STEVE H. HANKE Steve H. HANKE
Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Profesörü & Forbes Dergisi Köşe Yazarı
Pirinç piyasaları ve hükümetlerin başarısızlığı
 
Gıda fiyatları son birkaç yılda ciddi bir şekilde yükseldi. Pirinç fiyatları son birkaç yıl içinde iki kattan fazla artarak bu yükselmeye büyük bir katkıda bulundu. Ama bölünmüş ve durgun olduğu kabul edilen vadeli pirinç piyasalarında ciddi pirinç kıtlıkları olmayacağı görülüyor. Ancak, geçtiğimiz günlerdeki yiyecek isyanları, pirinç kıtlıkları ve spekülasyonu ile ilgili haberlerin çoğalması ve pirinç politikaları ile ilgili siyasi paniğin artması nedeniyle, vadeli piyasalardan gelen bu haber akortsuz bir nota gibi duruyor.

Mal piyasalarının ekonomisi bu gizemin kilidini açacak anahtarı vermektedir. Net stok taşıma maliyeti, faiz oranı artı fiziksel depolama maliyeti eksi “uygunluk getirisi”dir. Uygunluk getirisi ihtiyati depolama talebine bağlıdır. Bu talep işletmelerin yüksek maliyetli stok azaltmalarına neden olabilecek beklenmeyen arz veya talep şokları ile ilgili kaygılarını yansıtır. Uygunluk getirisi sıfır olduğunda, bir piyasa “tam taşıma” durumundadır, vadeli fiyatlar spot fiyatlarının üzerindedir ve stoklar artar. Alternatif olarak, bir mala yönelik ihtiyati talep yüksek olduğunda, spot fiyatları yükselir ve vadeli fiyatları geçer ve stoklar genellikle düşer.

Pirinç fiyatlarının yapısının açıkça gösterdiği gibi (çizelgeye bakınız), dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Tayland’da ihtiyati talep yüksek değildir ve bu nedenle de stoklar yüksektir. Gerçekten de, genellikle düşük stok belirten bir fiyat vade yapısının eğimi pozitif değil negatif olur.
Hükümetlerin pirinç piyasalarına müdahale etmesinin yol açtığı bozulmalar, verimsizlikler ve büyük ekonomik maliyetler saygın Bulletin of Indonesia Economic Studies dergisinin son sayısında elle alınıyor. Bu inceleme yepyeni bilgiler içeriyor. BIES’in bu özel sayısı Endonezya’nın pirinç politikalarına ayrılmış.

Bu kalın sayıdaki bulgulardan birkaçı durumu renkli bir şekilde anlatıyor:
Pirinç tüketen ülkelerin hükümetlerinin panik düğmesine bastığı günümüzde, daha müdahaleci önlemlere, gözden düşmüş merkezi planlama çözümlerine ve daha fazla hükümetler arası ticari anlaşmalara tanık oluyoruz. Bu durum, hükümet müdahalelerinin yol açtığı büyük deformasyonların yol açtığı sorunları çözmeye çalışırken daha fazla deformasyon yaratmak anlamına geliyor. Bu durum, hiç kuşkusuz pirinç piyasalarındaki sorunları daha da ağırlaştıracaktır. Artık pirinç piyasasındaki sorunlar için spekülatörleri suçlamayı bırakmanın ve sorunların gerçek kaynağıyla, yani ciddi yanlışlıklar içeren hükümet politikalarıyla ilgilenmenin zamanıdır.

Pirinçle ilgili yasa ve yönetmelikler yanlış yöne doğru gidiyor. Eski Britanya Tahıl Yasalarının örneğini takip ediyor. Bu yasalar on dokuzuncu yüzyılın başında Britanya tarımının neredeyse tamamen hükümet tarafından düzenlenmesini zorunlu kılıyordu. Bu boyunduruk Allah`tan 1846`da kaldırıldı. Richard Cobden, John Bright ve Tahıl Yasasıyla Mücadele Birliğinin çabaları sayesinde, yürürlükten kaldırıldı. Bu, serbest ticaretin gelişmesinin, ucuz gıda ithalatının ve Britanya’da yaşam standartlarının ciddi oranda yükselmesinin önünü açtı.

Bugün pirincin ihtiyaç duyduğu şey hükümet müdahalesi değil, Tahıl Yasasıyla Mücadele Birliğinin modern bir versiyonudur.

  Democracy or Liberty?: The Middle East and North Africa
  The Dance of the Dollar
  The curse of government failure
  The Dead Hand of Exchange Controls
  The Great Dissemblers
  The Baltics, Bulgaria and Greece
  Booms and Busts
  Hu versus Sarkozy
  The Misery Index: A Reality Check
  China’s Cards
  Greenspan’s Fairy Tales
  From John Law to John Maynard Keynes
  A great depression?
  The law of the ratchet
  On Oil Prices
  Rice markets and government failure
  A private infrastructure solution
  The dollar and U.S. inflation
  China’s Currency
  Money: Bulgaria, Bosnia and Turkey
  Reflections on Reagan the Intellectual
  The World’s Greatest Unreported Hyperinflation
  The Fed’s Zigs and Zags
  On Democracy