Başkandan Ali YÜCELEN
TÜGİAD Türkiye Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Değerli üyelerimiz,
 
TÜGİAD ailesi 14. Dönem Yönetim Kurulu öncülüğünde yurtiçinde ve yurtdışında Türk genç işadamlarını en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyor.
G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda ve Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu’nda (YES) Türkiye’yi temsil etmeye devam ettik. 25-27 Ekim 2013 tarihleri arasında G20 Genç Girişimciler İttifakı İcra Kurulu toplantısı Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde gerçekleştirildi. Toplantıda 2014 yılında Avustralya’da düzenlenecek G20 Genç Girişimciler Zirvesi’nde açıklanmak üzere bir bildiri çalışması yapıldı.
Bunun yanı sıra Tügiad Yönetim Kurulu Üyeleri, Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyeleri ve Brüksel Temsilcimizden oluşan heyetimiz 28-29 Ağustos 2013 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’yi ziyaret etti. Ziyaretimizden önce Devlet Bakanı, Başmüzakereci Sn. Egemen Bağış ile görüşerek fikir alışverişinde bulunduk. AB Komiseri ile görüşmemizde, Türkiye’nin AB üyelik sürecine yeni bir ivme sağlama ve katılım müzakerelerin yeniden canlanmasını sağlama hedefi doğrultusunda görüş ve önerilerini dile getirip, AB’nin beklentilerini de not aldık. TÜGİAD Yurtdışı açılımı kapsamında önümüzdeki aylarda Singapur gibi finans merkezlerinde temsilcilik açmayı hedefliyoruz. Bunun için araştırma yapmakla birlikte gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olacağız.
Türkiye’de ve Dünya’da Türk Genç Girişimcisi’nin sesi ve rehberi olmayı hedefleyen TÜGİAD’ın Meclise sunulmak üzere Girişimcilik Teşvik Paketi çalışmalarını tamamladığı hepinizin malumu. Bildiğiniz gibi hazırladığımız paketi AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Mahir Ünal’a teslim etmiştik. Geçtiğimiz günlerde de Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı Dolmabahçe’de makamında ziyaret ederek hem Girişimcilik Teşvik Paketi çalışmamız hakkında bizzat bilgi verdik hem de Ocak ayı içerisinde planladığımız Genç Girişimciler Zirvesine ilişkin bilgi paylaşımı yaptık. Bununla birlikte Sayın Başbakanımız ile gündemi değerlendirdik.
Avrupa Birliği içindeki ekonomik krizi fırsata çevirmek ve bu bölgedeki işbirliklerimizi güçlendirmek amacıyla çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde organize edilen Finlandiya, İsveç ve Polonya Ticari Heyetlerine katıldık. 25 kişiden oluşan delegasyonumuzun temel hedefi üyelerimiz için ticari fırsatları yakalayabilmek ve yeni pazarlara girebilmekti. Oldukça verimli geçen ziyaretlerde üyelerimiz hem yeni iş bağlantıları kurdular hem de derneğimiz en iyi şekilde temsil edildi. Söz konusu ticari heyete katılan tüm üyelerimize teşekkürü borç biliyor, destekleri için teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Macaristan’a TÜGİAD’ın düzenlediği bir ticaret heyetinin düzenlenmesi ve Macar İşadamları ile karşılıklı görüşmelerin yapılmasını planlıyoruz.
