BAŞKANDAN Lütfü KÜÇÜK
Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı
YES For Europe
 
Değerli ELEGANS okurları,
Sizlere TÜGİAD’ın Başkan Yardımcılığı ve Sayman Üyelik görevlerini yürütmekte olduğu YES (Avrupa Genç İşadamları Konfederasyonu) ve faaliyet programı hakkında bilgi vermek istiyorum.

Ancak öncesinde, Türkiye-AB İlişkilerinde hangi noktadayız?

1996 Gümrük Birliği, 1999 Helsinki Zirvesi ve Türkiye’nin resmen Adaylığı’nın anons edilmesi, 2004 AB Komisyonu tarafından Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’niyerine getirdiğini açıklaması, 3 Ekim 2005’de AB Üyelik Müzakerelerinin başlaması, 18 Şubat 2008’de Yeni Ortaklık Belgesi, 2008 Türkiye’nin üçüncü Ulusal Programı..

Gerçekten de Türkiye önemli mesafeler kat etti.

Ancak görebildiğimiz kadarıyla –biraz da Türkiye’nin iç meselelerine yoğunlaştığı son dönemde – süreç ağır işlemeye başladı. Müzakerelerin başlamasından bu yana 3,5 yıl geçti. Bu zaman zarfında müzakereye açılan başlık sayısı 11, kalan başlık sayısı 24. Henüz yolun yarısında gelmedik. Önümüzde zorlu bir süreç var;siyasi nedenlerle müzakereye açılması engellenen başlıklar Güney Kıbrıs ve Limanlarımızın açılması, zorlu başlıkların bekliyor olması (Rekabet, Çevre, Sosyal Politika, İstihdam vb) ve belki de en önemlisi AB’ye karşı yurtiçinde desteğin giderek azalması durumu.

Fransa ve Almanya gibi büyük üyelerin, Türkiye’nin tam üyeliğine karşı geliştirdikleri mesnetsiz teori ve söylemler, AB parlamentosu seçim döneminde oy kapma kaygısıyla sarf edilen Türkiye’ye yönelik ayrılıkçı ve negatif mesajlar bir tarafa, Türk toplumunda, giderek güçlenmekte olan “Ağzımızla kuş tutsak bile biz bu AB’ye giremeyeceğiz” algılaması diğer tarafta.

Türkiye’nin en önemli ve net dış politika unsurlarının başında gelen AB sürecinde tıkanma yaşanıyor olmakla birlikte, TÜGİAD, güçlü bir siyasi irade, Kamu-Sivil Toplum kurumsal dayanışması ve kapsamlı bir iletişim stratejisi ile söz konusu dar boğazın aşılacağı inancını taşıyor.

Önümüzdeki dönemde İsveç ve İspanya’nın dönem başkanlığı bir avantajdır. Her iki ülke de (özellikle Medeniyetler İttifakı Projesinde de ülkemize destek veren İspanya) Türkiye’nin AB üyeliğini savunuyor.

Bir başka değişle, İsveç ve İspanya’nın Başkanlık yapacağı 2009 Haziran ve 2010 Haziran arası dönem, Türkiye için hakikaten oldukça stratejik hamlelerin yapılması gereken, sürecin ivme kazanması için ideal bir dönem.

Devlet Bakanı ve Baş Müzakerecimiz Sayın Egemen Bağış başta olmak üzere tüm Devlet Kurumlarımızın konuya azami hassasiyet gösterdiğini gözlemliyoruz, ancak arzumuz, bilhassa Brüksel’de Daimi Temsilciliği olan Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya gelmek suretiyle kurumsal anlamda Kamu ve Sivil Toplumu bir araya getirmeleridir.

Şimdiye kadar Sivil Toplum’un AB nezdinde lobi faaliyetleri bir merkezde toplanamamış ve ortak strateji ile hareket edilememiştir. Baş Müzakerecimizin himayelerinde bir araya gelecek olan kurumların tek bir hedefe konsantre olarak ortak hareket etmelerinin bireysel lobi faaliyetlerinden çok daha etkili olacağı kesindir. Bu konudaki önerimizi Sayın Egemen Bağış’a da iletmiş bulunuyoruz.

Değerli ELEGANS okurları,
İşte böyle bir konjonktürde, TÜGİAD’ın Türkiye’nin AB’ye Üyeliği hedefine yönelik olarak tüm gücüyle lobi faaliyetlerini sürdürmesi, AB ve Türkiye’yi farklı boyutları ile gündeme taşıması önemlidir.

Bilindiği üzere TÜGİAD, yaklaşık 17 yıldır Avrupa Genç İşadamları Konfederasyonu (YES)’nun aktif üyesidir ve Brüksel’de Daimi Temsilcilik seviyesinde temsil edilmektedir.

Kurulduğu günden itibaren Avrupa Topluluğu ile entegrasyona inanan TÜGİAD, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine uzanan yolda Türk Genç Girişimcilerinin sesi olarak tüm enerjisi ile lobi faaliyetlerini sürdürdü. Yurtiçinde ve yurtdışında AB ile ilgili gündemi takip etti ve son 7 yıldır kesintisiz sürdürdüğü “Vizesiz Avrupa” projesi ile gündem de yarattı.

TÜGİAD, merkezi Brüksel’de bulunan YES’in her zaman aktif, katılımcı ve organizasyonlarda sorumluluk üstlenen bir üyesi olarak dikkat çekti. YES Yönetiminde, Başkanlık da dahil olmak üzere üst düzey görevleri başarıyla icra etti. Bugün de, YES Başkan Yardımcısı ve Sayman Üye olarak aktif çalışmalarını sürdürüyor.

YES, yılda üç defa farklı ülkelerde Execom (Executive Committee) toplantıları ile üyelerini bir araya getiriyor. 2009 yılı üçüncü ve son buluşması, 24-26 Eylül 2009 tarihlerinde TÜGİAD’ın ev sahipliğinde Istanbul’da gerçekleşecek.

İstanbul Execom’un ana teması, AB’nin “Rekabetçilik ve İnovasyon Programı”ndan esinlenilerek,“Yeni ve Yenilenebilir İş” (New & Renewable Business) olarak belirlendi. 25 Eylül 2009 tarihinde İstanbul Elite Word Otel’de gerçekleştireceğimiz uluslararası konferansta onur konuklarımız birbirinden değerli konuşmacılarımızla birlikte Türkiye ve Dünya’da Yaratıcılık ve İnovatif Stratejiler ile farklı sektörlerde İnovasyon Uygulamalarını iki ayrı oturum halinde ele alacağız.

YES’e üye 16 ülkeden 200 civarında genç işadamını misafir etmeyi planladığımız konferansımızın ardından aynı Otel’de Yabancı İşadamları ileİkili Ticari Görüşmeler (B2B) gerçekleştirilecek.

Organizasyonumuz hakkında detaylı bilgi ve konferans sonrası bildiri ve sunumlara www.istanbulexecom.com internet adresinden ulaşabileceksiniz.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da İstanbul Execom’un yoğun ilgi göreceğine inanıyor, hepinizi organizasyonumuza katılmaya davet ediyoruz.

  Europe without visa
  YES! Iran + Egypt
  May neighbor countries provide a solution for Turkey against the global crisis?
  Growth