Haluk Sami TOPBAŞ

Zimaş krize meydan okudu
 
Topbaş Group Genel Müdürü Haluk Sami TOPBAŞ: “Krize rağmen yeni teknolojik yatırımlarla, makina parkı ve üretim teknolojisini geliştirdik. Bugün Avrupa dahil dünyanın önemli oyuncuları arasındayız.
 
Zimaş Zincir’in yola çıkışı ve bugünkü faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Zimaş Zincir, tahrik, konveyör ve taşıyıcı zincirler üretmek üzere 1976 yılında Topbaş Group bünyesinde kurulmuş Türkiye’nin ilk ve en büyük transmisyon zincirleri üreticisi konumunda. Bisiklet zinciriyle başlayan üretim serüvenimizi, bugün 15 bin metrekarelik kapalı alanda sürdürüyoruz. Zimaş, çeşitli sektörlere yönelik 3 bin 500 çeşit özel zinciri, malzeme hazırlığından ısıl işleme kadar tüm aşamalarıyla tek çatı altında toplayan entegre bir tesis. Sıcak dövme sektöründe de lider konumunda olan firmamız, Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. Birçok dayanıklılık testinden başarıyla geçen Zimaş’ın TS-EN-ISO 9001:2000, TS-EN-ISO 14000 Çevre Yönetim ve ISO-TS 16949 Kalite Sistem Belgeleri bulunuyor.

Zimaş Zincir’in ürün yelpazesi ve üretim sürecini anlatır mısınız?
Zimaş’ta standart normlara uygun imal edilen ASA ve BS normlu makaralı zincirler başta olmak üzere, yük kaldırıcı Fleyer zincirler, Gall zincirleri, sabit burçlu zincirler, kullanım amaçlarına göre imal edilen Konveyör zincirleri, tekstil makine zincirleri, çimento fabrikaları için ağır şartlara göre üretilen zincirler, gıda sanayi için paslanmaz zincirler gibi çok geniş bir ürün gamı bulunuyor. Zimaş’ta kalite, hammadden başlıyor, son teknolojiye uygun ısıl işlemlerle devam ediyor. Kalite anlayışımız doğrultusunda, üretimin giriş, proses ve final aşamalarında her türlü fiziksel, kimyasal, mekanik ölçüm ve testler yapılıyor. Zincirler, Türkiye’nin zorlu arazi koşulları göz önüne alınarak, malzeme kalitesinden ısıl işleme kadar tüm proseslerde özel olarak tasarlanıyor. Özellikle zirai zincirler, yüksek güce dayanıklı olarak üretiliyor. Bu amaçla Zimaş zincirleri, son teknoloji ile donatılmış Spektro analiz-Mikroyapı analizi-Tane boyutu-Yapı fazlaları-Dekarbürizasyon-Rokwl ve Brinel olarak sertlik ölçme, üç boyutlu ölçme, çatlak kontrol, kumlama, granür püskürtme ve vibrasyonlu çapak alma testlerinin tamamından geçiriliyor.

Ülkenin Dört Yanında Zimaş İmzası Zimaş Zincir hangi sektörlerde kullanılıyor? Kullanım alanlarına birkaç örnek verebilir misiniz?
Zimaş Zincir, gıda üretim tesislerinde, elektrik üretim ve dağıtım santrallerinde, hidroelektrik barajlarında, maden, bakır, alüminyum, bor, kömür tesislerinde, toprak, seramik, cam, çimento, alçı, kireç, ısı yalıtım, otomotiv, çelik eşya, petrokimya, gübre, azot, lastik, plastik, demir, çelik, gemi, vagon, uçak, ağaç, orman ve tekstil sanayileri ile genel makine sanayisinde kullanılıyor. Bugün bu sektörlerde, doğudan batıya kuzeyden güneye Türkiye’nin dört bir yanında Zimaş imzasını görmek mümkün. Zimaş zincirleri, Atatürk, Keban ve Karakaya Barajlarında, Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde, Batman Rafinerisi’nde, Artvin-Murgul Bakır İşletmelerinde, Lalapaşa Çimento Fabrikası’nda, Marmaris Yeniköy Termik Santrali’nde ve Petkim gibi ülkenin önemli kuruluşlarında yer alıyor. ISO500 kapsamındaki büyük kuruluşların tamamında da yine Zimaş zincirleri kullanılıyor.

Zimaş Zincir’in ihracat oranı nedir? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Zimaş sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu, Balkanlar Rusya ve Türk Cumhuriyetlerini de içine alan coğrafyada tek zincir üreticisi konumunda. Zimaş olarak 24 ülkeye ihracat yapıyoruz.
Firmamızın toplam üretim içindeki ihracat oranı yüzde 40’a yaklaşırken, iç pazarın da yüzde 85’ine hakim durumdayız. Dövme çelikte ise üretimin yüzde 60’lık kısmını ihraç ediyoruz.

Ekonomik krizde ne yaptınız? Krize karşı ayakta kalmak için ne gibi önlemler aldınız?
Krize inat Zimaş’ın üretim hacmi, üretim çeşitleri ve üretim kalitesini devamlı olarak artırıyoruz. Bu süreçte teknolojik yatırımlara büyük önem verdik. Krize rağmen yeni teknolojik yatırımlarla, makina parkı ve üretim teknolojisini geliştirdik. Bugün Avrupa dahil dünyanın önemli oyuncuları arasındayız. 2009 yılındaki global krizden en az zararla geçtik. Önceden planladığımız teknolojik yatırımlara aynen devam ettik.

2010 yılına ilişkin hedefleriniz nelerdir?
2010 yılına umutla bakıyoruz ancak temkini de elden bırakmıyoruz. Önceden planlamış olduğumuz gibi otomotivde kaliteyi en üst seviyede tutmak için yatırımlarımız bu yıl da devam edecek. Hedefimiz, Zimaş’ın yanı sıra tüm grup şirketlerimizle birlikte Topbaş Group olarak dünyanın aranan markaları arasında yer almak.

Son olarak diğer grup şirketleriniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Sanayileşme felsefesinin temelini oluşturan yatırım malı üretme faaliyetlerimizi Zimaş’ın yanında 1983’de Çizaş, 1987’de Topçesan ve 2008’de S&T Çelik yatırımı ile gerçekleştirdik. Çizaş Afi ile Türkiye’nin ve başta Almanya olmak üzere, Avrupa, Asya ve Afrika’da bulunan birçok firmanın zirai zincir ve zirai makine ekipmanları ihtiyacını karşılıyoruz. Topçesan Çelik, sıcak ve soğuk dövme sektöründe kısa zamanda kendinden söz ettirdi. Teknolojik otomasyona önem verdik ve BMW, Tofaş, Mercedes gibi dünya devi firmalara hizmet veriyoruz. Zincir ve dövme şirketlerinin ihtiyacı olan kaliteli hammadde ihtiyacını karşılayan S&T Scholz Topbaş Çelik de Bursa Serbest Bölgesi’nde kaliteli hammadde üretimi için kurulan çelik şirketimiz.