Bülent AKSU Aksu Madencilik San. ve Tic. A.Ş.
TÜGİAD Ankara Şube Başkan Yardımcısı

Madencilik sektörü grubumuz içerisinde lokomotif olan sektör
 
Şirketinizin geçmişinden kısaca bahseder misin?
1942 yılında merhum sanayici ve iş adamı Mustafa DANDİK tarafından tohumları atılan Aksu Ticaret Ltd. Şti., 1973 yılında Aksu Madencilik San. ve Tic. A.Ş. adı altında sektördeki varlığını sürdürmeye devam etmiştir. İlerleyen yıllarda şirket faaliyetlerine sanayi, enerji ve yurt dışı müteahhitlik gibi sektörlerin de eklenmesiyle, şirket 2007 yılında Aksu Group çatısı altında toplanmıştır. Her biri kendi sektöründe istikrarlı ve başarılı bir şekilde büyümeye devam eden şirketlerimiz yeni yatırım alanları araştırmaktadır.

Madencilik alanında uzun yıllardır çalışmalarınız sürüyor, yeni yatırımlarınız var mı?
Evet, madencilik sektörü grubumuz içerisinde lokomotif olan sektör. Başta demir, krom, kurşun, çinko ve bakır olmak üzere metalik olan maden alanlarında faaliyet göstermekteyiz. 2011 yılında devralacağımız Sivas-Kangal krom zenginleştirme tesisi ve yine 2012 yılında işletmeye girecek olan Balıkesir-Dursunbey çinko, kurşun, bakır zenginleştirme tesisleri kapasite ve teknoloji olarak Türkiye’deki sayılı tesislerin başında gelecektir. Şu an işletmede olan madencilik faaliyetlerimizde kapasite artışı ve teknolojik yenileme çalışmalarımız sürekli devam etmektedir. Türkiye genelinde 17 sahada maden arama geliştirme ve sondaj çalışmalarına da devam edilmektedir.

Madenlerin üretimini kendi makine parkınızla mı yapıyorsunuz, yurtdışında da madencilik faaliyetleriniz mevcut mu?
Kendi işletmelerimizde cevher ve dekapaj faaliyetlerini 1. grup makine parkımız ile, devlet taahhütlü olan maden üretimi ve dekapaj faaliyetlerini 2. grup makine parkımızla yapıyoruz. 2004-2008 yılları arasında T.K.İ. Çan Kömürü İşletmesi için 80.000.000 m3 dekapaj ve 2.500.000 ton kömür üretimi yaptık. İştiraklerimizden Ak-Gök Madencilik Cezayir’de faaliyet göstermektedir.

Enerji şirketlerinizden bahseder misiniz?
HES ve RES Projelerimizin inşaatı, işletmesi ve üretilen enerjinin ulusal piyasada satışı için grubumuza bağlı 6 adet enerji şirketimizde EPDK’dan üretim lisansı almış 123 MW kurulu gücündeki 4 adet projemiz ve üretim lisansı almaya hak kazandığımız 46 MW kurulu gücündeki 3 adet projemiz ve yine lisanslı 72 MW kurulu gücündeki RES projelerimizin proje ve inşaat çalışmaları devam etmektedir. AK-HES İnşaat ve Enerji A.Ş. tarafından yapımı sürdürülen projelerimiz içerisinde bulunan Tefen HES Projesi 2010 yılı sonu devralınacaktır. 2015 yılında projelerimizin devralınmasıyla 770.000.000 kWh kapasiteye ulaşacağız.

Madencilik gibi sanayide de köklü geçmişe sahip bir grupsunuz. Sanayicilik yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Şirket yönetim kurulu başkan ve üyelerimiz 1970’li yıllarda Kayseri’de başlayan sanayileşme atılımında Develi ilçemizdeki sanayi kuruluşlarının kurulmasında öncülük etmişlerdir. Bu tesislerden birisi olan Asil Deri, sektöründe üretim yaptığı yıllarda Kayseri ihracatı içerisinde ilk on sanayi kuruluşu arasında yer almıştır.

Özelleştirme idaresinden satın aldığınız bir tesis olduğunu geçmiş yıllarda medyadan duymuştuk. Şu an bu tesisteki çalışmalarınız nelerdir?
Evet, 2004 yılında özelleştirme ihalesi sonucu Eti elektrometalurji iştiraklerimiz arasına katıldı. Ülkemizin tek düşük karbonlu ferrokrom ve karpit üreten tesisine kapasite artışı ve teknolojik yatırımlarımız sürmektedir. Fabrikamız ihtiyacı için Fethiye Üçköprü işletmelerimizde yer altı ve yer üstü krom madeni üretimi ve ihracat ağırlıklı faaliyetlerini sürdürmektedir.