MEHMET ÇINAR

Çınar Halı Türk Halıcılık Kültürünü Daha İleri Boyutlara Taşımayı Hedefliyor
 
1935 yılında Hayrullah ÇINAR tarafından temelleri Kayseri’de atılan ÇINAR HALI; bugün yine ikinci kuşak sahipleri Mehmet ve Hasan ÇINAR kardeşlerin yönetiminde faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Türk Halıcılık Kültürünü ileri boyutlara taşıyan Çınar Halı’nın başarılarını Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÇINAR ile konuştuk.
 
Türkiye’de halı sektörünü değerlendirir misiniz?
Türkiye de çok az sayıda yüksek kaliteli ürünler üretiliyor. Özellikle Hindistan, Pakistan, Çin vb. gibi ülkelerde üretilen halılar sektörü ekonomik anlamdaetkiliyor. İthal halılara karşı değiliz, tam tersine globalleşen dünyamızda bukaçınılmazdır ve gereklidir.Ancakhaksız rekabeti önlemek açısından her halının arkasında kalitesini, cinsini, üretildiği yeri belirten etiketi olması gerekiyor.Bu ithal halılarda kanunen de zorunlu olmasına rağmenpek uygulanmıyor. Ayrıca desenleri tescil ederek, kopyalanmasını kontrol altına alabiliriz. Elbette öncelikle markalaşmak çok önemli. Ancak farklı ve kaliteli ürünler üreterek, markalaşarak ayakta kalabilmek mümkün. Bugün birçok halı kopyalanıp yurtdışında üretilerek Türk halısı olarak satılıyor. Bu sistem içinde kendi know-how’ınızı yaratarak ve markalaşarak varolabilirsiniz. Bu da yılların verdiği tecrübe ile oluşabilir.

Çınar halının geçmişi ve bugüne geliş sürecinianlatır mısınız?
Çınar Halı, 1935 yılında Hayrullah ÇINAR tarafındanKayseri’de kurulmuştur. Küçük yaşta baba mesleği olan kilim ticaretini seçen Hayrullah Bey, önce Kayseri ve çevre illerde mallarını satmaya başlamış. Kendi atölyesinde ürettiği mallar talebi karşılayamaz hale gelince, halı tezgahları yaptırıp köylerde usta kadınlara dokutmaya başlamış. 1960’larda Türkiye’nin ilk ipek halısını üretmiş. İpek halıya talep artınca üretimde ağırlığı ipek halıya vermiş. 1975 yılında firmayı oğullarına devrederek aktif ticaretten çekildi.

Bugün Çınar halı, Kayseri’de 14.000 m2 kapalı alana kurulu entegre tesisleri ve Türkiye’nin dört bir yanındaki atölyelerinde 3.200 çalışanıyla ürettiği el düğümlü ipek ve yün halılarla tüm Türkiye’de dev bir işletmecilik haline dönüşmüştür. Yılda 5.000 m2 ipek, 40.000 m2 civarında yün halı üretmekteyiz.

Çınar Halı’nın başarısının sırrı nedir?
Yıllardır Türk halı kültürünü daha ileri boyutlara nasıl götürürüz anlayışı bize bu başarıyı sağladı. Kalite ve sanatı birleştirerek Türkiye’nin sahip olduğu bu kültürel mirası gelecek kuşaklara taşımak ve tüm dünyaya tanıtmak için üretiminden pazarlamasına kadar titizlikle çalışıyoruz. Tüm firma çalışanlarının yaratıcılığı ve titizliği, kullanılan malzemenin kalitesi Çınar Halı’yı bugünkü hak ettiği konuma getirdi. Hiçbir zaman yaptığımızla yetinmedik, hep daha ne yapabiliriz diyedüşündük.

Çınar Halı, kurulduğu günden beri, sürekli kendini yenileyen bir firmadır. Renkleriyle, desenleriyle, tasarımlarıyla, dokuma teknikleriyle en iddialı projeleri hayata geçirmiştir. Ve hep “ilk”lere imza atmıştır..

