YASEMİN ÇETİN

Beyoğlu Aydın Yarınlara Doğru Yürüyor
 
Yüzyıllardır farklı kültür ve inançların bir arada uyum içinde yaşadığı Beyoğlu’nda şimdi Türkiye’ye örnek olacak bir hareket başladı: Hedefimiz ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı hep birlikte sağlamak. Sorunlarımızı tespit edip çözümü beraber üretmek için Beyoğlu’ndaki herkes elele veriyor.
 
600 (STÖ) Sivil Toplum Örgütü ortak bir platformda Beyoğlu için güçlerini birleştirdi. Her kesimin farklılıklarını koruyarak ortak işbirliği yaptığı bu projede iyiyi, güzeli ve doğruyu üretmek amacıyla hepimiz bir olduk. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN’ın yönettiği projeyle Beyoğlu’nda nefes alan herkes bu güce davet edildi. Beyoğlu’ndaki bütün STÖ’lerin adreslerini tespit ettik, güncelledik ve onlara birer mektup yazdık. Dedik ki; Beyoğlu’nu daha iyi yönetmek istiyoruz. Beyoğlu’nu daha iyi yönetmeye yönelik düşüncelerinizi lütfen bize yazınız. Ve bu yazışma süreci başladı. Daha sonra bu STÖ’leri toplantıya davet ettik; katılım çok iyi oldu. 450 tane STÖ temsilcisi geldi ve orada herkese söz verdik ve bu sözleri dikkatle dinledik. Daha sonra bu tavsiyelere dayanarak belli komisyonlar oluşturduk.

Bu komisyonlara yine bu toplantılara katılan STÖ temsilcilerini davet ettik. Bugün 280 tane dernek ve vakfın kendi kurullarında görev aldığı Beyoğlu Güç Birliği Platformunu oluşturmuş ve çalışmalarına başlamış bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dile kolay tam 600 STÖ’ye tek tek mektup gönderildi, kültür sanattan eğitime, çevreden turizme, tarihi eserlerden teknolojiye, güvenlikten spora kadar her alanda Beyoğlu için ortak hareket etme teklifini herkes çok sıcak karşıladı. Hiçbir davetimiz geri çevrilmedi.

Bu bir işbirliği projesi. Bölgenin sorunlarına yerel yönetim ve sivil inisiyatifin bir arada çözüm üretme projesidir, ortak proje üretme çabasıdır. Daha güzel bir ifade ile ortak aklın birlikte hareket etmesidir. İşte bu duygularla binlerce insan aynı heyecanı paylaşıyordu. Bu kadar önemli bir proje için Belediye Başkanlığı harika bir çalışma ortamı hazırladı. Beş katlı Yerel Sivil Güçbirliği Merkezi, Beyoğlu’na dair proje üreten herkesin buluşma yeri oldu. Bu toplantı hakikaten bölgenin yaşayanlarınca ne kadar sahiplenildiğini, ne kadar özen gösterildiğini ve yerel yönetimle bir arada ortak aklı oluşturmak için ne kadar büyük bir heyecan duyulduğunun kanıtıydı.

Hareket, gücünü kendinden alıyordu. Gelen görüşler ve karşılıklı fikir alışverişleri çerçevesinde bu büyük proje 11 bölüme ayrıldı. Herkes bir arada oturup konuşuyor, ilgi duyduğu alanda iyi şeyler üretmek için görüşlerini, fikirlerini ortaya koyuyordu. 11 konu başlığı altında ortak akıl ve sinerji yakalanmıştı. İşbirliği anlayışı çok iyi tesis edildi. Kent yaşamının gelişmesinde adeta bir köprü kurulmuştu. Biz kamudan aldığımız gücü, burada organizasyonlara yansıtmak suretiyle daha fazla aklı, daha fazla katılımı, daha fazla şeffaflığı Belediyemize taşımayı, insanların birikiminden istifade ederek, onların ortaya koyduğu ürettiklerinden faydalanarak yine topluma daha iyi hizmet vermeyi hedefliyoruz.

Herkes toplumsal değerler sistemi kurmak adına kendisiyle kendisiyle ilgili çalışmaları anlattı. Kültürler, inançlar, yöreler, hepsi konuşuldu. Beyoğlu konuştu, Beyoğlu dinledi. Yerel sorunlara yerinde çözüm bilincini geliştirmek için yapılan beyin fırtınası sonucunda belirlenen 11 ana konu başlığının alt komisyonları oluşturuldu. Beyoğlu’nu seven, düşünen ve onu koruyan sivil inisiyatif olarak bahsetmiş olduğumuz sorunlar ve konular çerçevesinde işte size çıkarılmış 11 başlık dedik: Beyoğlu Turizmini Geliştirme Kurulu, Ekonomik Araştırmalar Kurulu, Beyoğlu Sosyal Araştırmalar Kurulu, Beyoğlu Kentsel Gelişim Kurulu, Sağlık ve Çevre Kurulu, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Kurulu, Kadın Kurulu, Eğitim Kurulu, Gençlik Kurulu, Spor Kurulu ve AB – Dünya Bankası Kaynaklı Proje Geliştirme ve Yurt Dışı Fonları Değerlendirme Kurulu.
v Modern bir güçbirliği oluşturacağız, bu konulardan dilediğinizi seçin bize gönderin dedik. Büyük bir ilgiyle daha önce sorunların ve konuların altını çizen STÖ ve üniversite yetkilileri bize seçeneklerini bildirdiler ve bu seçenekler çerçevesinde çalışmak istedikleri kurullar ortaya çıkmış oldu. Hedef büyüktü ve ortaya çıkan güç, projeye katılan herkese büyük coşku veriyordu. Öyle ki büyük dernek ve vakıflarımız projelerini gerçekleştirmek için AB fonlarından yaklaşık 300.000 Euro’luk pay almayı başardılar. AB yolunda Türkiye’nin gururu olacak çalışmalar yapan Beyoğlu Belediyesi bir ilki daha gerçekleştirdi.
Amacımız bu dernek ve vakıflarla el ele vererek; gerek AB fonlarından yararlanmayı, gerek kendi insanımızın artılarından ve birikimlerinden istifade etmeyi ön planda tutmak suretiyle Beyoğlu’na ve Beyoğlu insanına daha fazla ve daha etkin hizmeti götürmektir ve bu vesile ile insanımızdan aldığımız güçle daha iyi hizmet edeceğimize olan inancımız da tamdır. Fikirde, değerde, akılda ve çözümde güçbirliği ile Beyoğlu aydın yarınlara doğru yürüyor. Beyoğlu’nda yaşayan herkes artık Beyoğlu için de düşünüyor. Çünkü Beyoğlu hepimizin.