılayabilmektedir. Bu sigorta türünün teminatı ağırlıklı yurtdışı reasörlerden temin edilmektedir. Riskli bölgelerin belirlenmesinden, ilgili sigortanın teminat, muafiyet ve primi ile ilgili detaylara kadar çok ciddi araştırma ve çalışmalar yapan yurtdışı reasörler bazı durumlarda 7/24 asistan hizmeti bile sunabilmektedir. Türkiye’de lokal markette bu riski belirli limit, şartlar ve muafiyetler dahilinde düzenleyebilen sigorta şirketleri de mevcuttur. Cenk BABADOĞAN konu ile ilgili son sözlerini şu şekilde tamamlamaktadır; “Artan talep ve ihtiyaçlar sonucu klasik sigorta çeşitlerine ek olarak, sürekli olarak gelişen ve üretilen bu tarz yeni ürünler, yeni kapsam ve teminatlar hem sigorta sektörünün gelişmesi hem de ürün çeşitliliğinin yayılması konusunda etken rol oynamaktadır.”

CENK BABADOĞAN
A.Cenk BABADOĞAN, Bilkent Üniversitesi Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aile şirketi olan Babadoğan Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd Şti’nde uzun bir süre şirket ortağı ve genel müdür sıfatı ile görev aldı. Mezun olduğu dönemlerde kurduğu CNK Tasarım Hizmetleri Ltd. Şti. tadil yapılarak CNK Sigorta ve Reasürans Brokerliği Ltd. Şti. olarak değişmiş ve TC Hazine Müsteşarlığı’ndan alınan onay ve ruhsatlara istinaden sigorta ve reasürans brokerliği faaliyetlerine başlamıştır. CNK’nın kurucu ortağı olan A. Cenk BABADOĞAN 2005 yılından bu yana hem yurtiçi hem de yurtdışı kurumsal fırmalara hizmet verebildiği gibi reasürans çözümlerinde de Londra merkezli bir reasürans brokeri ile de işbirliği anlaşması imzalamıştır. Aynı zamanda birçok fırmaya sigorta ve reasürans çözümleri için de profesyonel danışmanlık hizmeti vermektedir. Takribi 25 yıldır sigorta sektöründe aktif olarak faaliyet gösteren A. Cenk BABADOĞAN, İzmir merkezli lokal bir fırmanın bu sektördeki başarılı temsilcilerinden biridir.