KATHARINA DESMET

Belçika Flaman Bölgesi
 
Belçika Başkonsolosluğu Flaman Bölgesi Ekonomi & Ticaret Ataşeliği’nde Ekonomi & Ticaret Ataşeliği görevini yürüten Sn. Katharina DESMET ile Belçika Flaman Bölgesi hakkında görüştük; Türkiye ile olan ticaret ilişkilerine ait bilgiler aldık.
 
Genel olarak Belçika Flaman Bölgesi hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
BelçikaBrüksel, Flaman ve Walon olmak üzere 3 idari bölgeden oluşmaktadır. Belçika’nın kuzeyinde yer alan, Hollandaca konuşulan Flaman Bölgesi ülkedeki endüstrinin %75’ini elinde bulundurmaktadır ve ihracatın %80’i bu bölgeden yapılmaktadır. GSMH’nın %60’ını bu bölge sağlamaktadır.

Belçika Flaman Bölgesi’nin başkenti, Avrupa Birliği’nin idari merkezi olan, NATO ve Avrupa tabanlı yüzlerce uluslararası şirkete ve ardıl büro hizmetlerine ev sahipliği yapan Brüksel’dir.

Belçika Flaman Bölgesi’nin başlıca dinamikleri nelerdir?
Flaman Bölgesi, Avrupa’nın kalbinde, en zengin ve en üretken alanında stratejik olarak konumlanmış dinamik bir bölgedir; her zaman da böyle olmuştur.

Bununla beraber, değişik Avrupa kültür ve dillerinin buluştuğu yerde kurulmuş, Avrupa ticaret ve alışverişinin kesiştiği noktada, insan, fikir ve tecrübelerin üretim, yenilik ve yaratıcılık merkezi meydana getirmek için bir araya geldiği bir yerdir.

Geçen yüzyıllar boyunca, Flaman bölgesi kumaş ve özellikle tekstil ürünleri ticareti yapmaktaydı. Bruges şehri ile Avrupa’nın ilk menkul kıymetler borsasına ev sahipliği yapmıştır ve Ortaçağ’da çeşitli ülkelerin oluşturduğu siyasi, özellikle ticari birlik olan Hansa Birliği’nin de lider oyuncusu konumundaydı.

Ayrıca, Mercator gibi büyük kartografların, Vesalius gibi tıp adamları ve Rubens, Van Dyck, Van Eyck, Breughels gibi büyük sanatçıların yetiştiği bir bölgedir.

Geçmişten günümüze baktığımız zaman, Flaman Bölgesinde ticaret, yenilik ve kalitenin odaklandığı nokta değişmesine rağmen geleneksel gücü korunmuştur.

Bugün lüks segmentte pırlanta ticareti, moda, tekstil, özel çikolata üretimi ve geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan biracılık geleneğine ilave olarak şimdilerde bölgenin önde gelen endüstrileri otomotiv, hayat bilimleri, kimyasallar, plastik, lojistik ve gıda sektörüdür.

Ayrıca, önemle üzerinde durduğu kaliteli ürünler ve hizmetlerin belkemiğini dünyanın en üretken iş gücü oluşturmaktadır. Belçika Flaman Bölgesi kişi başına düşen gelir itibariyle dünyanın en büyük ihracatçısıdır.

Bunun yanında, bölgenin yenilikçi geleneği, sektörler arasında ve geleceğe yönelik bioteknoloji, kök hücre araştırmaları, ICT ve nanoteknoloji gibi alanlarda sağladığı güçlü AR-GE desteği ile devam etmektedir.

Belçika ile Türkiye arasındaki ticaret hakkında bilgi verebilir misiniz?
2005 sonu itibariyle iki ülke arasındaki toplam ticaret 4,5 milyar Euro olarak gerçekleşmiştir. Belçika, 2,6 milyar Euro mal ihraç ederken Türkiye’den 1,9 milyar Euro ithalat yapmıştır. Belçika’dan gerçekleşen ihracatın %80’i Flaman bölgesi firmaları tarafından yapılmaktadır.

Türkiye’yle yaptığımız başlıca ticaret alanları yatırım ve ara ürünlerdir. Bu da gösteriyor ki gelişmekte ve büyümekte olan Türk endüstrisinin tedarikçisiyiz ve bu da ihracatta artışa neden olmaktadır.

2005 yılında Türkiye’ye ihraç ettiğimiz ürünlerin başında 630 milyon Euro (%24) ile kimyasal maddeler gelmektedir. Bunu 521 milyon Euro (%20) ile plastik ürünler ve 466 milyon Euro (%18) ile makine ve ekipmanları takip etmektedir. İhraç ettiğimiz diğer başlıca ürünler ise %15’lik payla taşımacılık ürünleri (393 milyon Euro) ve %12 ile metal ve metal ürünleri (320 milyon Euro) yer almaktadır.

2006’nın ilk yarısına baktığımızda ikili ticaretimizde benzer artış oranlarına rastlamaktayız. Belçika’dan Türkiye’ye 2006 yılının ilk altı ayında, 2005 yılının aynı dönemine göre %13 artışla 1,5 milyar Euro ihracat gerçekleşmiştir. %22’lik pay ve 324 milyon Euro ile kimyasal ürünler ihracatımızda yine ön sırada yer almaktadır. Geçen yılın ilk yarısına göre %20’lik artışla 295 milyon Euro’ya ulaşan plastik ve plastik ürünleri ikinci sırada yer almaktadır. Bunları %25 artışla taşımacılık ürünleri (217 milyon Euro) ve %50 artışla 208 milyon Euro olan metal ve metal ürünleri takip etmektedir.

