TÜGİAD ANKETİ

TÜGİAD Üyelerinin 2007’de Görmek İstediği Siyasi Tablo; Uzlaşma İle Seçilen Cumhurbaşkanı, Tek Partili İktidar Ve Güçlü Muhalefet
 
Geleneksel TÜGİAD anketine katılan genç işadamlarının çoğunluğuyıl sonunda oluşacak siyasi tabloda uzlaşma ile seçilen cumhurbaşkanı, tek partili iktidar ve güçlü muhalefet görmek istiyor.
• Küresel yarışta Türk ekonomisinin hak ettiği yeri alabilmesi için özel sektörün başlattığı teknolojik yenileme yatırımlarının sürdürülmesinin gerekli olduğuna işaret eden TÜGİAD üyeleri; ekonomik dönüşüm süreçlerinde genel istikrarın önemine dikkat çekiyorlar.
• Dış ticaret ve cari açığın bu yıl artarak devam edeceğini düşünen TÜGİAD üyelerinin çoğunluğu seçim ekonomisi uygulanması endişesi ile kamu harcamalarındaki muhtemel artışlar nedeniyle yüzde 4’lük yıl sonu enflasyon hedefinin tutmayacağını öngörüyorlar.


Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) üyesi genç girişimciler 2007’de gerçekleştirilecek seçimler sonrasında oluşacak siyasi tabloda uzlaşma ile seçilen cumhurbaşkanı, tek partili iktidar ve güçlü muhalefet görmek istiyor. Üyeler arasında yapılan geleneksel beklenti anketinin sonuçları baz alınarak hazırlanan “TÜGİAD’ın 2007 Beklentileri ve Bu Beklentiler Doğrultusunda Değerlendirme ve Önerileri” adlı rapora göre, dış ticaret ve cari açık ile birlikte bu yıl yapılacak seçimler Türkiye ekonomisinin öncelikli sorunları olarak görülüyor. Raporda genç işadamlarının başta enflasyon olmak üzere 2007 yılındaki ekonomik hedeflere ulaşılacağına ilişkin beklentiler önceki yıla oranla daha düşük.

Zamana karşı yarışta siyasi sıkışıklıklar...
Türk ekonomisinin küresel rekabette hak ettiği yeri alabilmesi için teknolojik inovasyona yönelik yatırımlara önem verilmesi gereken bir süreçte bulunduğu belirtilen raporda; “Nitekim 2001 krizinden sonra Türk özel sektörü imalatçısıyla, ihracatçısıyla bu kapsamlı dönüşüm sürecine girmiş bulunmaktadır” deniliyor. Raporda ekonomik tarihimizdeki şu noktalara dikkat çekiliyor: “Türk ekonomisinin ve onu oluşturan sektörlerin söz konusu dönüşümü başarıyla tamamlaması Cumhuriyet tarihinin bütününde tekrarlanmış olaylar ve süreçler dikkate alındığında, adeta zamana karşı verilen bir yarışta başarılı olunması ile mümkündür. Bu yarışta en önemli unsur, makro ekonomik dengelerin, sektörlerin, ekonominin öncelikli aktörlerinin söz konusu dönüşümü tamamlama hızı ile siyasetin kriz yaratma hızı arasındadır. Türk ekonomisi kendisine önemli kazançlar, avantajlar sağlayacak dönüşümleri tamamlayamadan siyaset sıkışmakta ve oluşan krizle o ana kadar ortaya konmuş olan emeğin büyük bir bölümü heba olmaktadır.”

TÜGİAD’ın yüzde 79’u tesislerini yeni yatırımlarla büyüttü
Genç iş dünyasını temsil eden TÜGİAD üyelerinin siyasetten ekonomiye, bürokrasiden dış politikaya kadar çeşitli alanlardaki görüşlerini ortaya koyan anket sonuçlarına göre, TÜGİAD üyeleri geçtiğimiz yılı şirketlerinin büyük bölümünde karlılıklarını koruyarak veya arttırarak başarıyla tamamladılar. 2006’da şirketlerin yüzde 67’sinde yurtiçi satışlarda, yüzde 62’sinde ise ihracatta artış sağlandı. 2006 yılında yaşanan dalgalanma karşısında alınan çeşitli önlemlerin başında pazarlama stratejisinin değiştirilmesi ve ihracata ağırlık verilmesi geldi. Dalgalanmaya rağmen yatırım eğilimi kuvvetli oldu ve şirketlerin yüzde 79’u kapasite yatırımı yaptı.

