Ceylin ERBAK
Nuri Cem ERBAK
ERBAK Marka Müdür Asistanı ve TÜGİAD Üyesi
ERBAK İş Geliştirme, Proje Yönetim Uzman ve TÜGİAD Üyesi

İşletme İmtiyazı ve Ünvanındaki “Türk” İbaresini Kullanma Hakkı Dönemin Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa KEMAL Tarafından Verilmiştir
 
Keşiş Dağı Maden Suyu İşletmesi, 1870’li yıllarda, saraya mensup ailelerden Beylerbeyli İbrahim TALAT Paşa, kayınbiraderi Mehmet FUAT Bey, eniştesi Giritli Sıtkı ULUSU Bey ve Fransız bir yatırımcı olan Bay BURUSIN ortaklığıyla kuruldu.
 
1890’lı yıllarda, Mehmet FUAT Bey’in vefatından sonra kalan hisseler, Sıtkı Bey ve İbrahim TALAT Paşa’ya intikal etti ve Keşiş Dağı’ndaki maden suyu işletmeciliği Sıtkı Bey ile İbrahim TALAT Paşa tarafından devam ettirildi.
1912 yılında ise, dönemin padişahı Sultan Mehmed REŞAD Han, Osmanlı İmparatorluğu döneminin ilk maden suyu işletme ruhsatını, Keşiş Dağı Maden Suyu’na verdi.
1925 yılında, Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun kurucularından Şevki Bey, Keşiş Dağı üzerine hazırladığı raporunda Keşiş Dağı isminin Uludağ olarak değiştirilmesi talebinde bulundu. Mareşal Fevzi ÇAKMAK da bu öneriyi uygun gördü ve 1926 yılı itibarıyla “Keşiş Dağı” “Uludağ” adıyla anılmaya başlandı.
Bu değişiklik üzerine, Keşiş Dağı Maden Suyu markasının Uludağ Maden Suyu olarak değiştirilmesi için başvuruda bulunuldu ve başvurunun kabulüyle işletmenin ismi Uludağ Maden Suları olarak değiştirildi. 6 Eylül 1931’de, Uludağ Maden Suları şirketine, dönemin Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa KEMAL tarafından Uludağ Maden Sularını işletme imtiyazı ve unvanında “ Türk ” ibaresini kullanma hakkı verildi. Böylece şirketin ismi Uludağ Maden Suları Türk Ltd. Şti. oldu. Tüm bu gelişmeler sürerken, 1930 yılınında, Mehmet Hakkı ERBAK Bey, Nilüfer Gazoz Fabrikası’nı kurarak Nilüfer markası ile meşrubat üretmeye başladı. 1933 yılı yazındaysa, oğlu Nuri ERBAK, Uludağ Gazozu ismiyle üretilecek olan yeni bir içeceğin formülünü buldu ve bu içeceği Uludağ markası ile pazara sundu. Aynı yıl, Nilüfer Gazoz Fabrikası’nın sahibi Bursalı sigortacı Mehmet Hakkı Bey, Uludağ Maden Suları Türk Ltd. Şti.’nin, Bursa şehr-i vilayeti, Yalova kasabası ve kaplıcalarının başbayiliğini aldı. 1933’te de Mehmet Hakkı Bey mültezim sıfatıyla Uludağ Maden Suları Türk Ltd. Şti.’nin tüm işletme haklarını devraldı. İtalyan yatırımcı Guido PARODI, 1920’li yıllarda kendisine bırakılan hisseleri, 1954 yılında Nuri ERBAK’ın eşi Neriman ERBAK Hanımefendi’ye devretti. 1958 yılında Giritli Sıtkı ULUSU Bey’in vefatından sonra da, 20 Eylül 1954’te hazırlamış olduğu vasiyetnamesine uygun olarak, Uludağ Maden Suları Türk Ltd.Şti.’ye ait tüm hisseler Nuri ERBAK’a bırakıldı.
Bu gelişmelerin sonucunda, 1958’de Uludağ Maden Suları Türk Ltd. Şti.’ye ait tüm hisseler ERBAK ailesinde toplandı. Nilüfer Gazozları ile Uludağ Maden Suları’nın tek elde toplanmış olması, pek çok yeni yatırımı da da gerekli kıldı.

