İĞNE Bedii OKYAY
Verimsiz üretim
 
Türk sanayi işletmelerinin en büyük sorunu verimsiz üretimdir.Yıllarca kapalı bir ekonomide rekabetsiz,korumacı sistem içersinde büyümüş, kalitesiz ürünlerini istediği fiyatlarla Türk tüketicisine kolayca satmaya alışmışsanayicimiz 80’li yıllardan itibaren dışa açılan ekonomi ile ilk sarsıntıya uğradığında bir çok firma değişime ayak uyduramayıp kapanmıştı.
Geçen zaman sürecinde gerekli değişiklikleri yapamayan ve eski alışkanlıklarından kurtulamayan bir çok sanayi kuruluşu zor da olsa mevcudiyetlerini günümüze kadar muhafaza edebilmeyi başarmışlardı.2000 li yıllardaki dünya ticaretininhormonlu büyümesinin ülkemizdeki yansımaları gerçeklerin perdelenmesinde etkili oldu.
Bu süreçte, firmalarımız “ne yaparsam istediğim fiyata satarım” mantığından uzaklaşıp,yabancı rakip firmanın kalitesi ve marka değeri olan ürünü karşısında aynı kalitede ve en az %10 marka bedelikadar ucuz mal yapmakta son derecede zorlanır oldular.
Uzun yılların alışkanlığı ile; maliyet +kar = fiyatdenkleminde oluşan fiyatla ürün satmaya alışmış firmalar denklemi tersten okumayı yanifiyatı sabitlenmiş bir üründe kar edebilmek için tek çarenin maliyetleri düşürmek,bunun için de en önemli unsurun verimlilik olduğunu çok geç keşfettiler. Esasen ekonominin doğal koşulları içersinde bilinçli,bilinçsiz tasfiye sürecine girmiş buverimsiz işletmelerimiz için 2008 dünya ekonomik krizi başarısızlıklarının,vizyosuzluklarının mazereti olarakpiyasadan çekilmelerininsuçlusu ilan edildi.
Bu nedenle,yaşadığımız bir çok krizdeolduğu gibi bu kriz de ekonomimizde kendi doğal seleksiyonunu yaparak zayıfları tasfiye edecek, güçlülere yer açaçaktır.
Bu arada kurunun yanında yaş olup giden firmalara ise “yazık oldu”demekten başka söyleyebilecek bir sözümüz maalesef yok.