İhracata yönelik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Çınar halı, son altı yılda el düğümlü ipek ve yün halılarda yarattığı farklılıklarla rakipleri arasından sıyrılarak dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Yurt içinde olduğu gibi yurtdışında da aranılan ve tercih edilen bir marka olmayı başarmıştır. Başta ABD olmak üzere, Kanada, Almanya, Fransa, Japonya gibi 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz.

Çınar Halı’nın Türk halıcılık sektörüne katkılarından bahseder misiniz?
Dünyanın en büyük çift düğüm ipek halısı, Çınar Halı tarafından üretildi. Üretimde 18 kişinin çalıştığı 102 m2 boyutundaki halının yapımında 950 kg ham ipek kullanıldı. 20 Nisan 2007 de Dolmabahçe Sarayı’nda dünyadan gelen bütün yerli ve yabancı halı uzmanlarının beğenisine sunuldu.

Yıllardır gönül ve emek verdiğimiz bu sanat ürünleri, yurtdışında hak ettiğikonuma ulaştı. Her yıl Atlanta’da düzenlenen ve Amerika’nın Halı Oskarı olarak bilinen “America’s Magnificent Carpet Awards” (Amerika’nın en görkemli halısı ödülleri) 2007 yılında Çınar Halı’nın ürettiği halıya layık görüldü.Değişik fiyatkategorilerinde Türkiye’ye bu ödüllerden bazıları başka firmalar tarafından kazandırılmıştır. Çınar Halı ise bu yarışmada en büyük ödülolan ”Uzmanların Seçimi” kategorisinde kazanarak Türkiye’debir ilke imza atmıştır. Türk halıcılık kültürüne önemli katkılarda bulunan ve bu kültürü ileri boyutlara taşımayı ilke edinen Çınar halı “altınlı halı” üreterek yine bir “ilk”e imza atmıştır. 24 ayar has altın kullanılarak dokunan “Kaftan” ve “İsa’nın son akşam yemeği” temalı halıların bir diğerönemli özelliği de eşi olmayan tek örnek olmalarıdır.

Çınar Halı’nın Türk halıcılık sektörüne katkıları bu kadarla da kalmıyor, dünyanın en ince çift düğüm ipek halısını da üreterekkoleksiyonumuza kattık.

Koleksiyonlarınızın hitap ettiği kitleyi tanımlar mısınız?
Koleksiyonlarımızın hitap ettiği kitleyi sanata, kültürel ve tarihi değerlere önem verenler olarak tanımlayabilirim. Bugüne kadar ağırlıklı olarak ihracata yöneldiğimizden Türk insanına yeterince malımızı tanıtma imkanımız olmadı. Son yıllarda iç piyasaya da yönelerek ilk perakende mağazamızı İstanbul, Cağaloğlu’nda açarak tüm halılarımızı kalite arayanların beğenisine sunmaktayız.

Ayrıca Çınar halı kaliteyle sanatı birleştirerek yarattığı farklılıklar sanatsal tasarımlar ve dokuduğu nadide halılarla koleksiyoncuların da gözdesi olmayı başarmıştır. Geçenlerde bir halımızın müzayedede satılmış olması bizleri gururlandırdı.

Çınar Halı’nın önümüzdeki projeleri nelerdir?
Türk halıcılık kültürünü daha ileri boyutlara taşımayı hedef alan Çınar Halı özel ürünler ve koleksiyonlar üretmeye ve “ilk”lere imza atmaya devam edecektir. Çınar Halı’nın ileriye dönük planlarından biri de kendi mağazalar zincirini oluşturmaktır. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin diğer illerinde de ürettiğimiz halıları kendi mağazalarımızda sergilemeyi amaçlıyoruz.Yurtdışından da şube açmamız için teklifler gelmektedir. İlk etapta Rusya, Amerika, Dubai ve İngiltere’de kendi mağazalarımızı açmayı hedefliyoruz.