Belçika’nın Türkiye’den ithalatında, 2005 yılının ilk altı ayına göre %15 artışla 406 milyon Euro olan taşımacılık ürünleri lider konumdadır. İkinci olarak geçen yılın ilk altı ayına göre %5 düşüş olmasına rağmen 226 milyon Euro ile tekstil ürünleri gelmektedir. Bunların yanısıra %10 payla makine & ekipmanları (97 milyon Euro) ve %8 payla metal ürünleri (77 milyon Euro) diğer önemli ihalat ürünleridir.

Belçika Flaman Ticaret Ataşeliği olarak kurumunuz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ticaret Ataşeliğimiz “Export Vlaanderen” (Belçika Flaman Bölgesi İhracatı Geliştirme Merkezi) olarak faaliyet gösterirken, Temmuz 2005 tarihinde Belçika Flaman Bölgesi Yabancı Yatırım Ofisi’yle (FFIO) birleşerek Belçika Flaman Bölgesi Yatırım & Ticaret Merkezi (Flanders Investment & Trade, FIT) olarak yeni bir kurum halini almıştır. Belçika Flaman Bölgesi hükümetinin aldığı karar uyarınca, FIT, Belçika Flaman Bölgesi firmalarını dünya piyasalarında tanıtan, onlara yeni pazarlar arayan ve Belçika Flaman Bölgesinde ürün/hizmet arayan ve/veya yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıya da yatırım fırsatları sunan tek bir merkez haline gelmiştir.

Dünya çapında 90 temsilcilik ofisiyle, Belçika Flaman Bölgesi firmalarına ve Flaman Bölgesi firmalarıyla işbirliği yapmak isteyen yerel firmalara hizmet vermektedir. Aynı zamanda bu ofisler, Flaman Bölgesi’ni yabancı yatırımcılar için önemli ve eşsiz bir bölge olarak tanıtımını yapmaktadır.

Ofisimiz Türkiye’de ve Türkçe olarak “Belçika Flaman Bölgesi Ekonomi & Ticaret Ataşeliği” olarak bilinmektedir.

Belçika Flaman Bölgesini yabancı yatırımcılar için cazip kılan faktörlerden bahseder misiniz? FIT’in yabancı yatırım konusunda etkinlikleri nelerdir?
Belçika Flaman Bölgesi Avrupa’nın merkezinde, “Blue Banana” diye anılan yerde ideal bir şekilde konumlanmıştır. Bu kavram, Avrupa içinde en yüksek satınalma gücünün coğrafi yoğunluğunu ifade eder. Buna ek olarak, birçok dil konuşabilen yüksek üretkenliğe sahip işgücü, mükemmel altyapı ve limanlarıyla Belçika’nın bu eşsiz bölgesi Avrupa kavramı içinde hemen farkedilir. Bu küçük fakat dinamik bölgenin artı değerleri, Belçika Flaman Bölgesine geçmişten günümüze otomotiv, kimya ve plastik gibi endüstri alanlarında uzak mesafelerden yatırım yapmış birçok lider firma tarafından farkedilmiştir.

Özellikle lojistik alanında Belçika Flaman Bölgesi, bizim “Avrupa Lojistik Merkezleri-European Logistics Centers”dediğimiz çekicilikte en önemli başrol oyuncusudur. 400’den fazla “Avrupa Lojistik Merkez”lerindenbulunmaktadır. Bu merkezler, tamir servisleri aracılığyla çağrı merkezlerindeki sipariş girişinden montaj ve ertelenmiş üretim faaliyetlerine kadar birçok katma değer hizmet ve faaliyeti birleştirir. Bir süredir bu, ülkemizin Avrupa’nın lojistik ve dağıtım operasyonlarında en iyi konumda olduğuna dair değerlendirme yapan bağımsız araştırma sonuçlarına da yansıtılmıştır.

Belçika Flaman Bölgesi’ndeki lojistik faaliyetleri geniş çapta birçok sektöre yayılmıştır; hem şirket operasyonlarını hem de otomotiv, otomotiv yan sanayi, hayat bilimleri, içki&gıda gibi birçok sektördeki üçüncü şahıs uzman yüklenici firmaları kapsamaktadır.

Lojistik endüstrisi, “Flaman Bölgesi Lojistik Enstitiüsü” tarafından desteklenmektedir. Bu enstitü, taşımacılık modları, katma değer konseptler ve teknolojiler, ortaklık gibi temalara odaklanıp araştırma ve yeniliklerle sektörü kuvvetlendirmek için hizmet eden bir uzmanlık merkezidir.

FIT, Belçika Flaman Bölgesi’ne yatırım yapmak isteyen veya yatırımını geliştirmek isteyen firmalara finansla, teknik ve uygulama alanında uzman tavsiyelerde bulunmaktadır. Konusunda deneyimli uzman danışmanlar, firmalara lojistik, yerel işgücü ve tedarikçiler açısından en uygun yerin saptanması; firma kuruluş işlemlerine dair bilgi ve belgelerin sağlanması, ihtiyaçlarına uygun teşvikler, mali destekler, vergi istisnaların değerlendiril