Küresel ekonominin kırılganlaştığı ve Türkiye ekonomisinin farklı açılardan baskıya maruz kaldığı bir dönemde ülke ekonomimizin her fırsatın değerlendirilerek güçlendirilmesinin öneminin bilinciyle iş dünyasının klişelerini kırmak üzere yola çıktık. Girişimcilik için, ekonomik büyüme için ve istihdam için Diyarbakır’ı ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizi teşvik etmek üzere çalışmalara başladık. Bu kapsamda, çözüm sürecine katkısı yadsınamayacak ekonomik kalkınma için bölgede girişimcilik kültürü oluşturularak yatırım için cazip nokta haline getirmeyi hedefleyen, GÜNGİAD işbirliğiyle, üçayaklı bir projeyi hayata geçirmeye başladık. Dicle Üniversitesi işbirliği ile girişimcilik, Diyarbakır’da akademik müfredata dâhil edilip gençlere finansal yazma okuma, pazarlama, iş planı geliştirme vb önemli konularda eğitim verilecek; teorik eğitimin ardından düzenlenecek olan Girişimcilik Yarışması ile gençlere girişimcilik projelerini seçkin işadamlarından oluşacak bir jüriye sunma imkânı tanınacak ve uygun görülmesi durumunda birinci gelen projeye yatırımcılar bulunacak. Daha sonrasında projenin son ayağını oluşturacak olan “6. Bölgeye Teşvikler ve Girişimcilik” ile ilgili seminerler düzenlenecek.
Bizler, genç işadamları olarak fikir belirtmekten ziyade icraat yapma anlayışıyla ilerlemeye kararlıyız. Gençlerimizi, fikirlerini hayata geçirmek için kendi şirketlerini kurmaya teşvik etmek ve bunun en doğru şekilde nasıl yapılacağı konusunda yönlendirmek istiyoruz. Güneydoğu’da girişimciliğin tohumlarını ekerek Güneydoğu’yu bir marka haline getirme hedefiyle çalışacağız. Bu kapsamda, TÜGİAD-GÜNGİAD işbirliği ile hayata geçecek olan üç ayaklı projenin lansmanı için Diyarbakır’a, kalabalık bir heyetle ziyaret düzenledik.
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal ve GÜNGİAD üyesi işadamlarının yanısıra ilin yöneticileri ve sivil toplum liderleriyle bir araya geldik.
Cumhuriyetimizin 90. Yılını kutlamak amacıyla 1 Kasım 2013 tarihinde üyelerimizin ve değerli eşlerinin yoğun katılımı ile TÜGİAD Cumhuriyet Resepsiyonu gerçekleştirildi. Bu vesileyle, bize Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vatanımız uğruna şehit düşen askerlerimizi, ülkemizin bölünmez bütünlüğü, refahı ve çağdaşlaşmasında emeği geçen tüm devlet büyüklerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Bunun yanı sıra “Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında TÜGİAD tarafından hazırlanan “112ID - Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye Projesi” başlıklı projemiz Avrupa Birliği fonlarından hibe almaya hak kazanmıştır. Projemizin toplam maliyetinin %90’ı derneğimize söz konusu projeyi gerçekleştirmek üzere hibe olarak verilecektir. Projemizin, derneğimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
TÜGİAD her geçen gün daha etkin ve daha güçlü adımlarla siz değerli üyelerimizin ve genç girişimcilerin, KOBİ’lerin, dertlerine çare ve hislerine tercüman olmaya çalışıyor ve ülkemizin üreten gençliğini hem ulusal hem de uluslar arası platformda temsil etmeye devam ediyor.
Yukarıda, sadece yapmış olduğumuz faaliyetlerin bir kısmına yer vererek bize ayrılan köşeyi dolduruyoruz. Bu defa, bu vesile ile siz değerli üyelerimiz ve büyüklerimizle paylaşmak istediğim başka hususlar da var.
Bilindiği gibi, bir işinsanları derneği olarak öncelikli görevlerimizin arasında üyelerimiz ve ülkemizdeki genç işinsanları, girişimcileri ve onların her alanda gelişmeleri için çalışmalar yapmak var. Yaptığımız çalışmalar ve aldığımız sonuçlar, bu konuda çok mesafe kat ettiğimizi gösteriyor. Yönetim Kurulu Üyemiz Ercan Kahraman’ın firmasının %50’sini bir İspanyol firmanın satın alması üzerine Sn Kahraman’ın basına verdiği demeçte: ‘Bu iş TÜGİAD sayesinde gerçekleşti’ demesi, üyelerimizin, özellikle yeni kurulan Ege fiubemizin üyelerinin, ortak şirketler kurmaları ve bütün seyahatlere, kalabalık ve hevesle, katılımları buna örnektir. Bu gelişmeler, bize bütün yorgunlukları, bütün olumsuzlukları unutturan bir unsur olmuştur.
