İŞ'TE KADIN Meltem KURTSAN
(KAGİDER) Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
KAGİDER & Garanti Bankası İşbirliği: Kadın Girişimci Destek Paketi
 
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’ni Eylül 2002’de 37 deneyimli kadın girişimci ile birlikte Türkiye’de kadınların iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak ve ülke ekonomisine katkılarını arttırmak amacıyla kurduk. Kendimize geleceğin iş dünyasını yapılandırmada etkin kadın girişimciler yaratmayı; ekonomik değer yaratan kadın girişimci sayısını arttırarak, var olan kadın girişimcileri güçlendirerek, Türk kadın girişimcilerin dünya ile bütünleşmesini sağlayarak, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı hedefledik. 4. yaşımızı tamamladığımız bugünlerde, geriye dönüp baktığımızda, 5000 kadının iş fikrini değerlendirdiğimizi, 1200 kadına girişimcilik eğitimi verdiğimizi, 9 kadına mentörlük ve 5 kadına inkubasyon desteği, GAP bölgesinden girişimci adayı 52 genç kızımıza üyelerimizin firmalarında staj imkanı sağladığımızı gördük. Ayrıca 20 ilde girişimciliği geliştirme projelerinin yanı sıra Türkiye’de kadının ekonomik, sosyal ve politik olarak gelişmesi için de çalışmalar yürüterek 6000’den fazla kadına ulaştık.

Kadın girişimciliğinin önünde; ataerkil toplum yapısı, geleneksel kadın-erkek rolleri, eşit eğitim imkânlarından yararlanılamaması, işgücündeki tecrübe eksikliği, örnek alınabilecek çok az sayıda rol modeli bulunması ve sermaye eksikliği gibi çok ciddi engeller var.

Bugün Dünya`nın her yerinde yerel koşullara uygun; kadının hane dışında da ekonomik hayata katılımını sağlamaya yönelik çalışmalar sürmekte. Örneğin Bangladeş`te Muhammed Yusuf isimli bir ekonomi profesörü ders verdiği üniversitenin hemen arkasındaki köydeki kadınların ihtiyaçlarından yola çıkarak ilk mikro kredi çalışmasını geliştirir. Kadınlar mikro ölçekli üretimlerini ve ticaret faaliyetlerini, tefeciden kurtulup kendileri yapıp satmaya başlayınca hayat kalitelerinde gözle görülür gelişmeler olur; program önce Bangladeş`te daha sonra diğer üçüncü dünya ülkeleri hatta pek çok Avrupa ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde hızla yayılır. Yerel koşullar göz önüne alınılarak kadınları hedefleyen küçük ve orta ölçekli kredi programları geliştirilir.

ABD`de kadın girişimciliğini destekleyecek mikro kredi, angel yatırım, risk sermayesi gibi bankacılık uygulamaları geliştirilmiş; kadınlara eğitim ve danışmanlık veren 98 Kadın İş Merkezi kurulmuş; Kadın Girişimciliğini destekleyen politikalar geliştirilmesi konusunda hükümete danışmanlık yapan Kadın İşletmeleri Ulusal Konseyi (WBENC) oluşturulmuştur.

AB`de kadın girişimciliğini yetersiz bulan Komisyon; kadın girişimcilere mali destek sağlamayı, kadın girişimciler arası ağları güçlendirmeyi, kadın girişimcilerin faaliyet alanlarını genişletmeyi ve eğitim programları hazırlamayı hedefleyen projelere destek vermektedir. Komisyonun destekleri üye ülkelerde kadın girişimciliğine verilen önemi artırmıştır. Uygulamalardan örnek vermek gerekirse Almanya`da bir kredi programı,Finlandiya`da destek mekanizmaları sağlayan proje ve Belçika`da Uçan Girişimci Programı geliştirilmiş, İsveç`de İş Geliştirme Ajansı kurulmuş, ve İngiltere`de Kadın İş Ağları gibi çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Garanti Bankasının KAGİDER’in know how’ından yararlanarak kadın girişimcilere özel geliştirdiği Kadın Girişimci Destek Paketi Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. Kadınlara özel fiyat, teminat ve vade yapısı ile kredi sağlayan paket kapsamında kadın girişimciler 30.000 dolara kadar KOBİ proje kredisinin yanı sıra, ihtiyaç ve yatırım kredileri, nakit krediler ve işyeri kredisi kullanabilecek. Ayrıca, dış ticaret hizmetleri, teminat mektupları, bireysel emeklilik, işyeri sigortası gibi ürünlerden de yararlanabilecekler. Kadın girişimcilerin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılan paketten işletmesini yeni kurmuş kadınlar da yararlanabilecek.

Kadın Girişimci Destek Paketi kullanıcıları KAGİDER bünyesinde yılda 4 kez düzenlenecek eğitimlere davet edilecek. Eğitime katılan kadın girişimcilerden seçilen 5 kadın 6 ay boyunca KAGİDER’in mentörlük desteğinden faydalanacak. Böylelikle kadın girişimcilerin işletmelerinin kuruluş yıllarındaki başarı oranının yükseltilmesi sağlanacak.

Dünya genelindeki araştırmalar, kadınların en güvenilir borçlu olduğunu gösteriyor. Üstelik kadınların kazancının sosyal dönüşü çok daha fazla oluyor. Bu paket ile daha çok kadının kendi işerini kurma konusunda cesaretleneceğini, halihazırda işi olan kadınların ise işlerini büyütmelerine imkan sağlayacağını inanıyorum. Kadınlarımızı işletmeleri kurmak üzere bir an önce harekete geçmeye davet ediyorum.