Soner SERTTAŞ SERTTAŞ BAKLİYAT, Yönetim Kurulu Üyesi & TÜGİAD Çukurova Şubesi Üyesi

İnovatif Düşüncelere Açık bir Yapıya Sahibiz. Bu Anlamda Önümüzdeki Dönem için Kendi Markamız Adına Üreteceğimiz Ürünlerin Raflarda Yer Alması için Pazar Araştırması İçerisindeyiz
 
1970 yıllarında Malatya buğday pazarında kurulan SERTTAŞ BAKLİYAT, 1980 yılında, Hububat Bakliyat alım satımı ve depolama ticari faaliyetine babam Abdurrahman SERTTAŞ’ın girişimleri ile Mersin Merkez’de başlamıştır.
 
1993 yılında Çilek Mahallesi’nde 10.000 m2’lik alan üzerine kurulan fabrikamız ile, orman ürünleri, hububat ve bakliyat eleme, boylama, temizleme, elektronik renk ayıklama ve toptan paketleme yaparak işlediği malları iç ve dış piyasaya pazarlamaktadır.
Biz ikinci kuşak olarak Ahmet SERTTAŞ, Nezaket SERTTAŞ SUATOĞLU ve Soner SERTTAŞ şirketimizin çağı yakalaması, teknolojik gelişimleri yakından takip etmesini sağladık.
2000 yılından itibaren yine Mersin Merkez’de 25.000 m2’lik tesisimizde, 8.000 tonluk silo ve 15.000 m2 kapalı alandaki fabrikamızda ticari hayatımıza devam ediyoruz.
Firmamız; gıda üretiminde gerekli olan ISO 9001:2008, ISO 22000 ve HACCP belgelerine sahip olup, 2005 yılı içinde yaptığı teknoloji ve makina yatırımları ile üretimini dünya standartları üzerine çıkartmıştır.

Dünyanın her yerinden, dünyanın her yerine toptan alım satımı yaparak ve depolama hizmeti vererek ticari hayatına devam eden firmamız; çok yakın zaman da kendi markalarıyla paketleme sektöründe de yerini alacak ve önderliğine bu sektörde de devam edecektir.
Başlıca ihracat yaptığımız ülkeler arasında İngiltere, İtalya, Almanya, Yunanistan, İsrail, Mısır, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Ortadoğu ülkeleri yer almaktadır.
Başlıca ithalat yaptığımız ülkeler ise Kanada, ABD, İtalya, Arjantin, Uruguay, Mısır, Pakistan, Kırgızistan olarak öne çıkarken, ürünlerimiz arasında bakliyat, pirinç, tahıl, baharat ve orman ürünleri yer alıyor.

SERTTAŞ BAKLİYAT olarak inovatif düşüncelere açık bir yapıya sahibiz. Bu anlamda önümüzdeki dönem için kendi markamız adına üreteceğimiz ürünlerin raflarda yer alması için pazar araştırması içerisindeyiz.

Mersin içerisinde bulunduğu lojistik ağı sayesinde önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden birisi haline gelecektir. Bugün Mersin Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılan yatırımları incelediğiniz zaman bu geleceğin size aynası olacaktır.
Türkiye’nin öncü kuruluşları arasında yer alan bir çok firma yatırımlarını Mersin’e kaydırmış, Marmara Havzası olarak tabir edilen bölgede yaşanan tıkanıklıktan dolayı, Mersin alternatif bir yatırım merkezi haline gelmiştir. Limanıyla, Serbest Bölgesi ile, kara ve demiryolu ulaşım alternatiflerinin yanı sıra, yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın ilimizde faaliyete geçmesinin ardından havayolu taşımacılığının da Mersin’in portföyüne ekleneceğini düşünürsek Mersin’e yatırım yapmanın ne kadar cazip hale geldiğini göreceksiniz.

Yılın 8 ayını yaz ayları gibi yaşayan, herhangi bir hava muhalefetinin yaşanmadığı kentimiz, her geçen gün büyüyor. Bugün yeni organize sanayi bölgeleri kurulma aşamasında iken, halen 100’den fazla firma Mersin’de yatırım yapmak için yeni OSB’lerin hayata geçmesini bekliyor.

