Murat EVKE Mimar- EVKE Şirketler Grubu

EVKE Şirketler Grubunun Yeni Oluşumu; EVKE Enerji - EKB Danışmanlık ve Projelendirme
 
EVKE fiirketler grubu günümüz çevresel koşulları, sürdürülebilir yaşam ve gelecek nesillere karşı duyduğu sorumluluk duygusu ile enerji danışmanlığı sektöründe de yer almak için yeni bir girişime başladı. İnşaat ve yapı sektöründe 11. yılını geride bırakan Evke Yapı, bünyesinde oluşan EVKE Enerji - EKB Danışmanlık ve Projelendirme hizmetlerini, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı onaylı EKB uzmanlık belgesine sahip 4 mimardan oluşan bir ekip ile sunmaya başladı.
 
2011 yılı sonrasında yapımına başlanan hem konut hem de ticari alandaki tüm projeler bu ekipteki Enerji Uzmanı Mimarlarca yalıtım, sürdürülebilirlik, geri dönüşümlü malzeme kullanımı ve enerji tasarrufu alanlarında değerlendirilip sonrasında “Yapı Kullanma İzin Belgesi” için de gerekli olan “Enerji Kimlik Belgesi” oluşturularak sınıflandırılmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
1 ocak 2011'den itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği kanununa göre her binanın Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması gerekmektedir. Alınan Enerji Kimlik Belgeleri alındığı tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir.
Enerji Kimlik Belgesi’nde; binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı A ile G arasında sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırma binanın inşa edildiği yıldaki mevzuatlarca tanımlanmış asgari şartlar göz önüne alınarak yapılmaktadır. Bir binanın enerji sınıfı; mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın aynı yerde yasalar çerçevesinde imal edilmesi durumunda elde edilen tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirlenir. Binalar için en düşük performansı temsil eden G sınıfı binalarda, enerji tüketimi ve sera gazı salımı çok yüksektir. G sınıfı binalar; yasalarca öngörülen asgari şartlardan en az %75 daha fazla enerji tüketmektedir.
D sınıfı binalarsa yasalarca öngörülen asgari şartlarda veya bu şartlardan %19 daha fazla enerji tüketmektedir. Enerji Kimlik Belgesinde C sınıfı olarak atanmış olan binalar yasalarca öngörülen asgari şartlardan %1 ile %20 arasında, B sınıfı olarak atanmış binalar ise %21 ile %60 arasında daha az enerji tüketmektedir. Enerji performansı en üst seviyede olan A sınıfı binalar ise yasalarca öngörülen asgari şartların en fazla %40’ı kadar enerji tüketimine sahiptir.
Enerji Kimlik Belgesi düzenlenirken Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından tebliğ ile yayımlanan hesaplama yöntemi kullanılır. Bu hesaplama yönteminde binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmenliği kapsamına giren binaların yıllık m2 başına düşen enerji tüketim miktarı ve buna bağlı olarak CO2 salımının nasıl hesaplanacağı, hesaplama sonuçlarına göre binanın enerji performans ve salım sınıfları tanımlanmaktadır.

Evke Enerji Olarak Hedefimiz;
2011 yılı Ocak ayı sonrasında firmamızca yada diğer mimarlık firmaları tarafından çizilen, Yapı Kullanma İzni aşamasına gelen , konut ve ticari tüm yapılarınız için; Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek, belge sınıflarının iyileştirilmesi için danışmanlık hizmeti vermek ve yüksek enerji sınıflarına ulaşılması ile yapılarınızın satış ve pazarlanmasında benzer yapılara göre avantajlı duruma geçmesini sağlamaktır.