Dr. Ömer GÜZEL Biruni Centro Çevre Laboratuvarı

Kaliteli Hizmet Güvenilir Sonuç: 28. Hizmet Yılı
 
Özel sağlık sektörünün köklü kuruluşlarından olan Biruni Laboratuvarı adını günümüzden yaklaşık bin yıl önce yaşamış ünlü bilim insanı, astronom, matematikçi, farmakolog ve tıp bilgini olan Ebu Reyhan El-Biruni den almaktadır. Onun anısını yaşatmak bizleri onurlandırmaktadır.
 
1983 yılından bugüne Biruni Laboratuvarı1983 yılında Mecidiyeköy’de 15 kişilik bir kadro ile başlayan çalışmalarımız bugün 12 şube, Centro ve Çevre laboratuvarlarımızla birlikte 300 kişilik bir laboratuvarlar grubuna dönüşmüştür. Türkiye’de geçmiş yıllarda laboratuvar sektöründe kaliteli yetişmiş eleman, lojistik ve iletişim konularında yaşadığımız sıkıntıların 2000’li yıllarda aşılmaya başlanması bize hizmet kapasitemizi genişletme imkanı sağladı. Şube sayımızı artırarak İstanbul’da 12 farklı noktada hastalarımıza daha yakın olduk. WEB tabanlı bilgi işletim sistemimiz ve yaygınlaşan kargo ağı sayesinde, Türkiye’de Batman’dan İzmir’e, Gaziantep’ten Samsun’a kadar her noktaya hizmet veri-yoruz. Hizmet kalitesi ve güvenilirliği ile tıbbi analiz konusunda Biruni-Centro Laboratuvarları olarak referans kurum niteliği taşıyan grubumuz sağlık kuruluşları, hastaneler, ayakta teşhis ve tedavi kuruluşlarına tıbbi analiz konusunda hizmet sunmaktadır.

Hizmet Kalitesi, Kalite Yönetim Sistemi ISO 9001, Akreditasyon ISO 17025-ISO 15189
Yaşadığımız son 30 yıl içerisinde dünyada Laboratuvar sektörü inanılmaz gelişmeler kaydetmiştir. Mesleğe başladığımız yıllarda kullandığımız cihazlar bugün müzelerde yerini aldı. Teknolojinin gelişmesi, daha çok analiz çeşidine ve hassas sonuçlara ulaşmamızı sağladı. Sağlık sektöründe Tıbbi Laboratuvarların önemi giderek artıyor. Günümüzde verilen tıbbi kararları %70’inin laboratuvar verisine dayandığını büyük bir memnuniyetle ifade edebilirim. Bu durum bizlere önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Verdiğimiz hizmet en üst kalite düzeyinde olmak zorunda. Biruni Laboratuvarı olarak tıbbi laboratuvar sektöründe ilk ISO 9901 Kalite Yönetim Sistem belgesini 1996 yılında aldık. Benzer şekilde 2005 yılında Türkiye’de Gıda ve Çevre Laboratuvar hizmetleri konusunda ilk uluslararası akredite laboratuvar olduk.
Almanya’dan DAR-DAP kurumundan ISO 17025 akredi-tasyon belgesini alan ilk Türk Gıda ve Çevre Laboratuvarı olduk. 2007 yılında Merkez hizmet birimimiz Centro Laboratuvarı Almanya Akreditasyon( DAkS) kurumundan tıbbi laboratuvarlarda uluslararası en yüksek düzeyde tanınırlık kriteri olan ISO 15189 Akreditasyon belgesini aldı. 545 analiz parametresinde akredite olan laboratuvarımız uluslararası kalite kontrol programlarına katılarak hizmet kalitesini kanıtlamaktadır. Önceliğimiz ‘kaliteli hizmet güvenilir sonuç’ sloganımızda en güze ifadesini bulmaktadır.