Bununla birlikte, bazı arkadaşlarım, farklı konularda maddi ve manevi fedakârlıklar yapıp, derneğimiz vasıtasıyla ülkesi için çalışıyorlar. Bunu yaparken, her kesimin önemli olduğu ve her fikrin saygıya ve hoşgörüye layık olduğuna inanıyor kimseyi; fikri, inancı ve hayat tarzından dolayı hor görmüyor, dışlamıyorlar. Kısacası, farklılıkları zenginliğimiz olarak görüyorlar. Bu ülke için ve ülke insanımız için çalışmanın bize Ata’mızdan ve tüm ecdadımızdan bir ödev olduğu bilinciyle, bizimle uluslar arası heyetlere katılıyor, yurtiçinde çeşitli vesilelerle çeşitli toplantılara katılıyor, sosyal sorumluluk görevlerini yerine getiriyor, kendi aramızda yaptığımız toplantılarda bulunuyor ve kamuoyuyla paylaştığımız fikirlerin oluşmasında büyük rol alıyorlar. Bu arkadaşlarımızla birlikte, biz de, sizler gibi bazen, bazı konularda kamuoyundan, yetkililerden, hatta birbirimizden farklı düşünüyoruz. Birbirimizden farklı düşündüğümüz konularda, karşılıklı saygı ve hoşgörü çerçevesinde ortak bir fikir ortaya koymaya çalışıyor ve genelde de fikir birliğine varıyoruz. Menfi olduğunu düşündüğümüz bazı uygulamalarda da, eğer çözüm önerimiz varsa eleştiriyor, ardından da çözüm önerilerimizi sıralıyoruz. Çözüm önerimizin olmadığı konularda eleştiri yapmamayı tercih ediyor, sonunda ne olursa olsun, ülkemiz ve gençliğimiz için çalışmaya, çabalamaya devam ediyoruz. Herşey istediğimiz gibi gitmediği zaman, kenara çekilip izleme ve herkesi eleştirme kolaycılığına kaçmıyoruz. Çünkü örneklerinden biliyoruz ki, bunu yapanları kimse ciddiye almıyor.
Arkadaşlarımız da, sosyal medya üzerinden, arkadaş sohbetlerinde ülke kurtaranlardan (!) ziyade fikrine, görüşüne, inancına ve bölgesine göre ayırmadan ülkesinin her karışı ve ülkesinin geleceği için bir şeyler yapmak isteyenlerden oluşuyor. Örnek olarak, Diyarbakır’da hazırladığımız projeyi başarabilirsek, çok büyük bir hizmet olacağını düşünüyoruz.
Siyasetin bitmez tükenmez kavgaları ve tartışmalarından, menfaat kaygısından uzak, sadece ülkesi, ülke ekonomisi ve ülkesinin geleceği, yani gençleri için çalışmak…
İşte, buna ve toplumsal uzlaşmanın savunucusu olmaya gönüllü, bütün arkadaşlarımızı TÜGİAD çatısı altında çalışmaya ve aydınlık geleceğimize katkı sağlamaya çağırıyoruz. Herkesin bir fikri ve söyleyecek sözü var. Ancak bu fikirler ne kadar paylaşılır ve kuvvetli ifade edilirse o kadar karşılık bulur. Hele, farklı fikirlerden, farklı inançlardan, farklı geçmişlerden oluşan, kendine ve birbirine güvenli çok sayıda genç tarafından Türkiye’nin en köklü STK’sında ifade edilen bir fikir, toplumun her kesiminden karşılık bulur, nitekim buluyor da.. Gün geçtikçe daha kalabalıklaşarak, daha büyük bir şevkle, Cumhuriyetimizin geleceğine umutla yürüyoruz…
Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyor, yeni gelişmeleri ve faaliyetlerimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.


Saygılarımla.