Tecrübemizi piyasa içinde aldığımız güven ve üstün kalite ile birleştirmek hedefindeyiz. Amacımız; Teknolojiden yararlanarak, en sağlıklı ve en hijyenik ortamlarda müşterilerimize en kaliteli ürünü sunmak; müşterilerimiz ve firmamız arasında maksimum güven ortamını sağlamak, tüketicinin sağlıklı, kaliteli, temiz ve güvenilir ürünleri farkımızın anlaşılacağı şekilde sofralarında görmesi için çalışan, örnek ve önder bir kuruluş olmaktır.
02016 yılı bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından Uluslararası Bakliyat yılı olarak ilan edildi. Biz sektör olarak bunu çok önemsiyoruz. Baklagiller insan sağlığı için çok önemli olmakla birlikte, baklagiller üretiminde Türkiye’nin dünyada önemli bir yeri bulunmakta. Dünya baklagiller üretiminin yüzde 2,5’i Türkiye tarafından sağlanıyor. Bu rakamın daha da yukarıya çıkarılması için bazı çalışmalar yürütülmeli. 2014 rakamlarına göre, 1 milyon 30 bin ton civarında baklagil üretimimiz var.
Bu rakamı daha yukarılara çıkarmak zorundayız. Bu anlamda da üreticinin mutlaka devlet desteği alması gerekiyor. Üretici ne kadar desteklenirse, ürün o kadar kaliteli hale geliyor. Bakliyatın anavatanı olarak kabul edilen Anadolu topraklarından çok daha yüksek verim alınabilecek çalışmalar yürütülmeli.
TÜGİAD’a gelince; Türkiye’nin önde gelen, ulusal ve uluslararası (STK)’ndan - Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan Türkiye Genç İşadamları Derneği TÜGİAD’ın bölgemizdeki yapılaşması gerçekten çok başarılıdır.
Bölgemizde önemli bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak gösterilen TÜGİAD’ın liderlik vasıflarına uygun, topluma örnek teşkil edebilecek bir yapıyla hareket ediyor olması özellikle biz genç işadamlarının dikkatini çekiyor.
Üye girişlerinde seçici davranılması, yapılacak projelerde, ileriye dönük hedeflerde ince elenip sık dokunması, inovatif düşüncelerin hakim olması TÜGİAD’ın başarısının bir göstergesidir. TÜGİAD üyelerinin, yıllık 18 milyar dolarlık ihracat ve yıllık 23 milyar dolarlık ithalat ile ağırlıklı olarak dış ticaretle uğraşıyor olmaları da dernek üyelerinin iş hayatında ne kadar güçlü bir yapıda olduğunun göstergesidir. Mersin’in gelişimine TÜGİAD’ın da ayak uyduracağını, kentimiz ile birlikte Çukurova Şubemizin de büyüyeceğini umut ediyorum. Ayrıca yıllardan bu yana TÜGİAD için elini taşın altına koyan Başkanımız Sayın Armağan ÖNER ve yönetimini başarılı çalışmalarından dolayı canı gönülden tebrik ediyorum.

TÜGİAD aslında gençlerin iş hayatında fırsat verilmesi halinde nasıl başarılı olabileceklerine bir örnektir. İster 2. , 3. kuşak genç işadamlarımız olsun, ister kendi çabaları ile başarıyı yakalamış genç işadamlarımız olsun, gelenekselleşmiş yöntemleri, inovatif düşünceler ile harmanlayarak şirketlerinin başarı grafiklerini çok daha üst seviyelere çekebiliyorlar.
Biz ülkemizin gençliğine güveniyoruz; Ulu Önder ATATÜRK’ün, “ Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz “ sözünden yola çıkarak ülkemizin teminatının gençler olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

SONER SERTTAŞ
İlk, orta ve lise eğitimimi Mersin Toros Koleji’nde tamamladıktan sonra İngiltere’de dil eğitimi ve ekonomi üzerine sertifika programı aldım. Eğitim hayatımı Çağ Üniversitesi Dış Ticaret bölümünden mezun olarak tamamladım. 2013 yılında evlendim ve bir erkek çocuğum var. 2014 yılında Mersin’de her yıl düzenlenen bir ödül töreninde yılın genç işadamı seçildim. Aynı zamanda şehrimizin takımı olan Mersin İdman Yurdu’nda kongre üyesiyim.
27 yaşındayım; eğitim hayatımı tamamladıktan sonra aile şirketimiz olan SERTTAŞ BAKLİYAT’ta çeşitli pozisyonlarda görev aldım. Şu anda şirketin dış ticaret bölümünün başındayım.