Özel Sağlık Sektörü ve TOBB Sağlık Sektör Meclisi
Türkiye’de özel sağlık kuruluşları tüm sağlık hizmetleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Toplam hizmetin yaklaşık % 25’ini oluşturmasına karşılık daha komplike ve zor işlemler özel sektörde öncelikli olarak sunulmaktadır. Kalp damar cerrahisi, onkoloji, organ nakli gibi konularda özel sektörün payı % 40-50’lere ulaşmaktadır. Bizde laboratuvar grubu olarak birçok hastane ve sağlık kuruluşuna hizmet vererek sektöre katkıda bulunmaktayız. Özel sektörün temsilcisi birçok sivil toplum kuruluşu olmasına rağmen kamusal niteliği de olan TOBB Sağlık Sektör Meclisi özel sağlık sektörünün önemli bir temsilcisidir. Sektör Meclis Başkan Yardımcısı olarak çalışmalara katkıda bulunmaktayım. Türkiye de Özel Sağlık sektörünün en önemli sorunu maliyet temeline dayanmayan hizmet bedelleridir. En büyük ödeme kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) henüz rasyonel bir işleyişe kavuşmamıştır. Hizmet kalitesinin denetlenmesi konusunda yeterli ve uluslararası kriterlere uygun bir yapı henüz oluşmamıştır. Suyu getiren de testiyi kıran da aynı tutulmaktadır. Bu durum hem özel sektör ile kamu arasında hem de özel sektör kuruluşları arasında da haksız rekabete neden olmaktadır. Kaliteli hizmet sunan kuruluşlar mağdur olmaktadır. 2008 ve 2011 yıllarında önce hastaneler, sonra ayaktan teşhis ve tedavi kurumları için gündeme gelen planlama ile ilgili mevzuat adeta özel sektörün gelişimini durdurmuş ve geleceğini belirsiz hale getirmiştir. Bu konuda somut ve dünya gerçeklerine uygun gelişmeleri beklemekteyiz.

TURKLAB, Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği
2004 yılında kurulan ve 2005 yılında Avrupa Laboratuvarlar Birliği şeklinde ifade edebileceğim EUROLAB üyesi olan TURKLAB Türkiye’de laboratuvar sektörünü en geniş yelpazede temsil eden bir sivil toplum kuruluşudur. Üyelerimiz Tıp, Gıda, Çevre, Tekstil, Çimento gibi çeşitli sektörlere hizmet veren laboratuvarlardır. Ayrıca TSE, TUBİTAK, TÇMB gibi kamusal nitelikli ulusal kuruluşlarda üyelerimiz arasında yer almaktadır.
2005 yılından beri TURKLAB Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürmekteyim. 2008 yılından bu güne EUROLAB Merkez Yönetim Kurulunda ülkemizi temsilen Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum. Bu görev bize uluslararası laboratuvar camiası ile yakın ve güncel ilişki kurma imkanı sağlamaktadır. 2011 yılı nisan ayında Eurolab Genel Kurulunu İstanbul’da gerçekleştirdik. Laboratuvar sektöründe kalite haftası seklinde gerçekleşen etkinliklerde hem ulusal hem de uluslararası laboratuvar sektörü bir araya geldi. Bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleşti. Turklab ülkemizde laboratuvar sektörü için önemli bir şemsiye örgütü olma misyonunu sürdürmektedir. Çeşitli Bakanlıklar nezdinde faaliyet yürütmek, sektörlerimizin ve toplumun menfaatlerini yükseltmek amacıyla Sektör Komitelerimiz çalışmaktadır. Mevzuat ve güncel sorunların çözümü konusunda Turklab Laboratuvar sektörünün en önemli temsilcisi konumuna gelmiştir.

Gıda ve Çevre Analizleri
Sağlık sektöründe analiz hizmeti sunan laboratuvarımız 1980’li yılların sonunda fastfood ve catering firmalarının ülkede hizmet vermeye başlaması sonrasında gelen yoğun taleplere cevap verebilmek için gıda analizleri konusunda hizmet vermeye başladı. 1989 yılında Çevre Laboratuvarımız kuruldu. Bu yapı içerisinde birçok endüstriyel alana hizmet verildi. Tekstil, kozmetik, ilaç, yem, gıda imalat ve ithalat gibi birçok sektör kuruluşuna hizmet vermekteyiz.
Gıda analizleri ile hizmete başlayan endüstriyel bölümümüzde çevre, toprak, atıksu, su analizleri yapan bölümümüzde tüm sektörlere hizmet vermektedir. 2011 yılında gerçekleşen mevzuat ile Çevre Danışmanlığı konusunda da sanayi kuruluşlarına, hastanelere hizmet sunmaktayız.
Gıda analizlerinde Tarım Bakanlığı, Çevre analizleri Konusunda Çevre Bakanlığı yetkili laboratuvarı olarak hizmet sunmaktayız. Her iki laboratuvarımız da uluslar arası ISO 17025 Akreditasyonuna sahiptir. Raporlarımız Avrupa Birliği ve tüm dünya ülkelerinde kabul edilmektedir.

