AVRASYA EKONOMİ ZİRVELERİ

Terörle Mücadelede Uluslararası İşbirliği Şart
 
Marmara Grubu Vakfı’nın dokuz yıldır düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin dokuzuncusu 8-10 Mayıs 2006 tarihleri arasında yapıldı. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin şart olduğuna dikkat çekildi.

İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen oturumlarda ele alınan konular esas olarak enerjiye küresel bakış, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattıve alternatif enerji koridorları arayışları, KOBİ’lerin yararları, Avrasya’da turizm, ekonomide yeni açılımlar, küreselleşen terör ve ulusal ve uluslararası güvenlikti. Oturumlarda en çarpıcı sunumlardan birisi Emniyet Genel Müdürü Gökhan AYDINER’den geldi. AYDINER, PKK’nın bir medya imparatorluğu kurduğuna dikkat çekerek şu anda elinde 3 TV, 6 Radyo, 2 haber ajansı, 7 gazete, 45 dergi ve sayısız şirket olduğunu söyledi. AYDINER, PKK’nın legal ve illegal faaliyetlerinin gittikçe arttığına dikkat çekerek “Bunları Avrupa Halk Kongresi örgütlüyor. Şimdiye kadar hiçbir terör örgütü uluslararası çapta böylesine desteklenmemiştir” dedi. AYDINER, PKK’nın bir Kürt Kızılayı kurduğunun altını çizerek; “Bunu Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Danimarka, Hollanda ve Yunanistan destekliyor” diye konuştu.

Otuz ülkeden devlet, hükümet başkanları, bakanlar, milletvekilleri, akademisyenler, gazeteciler ve işadamları Zirve’de hazır bulundu.

Üst Düzey Katılım

Katılımcılar arasında Türkiye’den dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL, Devlet Bakanları Nimet ÇUBUKÇU ve Kürşat TÜZMEN, İçişleri Bakanı Abdülkadir AKSU, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali COŞKUN, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi GÜLER, Turizm Bakanı Atilla KOÇ, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU, İstanbul Valisi Muammer GÜLER, Emniyet Genel Müdürü Gökhan AYDINER, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin CERRAH bulunuyordu. Öbür ülkelerden önde gelen isimler ise şunlardı: Bulgaristan Eski Cumhurbaşkanı Zhelyu ZHELEV, Romanya Eski Cumhurbaşkanı İon ILIECU, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Müdürü Ali HASANOV, Dış Azerilerden Sorumlu Azerbaycan Devlet Bakanı Nazım IBRAHIMOV, Slovakya Başbakan Yardımcısı Pal CSAKY, Gürcistan Ekonomi Bakanı Nikoloz GILAURI, Almanya Ticaret ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Georg Wilhelm ADAMOWITSCH, yeni Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Genel Sekreteri Yunanistan’dan Büyükelçi Leonidas CHRYSANTOPOULOS, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Genel Direktörü Büyükelçi Nikolas KOUNINIOTIS, Macaristan Dış Ekonomi Müsteşarı Dr. Abel GARAMHEGYI, Çin Halk Cumhuriyeti Turizm Bakanı Zhang XIQIN, Belçika Federal Parlamento üyesi Cemal ÇAVDARLI, Karadağ İçişleri Bakanı Jusuf KALAMPEROVIC, Rusya’nın eski Ankara Büyükelçisi Albert CHERNICHEV, İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dr. Alon LIEL ve daha pek çokları…

İlgiyle izlenen oturumların başında “Küreselleşen Terör ile Ulusal ve Uluslararası Güvenlik” konusunu taşıyan geliyordu. Oturumda terörle mücadele için mutlaka uluslararası işbirliğinin şart olduğunu vurguladılar.

Kobilerin Önemi

İlgi çeken bir başka konu başlığı da Avrasya bölgesinde KOBİ’lerin önemiydi. Katılımcılar KOBİ’lerin ülkelerin ekonomilerinin kalkınma ve gelişmesinde ciddi güç oluşturduklarının altını çizdiler. Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli Özel Girişimciler Konseyi Başkanı Ovidiu NICOLESCU, Romanya ekonomisinin son yıllarda olağanüstü gelişme göstermesinde KOBİ’lerin büyük katkıları olduğunu söyledi. Belçika Meclisi’nin tek Türk üyesi olan milletvekili Cemal ÇAVDARLI da ilginç sunumunda Belçika gibi ülkelerde KOBİ’lerin rolünü vurguladıktan sonra KOBİ’ler arası uluslararası ilişkilerden söz ederken şu çarpıcı sözleri söyledi. “Bu bölgede Belçika en çok Ermenistan’la ticaret yapıyor. Başta da Ermenistan’a mücevher ihraç ediyor. Bu mücevherler esas olarak da elmas”.