TÜGİAD anketinden çarpıcı sonuçlar:

Ekonomide; Öncelikli sorunlar:
Dış ticaret ve cari işlemler açığı (%40),
Seçimler (%32)
Dış ticaret ve cari açık artarak devam edecek (%74)
Cari açığın finansmanında sorun yaşanabilir (%64)
Büyüme yavaşlayacak (%72)
Enflasyon hedefi tutmayacak (%79)
Nedenleri: Seçim ekonomisi uygulanacak (%58)
Bütçe ve Kamu harcamaları artacak (%24)
TL aşırı değerli (%71)
95 milyar dolarlık ihracat hedefi tutar (%77)
Yabancı sermaye yatırımları için öncelikle siyasi istikrar (%42)

Siyasette; İstikrarı olumsuz etkileyecek unsurlar;
Genel seçim sonrası siyasi istikrarın bozulması (%42)
Cumhurbaşkanı seçimlerinde gerginlik (%39)

Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerginlik;
Ekonomiyi etkilemez (%48)
Ekonomiyi etkiler (%36)
Gerginlik olmaz (%16)

İstenen siyasi tablo:
Tek parti iktidarı ile yeterli ve güçlü bir muhalefet (%71)

Seçim sonrası siyasi tablo tahmini;
Tek parti iktidarı (%56)
İki partili koalisyon (%36)
Üç partili koalisyon (%8)

AB ile ilişkiler;
Tam üyelik ısrarı sürmeli ( %72)
Tam üyelikten vazgeçilmeli, bölgesel işbirliğine gidilmeli (%15)
İmtiyazlı ortaklığa yönelmeli (%13)

ABD ile ilişkiler;
Mesafeli olacak (%47)
Sıkıntılı olacak (%29)
İyileşme olacak (%24)

Irak’ta olası bir iç savaşta parçalanmayı önlemek için Türkiye ne yapmalı?
Uluslararası taraflarla işbirliği (%52)
Bölge ülkeleri ile işbirliği (%33)
Kendi çıkarları doğrultusunda tek taraflı müdahale (%15)

Çoğunluk mevcut Kıbrıs Politikasına destek;
Kıbrıs’ta karşılıksız adım atılmamasını destekliyoruz (%71)
Kıbrıs AB üyeliği önünde engel olmamalı (%29)

İran’ın nükleer silaha sahip olması Türkiye için tehdit;
İran’ın nükleer silah geliştirmesini tehdit olarak görüyoruz (%65)
Tehdit olarak görmüyoruz (%35)

TÜGİAD 2007 İçin Neler Öneriyor?

2007 yılında temel hedeflerini ağırlıklı olarak büyüme şeklinde belirleyen TÜGİAD’lı işadamları şirketlerinin yüzde 49’unda sınırlı büyüme, yüzde 16’sında ise agresif büyüme planlıyor. Ekonomide atılan olumlu adımların sürdürülmesini isteyen TÜGİAD üyeleri, bu yıl ekonomiyi etkileyecek siyasi ve dış politik risklerin yönetilmesinde önceliğin Hükümete sonrasında da muhalefete ve diğer siyasi partilere düştüğünü görüşünde birleşiyorlar. Ankete göre, genç işadamlarının 2007 yılındaki beklentileri doğrultusundaki başlıca önerileri şunlar;

Cumhurbaşkanı uzlaşmayla seçilsin -
Cumhurbaşkanlığı seçimleri azami diyalog ve uzlaşma ile yapılmalı, kurumların ve toplumun geniş kesimi tarafından kabul görebilecek bir Cumhurbaşkanı seçilmelidir.

Merkez Bankası bağımsızlığına özen -
Merkez Bankası 2007 yılında ekonomi ve ekonomi dışındaki tüm riskleri tek başına yönetecektir. Bu nedenle Merkez Bankası’nın bağımsızlığına azami özen gösterilmelidir.

Beklentiler daha da bozulmasın -
Başta enflasyon olmak üzere 2007 yılındaki ekonomik hedeflere ulaşılacağına ilişkin beklentiler 2006 yılına göre daha düşük. Bu nedenle ekonomi idaresi ve kamu otoritesi beklentileri daha da bozacak uygulamalardan kaçınmalıdır.

IMF ile devam -
IMF ile program aynı kararlılıkta sürdürülmelidir. Yapısal reformlara ara verilmemelidir.

Kamuda mali disiplin -
Kamu mali disiplini korunmalı, özellikle yerel yönetimlere kaydırılan kamu harcamalarındaki artış sınırlandırılmalıdır.

Esnek istihdam -
İşletmeler üzerindeki istihdama ilişkin kamu yüklerinin azaltılması için bir program açıklanmalı ve yükler kademeli olarak indirilmeli, esnek istihdam uygulamalarına geçilmelidir.

Vergi reformu -
Kayıt dışı ile mücadele ve vergi reformu konusundaki çalışmalar hızlandırılmalıdır.

Destek programı -
Cari işlemler açığının azaltılması için yurtiçi aramalı üreticilerine verilecek destekler somut bir program haline getirilmeli ve uygulanmalıdır. İhracat hedefine ulaşılması için özellikle KOBİ’lere verilen destekler genişletilmelidir.

Mikro program -
İşletmelerin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik olarak bir ‘mikro program’ hazırlanmalıdır. Bu amaçla özel sektör katılımcıları ve ekonomi yönetimi ile birlikte bir Çalışma Konseyi kurulmalıdır.

İşletmeler temkinli iyimser olsun -
2007 yılının ilk yarısınd