Kronoloji
1964:
Efsane şişeli Uludağ Gazoz piyasaya çıktı.
1964: Türkiye’de ilk özel kalıp maden suyunu Uludağ üretti.
1967: Üretim kapasitesi saatte 18 000 şişeye ulaştı.
1974: Üretim Bursa Yalova yolu üzerindeki 37 bin metrekarelik arazide konumlandırılmış merkez fabrikaya taşındı ve sonucunda günlük üretilen kasa sayısı ortalama 30 000’e ulaştı.
1976: Uludağ ürünleri franchising sistemiyle Hollanda ve Almanya’da üretilerek tüm Avrupa’ya pazarlanmaya başlandı.
1978: Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi ve “aile boyu” diye tabir edilen 1 litre cam şişe gazozun “ vidalı kapak” ile üretimine başlandı.
1978: Uludağ bir ilkin temsilcisi daha olarak maden suyunu yeşil renkli şişeyle üretmeye başladı.
1981: 1 litrelik pet şişe gazozu pazara sunan Uludağ İçecek, Türkiye’de bir ilke daha imza attı.
1981: Dünyada ilk kez 1 litrelik pet şişede doğal gazlı maden suyu üretimi gerçekleştirildi.
1985:Uludağ, Türkiye’de ilk kez diyet gazoz, diyet portakal ve diyet kola üretti.
1988: Tekal marka kutu dolum makinesiyle ilk kutu üretimi başladı.
2002: Uludağ doğal maden suyu ile üretilen Meyve Aromalı Frutti pazara sunuldu.
2003: Türkiye’de ilk kez 250 mililitrelik ince kutu (slim can) üretimi gerçekleştirdi.
2006: Bursa İnegöl Yenice’deki 22 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 55 bin metrekare alan üzerine kurulan Meşrubat Dolum Tesisleri işletmeye açıldı ve merkez fabrika olarak kullanılmaya başlandı.
2006: Bursa Çaybaşı’nda bulunan Maden Suyu Dolum Tesisleri’nin, 7 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 45 bin metrekare alan üzerinde, restorasyonu yapıldı.
2007: Haziran ayında Türkiye’nin ilk ambalajlı limonatası olan Uludağ Limonata piyasaya sürüldü ve Türkiye’nin en sevilen limonatası oldu.
2009: Türkiye pazarının ilk Premium maden suyu Uludağ Premium’un tanıtımı gerçekleştirildi. Ürünün özel kobalt mavi şişesi dünyaca ünlü modacı Dice Kayek tarafından tasarlandı.
2011: Uludağ İçecek, maden suyu kategorisine bir yenilik getirerek %6 oranında meyve suyu içeren Uludağ Frutti Extra’yı piyasaya sundu.
2012: Uludağ Maden Suları Türk AŞ’nin 100. yılı kutlandı.

CEYLİN ERBAK
1988 yılında doğan Ceylin ERBAK, ilk-okulu Cenevre’de okuduktan sonra Galatasaray Lisesi’ne girdi ve 2005 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Reklamcılık Bölümü’nü ikincilikle bitirdikten sonra, Reading Üniversitesi’nde Gıda Ekonomisi ve Pazarlama üzerine yüksek lisans yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra EXCEL İletişim Danışmanlığı’nda bir yıl süreyle creative ekipte çalışan Ceylin ERBAK, Mart 2012’de Erbak-Uludağ İçecek bünyesine katıldı.

NURİ CEM ERBAK
1986 yılında doğan Nuri CEM ERBAK, ilkokulu Bursa’da bitirdikten sonra Cenevre’de 2 sene okudu. Oradan Galatasaray Lisesi’ne girdi ve 2004 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi’nin Yönetim Bilimleri Bölümü’nu bitirdikten sonra Paris’te Ecole Superieure de Commerce de Paris’te (ESCP) Satın Alma ve Tedarik Zinciri Stratejik Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı. Uluslararası çimento sektörünün en büyük 2 oyuncusundan birisi olan HOLCIM’de Proje Yöneticisi olarak bir süre çalışan Nuri CEM ERBAK. 2012’de Türkiye’ye döndükten sonra, Nisan ayında Erbak Ailesinin ortağı olduğu Namura Hijyenik Ürünler San. ve Tic. AS bünyesine girdi.