Geleceğin Dünyasının Kalbinde Laboratuvarlar Olacak ve Büyük Önem Kazanacak
Yaşamın hangi alanında kalite ve güvenlikten söz ediyorsak mutlaka laboratuvar hizmeti vardır. Ölçmeden ve test yapmadan herhangi bir ürünün niteliğini değerlendirmek mümkün değildir. Her sektörde, ham madde alırken, üretimde ve son ürünü değerlendirirken mutlaka test-analiz yapılmak zorundadır. Gıdamız, sağlığımız, içtiğimiz su, soluduğumuz hava, giydiğimiz giysiler, oturduğumuz binalar, kullandığımız taşıt araçları, örneklerini sonsuza kadar sayabileceğimiz her alanda mutlaka test-deney yapılarak ürünlerin ve hizmetin niteliği, kalitesi belirlenmektedir. O halde yaşamımızın her alanında laboratuvar hizmeti vardır ve çok önemlidir.
Laboratuvar hizmetinin kalitesi, uluslararası tanınırlığı da çok önemlidir. İhracat kuruluşlarımız bu bilince ulaşmışlardır. Ancak iç pazarda piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri henüz istenen düzeye ulaşmadığı için ayıplı mal ve hizmetler maalesef tüketiciye ulaşmaktadır. Bu duruma son vermenin en önemli unsuru yine laboratuvarlarda yapılacak deney ve muayene çalışmaları olacaktır.
Laboratuvar sektörü olarak en önemli sorunlarımızın başında hizmet bedellerimizin gerçek maliyetler esas alınarak belirlenir hale getirilmesinin sağlanabilmesidir. Özellikle sağlık sektöründe kamu ödemelerine esas teşkil eden SUT fiyat tarifesi 5 yıldır aynı bırakılmış, hatta bazı testlerde fiyatlar düşürülmüştür. Yaşam gerçekleriyle bağdaşmayan bu durum özel sektörün sosyal güvenlik sistemi içerisindeki hastalara laboratuvar hizmeti vermesini neredeyse imkansız kılmakta, sektörü farklı dönüşümlere zorlamaktadır. Hizmet kuruluşları yerine tedarikçi kuruluşlar ikame olmakta, hizmetin kalitesi sorgulanmamakta ve maalesef hizmeti ucuza mal etmek tek hedef haline gelmektedir. Bu yaklaşım tarzı gelecekte topluma çok daha ağır bedeller ödetecek, karşımıza kalitesizlik maliyeti olarak çıkacaktır.
Tıbbi hizmetlerde olduğu gibi diğer alanlarda da benzer uygulamalar görülmekte, ihracatçımız analiz ücretlerini en önemli ve gereksiz maliyet olarak görmektedir. Ancak ihracatta ayıplı duruma düşen ürünlerimizin maddi ve ülke itibarı açısından meydana gelen kayıpları çok daha büyük bedellerdir. Bu konuyu kimse dile getirmemektedir.
Dileğimiz ülkemizdeki tüm hizmet kuruluşlarının kamu-özel ayırımı yapılmadan aynı esaslar çerçevesinde ruhsatlanması, denetlenmesi, şeffaf, hesap verilebilir bir sistem içerisinde, haksız rekabete neden olmadan hizmet verebilmeleridir. Aksi uygulamalar toplumun, hizmet alan kesimlerin aldatılmasına yol açar.
Laboratuvar sektöründe gelişmeyi sağlamak, topluma daha kaliteli hizmet sunmak ve hakların daha iyi savunabilmesi için TURKLAB çatısı altında yer alınması keyfiyetinin önemli ve gerekli olduğunu vurgulamak istiyorum.