Sonuç Bildirgesi

Marmara Vakfı tarafından 8-10 Mayıs 2006 günleri İstanbul’da 32 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen 9. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ sonrasında katılımcıların oy birliğiyle yayımladıkları Sonuç Bildirgesi’ni Marmara Vakfı Başkanı Dr. Akkan SUVER açıkladı:

1-) Enerji sektöründe yeni kral olarak adlandırılan doğalgaz konusunda en yeni projelerden biri olan ŞAHDENİZ PROJESİ; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Enerji Bakanları arasında Zirve sonrasında yapılan üçlü toplantıda son şeklini aldı.
2-) Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi ve Kazakistan’ın AKTAU’nun da bu projeye eklenmesi konusunda fikir birliğine varıldı.
3-) Bu yıl müzakereci sıfatıyla ilk defa idrak ettiğimiz Avrasya Günü’nü Bakanlar seviyesinde kutlamamız, Avrasya ülkeleri sorumlularınca, “Avrasya Türkiye’nin üyeliğiyle, Avrupa’yla sınır komşusu olacaktır” diye yorumlandı. Böylelikle Türkiye’nin Avrasya’yı, Avrupa’ya taşıyacağı da belirtildi.
4-) KOBİ’ler konusunda Türkiye’nin ve Romanya’nın sahip olduğu ve ulaştığı yüksek bilgi ve becerinin özellikle de “eşleştirme-üretme ve satma” modelinin bölge ülkelerine yansıtılması temenni edildi.
5-) Tekstil konusunda Türkiye’nin marka olmaktaki yüksek değer ölçülerinin bölge ülkelerine daha çaplı, daha yoğun aktarılması ve Türk tekstil sanayinin bu alanda ulaştığı son noktanın örnek projelerle anlatılması karar altına alındı.
6-) Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında yapımı planlanan Baku-Erzurum Demiryolu’nun bir an önce hayata geçirilmesi temenni edildi.
7-) Avrasya bölgesi ülkelerinin ekonomik yapılanmalarının yanı sıra demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuk prensibine saygı gösterilmesinin önemi ve zenginliklerin bölüşülmesinin gerekliliği belirtildi.
8-) Avrasya bölgesinde turizm hareketliliğinin sağlanmasına, Balkanların turizmine destek olunmasına ve Türkiye ile Çin arasında Bakanlar ve TÜRSAB seviyesinde yapılan görüşmeler sonrasında Çin’den Türkiye’ye turist gelmesine öncü reformların gerçekleştirilmesi tavsiye edildi.
9-) Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusunun ve Ermenistan’ın bu alanda kınanmasına matuf eylemlerin, yurtiçi ve yurtdışı gerçekleşecek sivil toplum hareketlerinin de mutlaka gündeme getirilmesinin gerekliliği üzerinde duruldu.
10-) Ermenilerin “sözde” soykırım yalanlarıyla Fransa’da ortaya koymak istedikleri siyasi eylemlerin sivil toplum kimliğiyle uyarılmasına ve bu yalana itibar edilmemesinin telkin edilmesi, tek taraflı ve yanlı davranılmaması temenni edildi.
11-) Terörle mücadelede gerçeklerin sivil toplum aracılığıyla kamuoyu ve dünyaya yansıtılması, PKK’nın terörizmin kaynaklarından biri olduğu, El-Kaide’nin insanlık düşmanı bir oluşum olduğu dünyanın terör anlayışında çifte standarttan vazgeçilmesinin gerektiği vurgulandı.
12-) 32 ülkenin katılımcıları tarafından “Sivil Birleşmiş Milletler” diye adlandırılan bu yüksek başarılı toplantının 2007 yılında İstanbul dışında gerçekleşebileceği de ayrıca vurgulandı.