İsmail Erkan ÇELİK

Beykent Üniversitesi yeni eğitim-öğretim yılına yeni fakülteler ve bölümlerle giriyor…
 
Bilgi çağında yerel, bölgesel, ulusal ve evrensel boyutta ihtiyaç duyulan bilgi ve yeteneklerle donatılmış bireylerin yetiştirilmesi veya yetiştirilmesine katkı sağlanması Türk ulusunun geleceğine her anlamda ivme kazandıracaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyden önce eğitimde karar vericilerin dünyadaki gelişimleri çok iyi takip ediyor ve ihtiyaç alanlarını iyi tespit ediyor olması gerekir. Bu ihtiyaçların karşılanmasına yönelik de doğru eğitim politikaları ve stratejilerinin belirlenmesi ve belirlenen politikaların doğru ve etkin uygulanabilmesi için de eğitim ile alakalı tüm bireylerin eğitilmesinin önemi unutulmamalıdır.
 
Beykent Eğitim Kurumları hakkında bilgi verebilir misiniz?
17 yıldır eğitime hizmet veren Beykent Eğitim Kurumları, Türkiye`de sektörün ilklerinden biridir. 1990 yılında İstanbul`da ilk ve orta dereceli okullarını açmıştır. 1997 yılında ise; vakıf üniversitesi statüsünde İstanbul`da Beykent Üniversitesi`ni ve yine aynı yılda 1997`de Edirne`de ilk ve orta dereceli okullarını faaliyete geçirmiştir.
Beykent Eğitim Kurumları ilk ve orta dereceli okullarında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de hızla önemi artan okulöncesi eğitimdeki hizmet alanını genişletebilmek için anaokullarındaki hizmet süresini üç yıla çıkarmıştır. Çünkü okulöncesi eğitimin bireylerin gelecek yaşamlarındaki sosyal ve kültürel becerilerini arttırmada önemli bir rolü vardır. Bu nedenle okulöncesi eğitimin hem fiziksel ortamı hem de eğitim programları ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden yapılandırılmakta ve gittikçe zenginleştirilmektedir. Eğitimdeki küresel değişimleri yakalayabilmek için farklı ülkelerdeki eğitim ortamlarını ve modellerini gözlemleyerek yerel, bölgesel ve ulusal ihtiyaçlara cevap verecek şekilde kendi bünyesine uyarlamaktadır.
Eğitim sürecinde önemli bir yeri kaplayan ve bireylerin entelektüel gelişimlerinin gerçekleştiği orta öğrenim sürecinde de farklı yeteneklerdeki bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacı ile zengin bir eğitim hizmeti sunma anlayışını benimsemektedir. Bu nedenle kuruluşunun ilk yıllarında, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dili kullanabilen bireyler yetiştirmek üzere Anadolu liselerini açmıştır. Takip eden yıllarda da matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamları yetiştirmek üzere fen liselerini açmıştır. Bunlarla yetinmeyerek, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında da, toplumun ekonomik ve kültürel bakımdan kalkınmasına önemli katkı sağlayan, edebiyat ve sosyal bilimleri alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine katkı sağlamak üzere bir ilke imza atarak Türkiye`nin ilk özel sosyal bilimler lisesini açmıştır.
Eğitimi, bireyin yaşamında bir bütün olarak gören ve eğitim kurumları arasında dengeli bir eğitim anlayışı geliştirmeyi hedefleyen Beykent Eğitim Kurumları, eğitimin tüm kademeleri arasında akademik diyalogu sağlayarak her geçen gün eğitim sektöründe gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir.

Beykent Eğitim Kurumları’nda eğitim alanında ileriye yönelik atılan adımlar nelerdir?
Büyümeyi hedefleyen her grup için geçerli olduğu gibi bizim de kurumsal olarak istikrarlı gelişmemizi sürdürebileceğimiz gelişim stratejilerimiz ve bu konuda sağlıklı bir yol çizebilmemiz için bize yön gösteren uzmanlarımız mevcuttur. Türkiye’deki nüfus artışına ve dünyadaki istihdam alanlarının türlerinin artmasına paralel olarak artan eğitim sektöründeki ihtiyacı en sağlıklı ve etkin bir şekilde karşılayabilmek için kurum olarak eğitim hizmetlerimizin türlerini üniversiteden başlayarak zenginleştirmeye başladık. Orta dereceli okullarımızda Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri, üniversitemizde de çağın meslekleri olarak tanımlanabileceğimiz yeni akademik bölümleri açmış bulunmaktayız. En önemli uzun vadeli hedeflerimizden bir tanesi olarak da hizmetlerimizin farklı ve daha geniş bir coğrafi alana yayılmasını sağlamak olarak nitelendirebilirim. Bu anlamda ilk adımı İzmit’te atmış bulunmaktayız. Beykent Eğitim Kurumları’nın hizmetlerini İzmit’te sürdürebilmesi için altyapı çalışmalarımız başlamıştır. Bunun dışında, eğitim kalitemizi daha evrensel ve sistematik olarak yükseltebilmek ve bilinçligelişimimizi sürdürebilmek için uluslararası akreditasyon programları tarafından yetkilendirilmeyi hedeflemekteyiz. Bununla ilgili hazırlık çalışmalarımız da 2007-2008 eğitim yılında başlamış bulunmaktadır.

