Nüzhet ATABEK

Müşterilerin sigortaya verdiği önem yılın ikinci yarısında öncelik sıralamasında yukarılara çıkacaktır
 
2009 yılının ilk 6 ayı, Sigorta sektörünün karlılığının azaldığı ve reel olarak büyüyemediği bir dönem olmuştur. Ancak 2009 yılının zor dönemlerinin geride kaldığını söyleyebiliriz. Yılın ikinci yarısında ise büyümenin ivme kazanacağını beklemeliyiz.
 
Ray Sigorta nisbeten durgun geçenbu dönemde ürün ve kampanya süreçlerini farklılaştırarak sigortalınınfarkındalığını arttırıcı faaliyetlere odaklanıyor,özellikle bireysel müşterilerine farklılaşmışhizmetler vermeyi hedefliyor.Örneğin, Türkiye’ de ilk defaKadın araç sahiplerine yönelik Prenses Kasko ürünümüz, kısa zamanda büyük başarı sağlayarak sigortalılarının poliçe ve hasar süreçlerindeverilen hizmetlerle kendilerinibirer “Prenses” gibi hissetmelerini amaçlıyor. Yine ticarikuruluşlar için tasarlanan Uzun Yol Kasko ürünü de piyasa söylemlerinin aksine hareket ederek uzun yol yapan araçlara daha fazla indirim ve promosyon imkanı tanıyor.
2009 senesi aynı şekilde Ray Sigorta’nın KOBİ’lere yönelik çalışmalarını arttırdığı bir sene olmuştur. Kobi tanımlarına uyan 25 bin müşterimize kriz zamanında sigortasız kalmamaları için her türlü destek sağlanmıştır. KOBİ’ler ekonomiye katkıları sebebiyle ülkemiz için hayati öneme sahipler.Pek çoğu henüz sigorta güvencesini denememiş olanKOBİ’lerin halen içinde bulunduğumuz durgunluk ortamında başlarına gelebilecek olumsuzlukların altından sigortasız kalkmaları daha da güçleşmiştir. Büyüme dönemlerinegöre sigorta güvencelerineçok daha fazla ihtiyaç bu hedef kitlemizinfarkındalığınıartırmak için satış ekiplerimiziyeniden şekillendirdik ve bilgilendirdik.
Kurumsal pazarda ise, 2009güçlü olduğumuz enerji, telekom, alt yapı ve üstyapı inşaat, maden ve metalurji, ve turizm gibi endüstrilere daha fazla odaklanma ve bu alanlarda bilgimizi güncelleme ve geliştirmeyılı olarak şekillendi.Özellikle enerji iletim ve dağıtım alanında uzun yıllar sektör öncülerinden olan Ray Sigorta 2007 senesinde Vienna Insurance Group (VIG) un satın almasıyla bu konulardaki bilgilerini daha geliştirerek konvansiyonel ve yenilenebilir enerji yatırımları konusunda öncü olabilecek konuma gelmiştir. Üretim, dağıtım vemevcut tesislerdeki yenileme yatırımları da dikkate alındığında, ülkemizin 2020 yılına kadar 140 milyar $ bir elektrik enerjisi yatırımını gerçeklestirmesi gerekmektedir. Bu, özellikle elektrik enerjisinde hem stratejik hem de ekonomik olarak üretimgüvenliginin sağlanması bakımından da önem arz etmektedir. Enerjide üretim güvenliğinin sağlanabilmesi için,hesaplanabilir riskleri olanbir yatırım ortamı gerekmektedir.
Enerji üretim ve dağıtım işletmelerinde alınan önlemlerbaşlıca iki önemli rol oynar:
• Geleneksel hasarların başlangıçtan önlenmesi yada bir hasar anında onarım maliyetlerini en aza indirecekyapıların kurulması ve
• Zehirli gazların atmofere salınımı ile oluşacak çevre kirliliklerinin önlenmesi.
Bu noktada, temelleriana hissedarımız VIGtarafından atılan, her biri farklı sektörlerde uzman 50 kişilik Risk Danışmanlarıyla1990 yılından beri Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Risk ConsultekibininRay Sigorta portföyüne entegrasyonu ve özellikleenerji konusundaki danışmanlığı ile hizmet vereceğiz ve grubumuzun bu alandakibirikimini ülkemizin gelişen sektörlerine aktaracağız.
Yaşamımızın enerjiye bu kadar bağımlı olması arkasında buna bağlı bir takım sorumluluklar getiriyor. Bu sorumluluk önce doğaya ve insana sonra da yatırımla ilgilidir. Sigorta bu noktada busorumlulukları öngörme, önlem alma, danışmanlık verme ve olası felaketlerde enerji yatırımlarından kaynaklanacak ek bir felaketi engellemeye yöneliktir. Aslında küçük bir fırtına hasarı bile herhangi bir enerji üretim santralini vurması durumunda, geniş alanları kötü anlamda etkileyecektir. Dolayısı ile sigortacının asıl işi bu noktada hasar ödemekten önce hasarın asgari düzeyde oluşması için baştan gereki önlemleri almak ve gerekli danışmanlığı vermesidir. İnşaat sürecindeki Hidro Elektrik Santrallerinin (HES) test aşamaları ve merkezi operasyona geçme aşamaları genellikle hasaraaçık noktalar olup,bir türbün yahut kompresör hatasının meydana gelme olasılıkları yüksektir. Bu tüm sigorta firmalarınca bilinebilir.Ancak insan hatası, planlama, hesaplama ve tasarım süreçleri özellikle hasar geçmişinin sığ olduğu yeni iş alanlarındayanlış ise yatırım hep hasara açık olacaktır.
Diğer yandan Rüzgar Elektrik Santralleri (RES) ve Solar Elektrik Santralleri (SES) konvensiyonel enerji üretim yerlerine göre daha temiz ve çevre için daha az riskli yatırımlar olmasına rağmen doğanın içinde kontrolsüz alanlarda inşaa edilmektedirler.Bu haliyleenerji alanları fırtına, yer kayması gibi doğal afetlere dahaaçık yapıdadır.
VIG ile olan ortaklığımız sayesinde,Avrupa’da bizden önce RES’lerde edinilmiş 20 yılın üstündeki risk deneyim ve yönetiminiTürkiye’deki enerji yatırımlarına sağlamaktan mutluluk duyacağız.