Üniversitenizden ve eğitim olanaklarınızdaki yeniliklerinizden bahseder misiniz?
11. yılında olan Beykent Üniversitesi’nde bugün, fiişli-Ayazağa, Büyükçekmece-Beylikdüzü ve İstanbul’un kültür ve sanat alanında en önemli bölgesi olan Taksim’de olmak üzereüç ayrı kampüste, 4 fakülte, 1 Yabancı Diller Yüksekokulu, 1 Meslek Yüksekokulu ve 2 Enstitü’de eğitim-öğretim verilmektedir.
Öğretim dili İngilizce olan Beykent Üniversitesi yaklaşık 8000 öğrencisi, seçkin akademik kadrosu, dünya standartlarında teknik donanım ve uygulama alanı ile ihtiyaçlar doğrultusunda kendini yenileyebilen farklı bir kurum olarak varlığını sürdürmektedir.
Üniversitemizde Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi olmak üzere iki yeni fakültemiz kurulmuştur. Hedefimiz hukuk ve iletişim alanında da aydın kişiler yetiştirerek ülkemize yararlı, çağdaş bireyler kazandırmaktır.
Üniversitemizde ayrıca 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Tarih Bölümü, Mühendislik-Mimarlık Fakültesinde İnşaat Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Bölümleri açılmış ve öğrenci almak için gerekli işlemler tamamlanmıştır.
Meslek Yüksekokulumuzda var olan programlarımıza 1. öğretimde;Emlak ve Emlak Yönetimi, Cilt Bakımı ve Güzellik ile Takı ve El Sanatları Programları, 2. öğretimde ise; Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Muhasebe, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Masaüstü Yayıncılık veTekstil Programları olmak üzere 8 program daha eklenmiştir.
Bununla beraber, Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik-Bilgisayar Anabilim Dalı bünyesinde; Karar Analizi ve Strateji Geliştirme Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programı,Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim ve Tasarım Anabilim Dalı bünyesinde; İletişim Sanatları ve Tasarımı Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans, Tekstil Tasarımı Anabilim Dalı bünyesinde Tekstil ve Moda Tasarımı Tezli/Tezsiz Yüksek LisansProgramlarımız açılmıştır.

Beykent Üniversitesi’nde hangi fakültelerde eğitim verilmektedir?
Kent üniversitesi vizyonu içinde sosyal ve kültürel yaşamla iç içe eğitimin verildiği,uygulamaya dönük eğitim sistemine sahip, öğrencilerine çift anadal ve yandal programları ile iki diplomayla mezun olma fırsatı ve sanayi-işbirliği protokolleri ile Türkiye’nin en seçkin kurumlarında staj ve mezuniyet sonrası iş olanakları sunan dünya standartlarında kütüphane, araştırma kaynakları, bilgisayar laboratuvarları, atölyeler ve stüdyolara sahip, Socrates/Erasmus Öğrenci Değişim Programı çerçevesinde Avrupa Üniversiteleri’nde eğitim fırsatını öğrencilerine kazandıran Üniversitemizde eğitim-öğretim verilen fakülte, bölüm ve programlarımız vardır.

Eğitim sektöründekigelişmeler ve mevcut sıkıntılar sizce nelerdir?
Türk eğitim sisteminin bugün orta dereceli okullarında yeni müfredata geçiş ile yapmış olduğu değişikliği bir eğitim reformu olarak nitelendirebiliriz. Türk eğitim sisteminin, bugünün Türk gençliğini yarının rekabetçi ve hızla değişerek gelişen dünya ekonomisinde ve siyasi ve sosyal tarihinde etkin yer almalarını sağlayabilecek nitelikte yetiştirmelerine hizmet edecek şekilde yapılandırılmak istendiği de açıkça görülmektedir. Ancak bu hedeflere taşıyacak iyi eğitim almış yeni eğitim politikalarını sınıf düzeyine yansıtacak çağın teknolojik olanaklarını kullanabilen eğitilmiş öğretmenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni eğitim sistemini taşıyacak öğretmenler için kaliteli, etkin ve sistematikbir öğretmen eğitimi programının başlatılması yeni müfredatın daha hızlı algılanarak daha etkin uygulanmasına yardımcı olacaktır.

2008–2009 eğitim-öğretim yılı için vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?
Değişim olgusunun hızla yaygınlaştığı bir dönemde, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında tüm eğitim camiasının bu değişim hızına cevap verebilecek nitelikte eğitim vermelerinin gerekliliğini ve önemini hatırlatmak isterim. Bilgi çağında yerel, bölgesel, ulusal ve evrensel boyutta ihtiyaç duyulan bilgi ve yeteneklerle donatılmış bireylerin yetiştirilmesi veya yetiştirilmesine katkı sağlanması Türk ulusunun geleceğine her anlamda ivme kazandıracaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyden önce eğitimde karar vericilerin dünya