HULUSİ TAŞKIRAN

100 milyar dolarlık sektör olmalıyız
 
Sektörün 25 milyar dolarlık değere ulaştığını söyleyen TSRfiB Başkanı Hulusi TAfiKIRAN, artık şirketlerin şikâyet etme, çevre koşullarının engel olduğunu ileri sürme gibi hakkı olmadığını belirterek “Bundan sonra 100 milyar dolarlık sektör olmaya doğru koşmalıyız” dedi.
 
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi TAŞKIRAN, yasanın olmadığı dönemde bile kanunun tüm gereklerini yerine getiren bir sektör olduklarını belirterek, artık mevzuat sorununun çözüldüğünü vurguladı. Hulusi TAŞKIRAN, “Bugün 25 milyar dolarlık değere ulaştık. 25 milyar dolar değere ulaşan bir sektördeki şirketlerin artık şikayet etme, çevre koşullarının engel olduğunu ileri sürme gibi hakkı yoktur, bundan sonra 100 milyar dolarlık sektör olmaya koşmak gibi bir yükümlülüğümüz var” dedi.
Türkiye`de sigorta sektöründe daha önce de yabancı sermayenin faaliyet gösterdiğine dikkat çeken TAŞKIRAN, "O zaman şirketlerin yapılanmaları yanlıştı. Türkiye’yi şube gibi idare etmeye çalıştılar, olmadı. Türkiye büyük bir ülke. Burada rekabet edecekseniz buranın şartlarına, normlarına uygun şirketlerle ve diğer rakiplerin yaptığı çalışmalarla rekabet edebilirsiniz. Onlar yapamadı, hatta hepsi şubelerini kapattı. Bir kısmı Türklere devretti" diye konuştu.
Zorunlu Sigortalar Güveni Artıracak
Zorunlu sigortaların çıkmasını da sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren TAŞKIRAN, bunun sigortaya olan güveni artıracağına dikkat çekiyor. TAŞKIRAN, "ikincisi, sigortanın artık bazı konuların çözümüne anahtar olduğu görünüyor. Ama başka bir açıdan bakıldığında da çok tehlikeli. Niye derseniz? Hani bebeği ölü doğurmak, sağlıksız doğurmak gibi bir risk var ortada. Aslına baktığınızda bu sigortaların çoğu yurtdışında da mecburi olan sigortalar. Fakat bizde istenilen ile çıkan arasında tam bir uyum olmadığı gibi, çıkanın karşılanma gibi de bir riski var.
Çeşitli zorunlu sigorta uygulamaları aslında sigorta konusundaki bilgisizlikten kaynaklanıyor. Biraz alelacele, herkes kendi işimi çözeyim birileri bunu temizler mantığı ile hareket ediliyor. Özel sektör olarak veya sigortacı olarak biz zorunlu sigortalara karşı değiliz. Fakat kimi uygulama var ki, Türkiye’de yaptırmazsanız, dünyada reasürans bulamazsınız. Hatta bazıları bugün sigorta sektörünün istese bile altından kalkamayacağı yükler. Sektör olarak biz her şeyin arkasındayız" değerlendirmesinde bulundu.

Sigortacılık Yasası Başarılı
"Sigortacılık Yasası’nı prestij açısından bekliyorduk" diyen TAŞKIRAN, sektörün resmi bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu söyledi. TAŞKIRAN, şunları söyledi: "Baktığınız zaman herkesin göreceği şekilde bu bir çerçeve yasa. Bunun altı, ikincil düzenlemelerle düzenlenecek. Onlar da yapılıyor. Ama artık yasamız yok demiyoruz.

Okullarda Ders Olmalı
Artık sigorta kavramının üniversite çağından önce çocuklara ders konusu olarak anlatılması gerektiğinin altını çizen TAŞKIRAN, çağdaş toplumu yaratacak gençlere yine çağdaş yaşamın bir parçası olan sigortacılığın, çok küçük yaşta kavram olarak verilmesinin şart olduğunu söyledi. TAŞKIRAN, "Bilinçlenen insanlar önlem almak için de ihtiyaç hissedeceklerdir. Yoksa bu iş zorla olmaz. Dünyanın neresine bakarsanız bakın zorunlu sigorta ile bir yere varılamamıştır. Zorunlu deprem sigortasını da bunun içine sokabilirsiniz. Deprem konusunda dünyanın en riskli ülkelerinden biriyiz, yedi yılda zorunlu deprem sigortasında geldiğimiz noktaya bakın. Bunun için de Milli Eğitim’in ön ayak olması, bizim de Milli Eğitim’e bu konuda destek olmamız lazım" şeklinde konuştu.

Sigortacılığı Tanıtmak İçin Fon Kuralım
Sigorta bilincinin geniş kitlelere yayılması amacıyla bir tanıtım fonu oluşturulabileceğini söyleyen Hulusi TAŞKIRAN, “Şirket üretimlerinden binde 1 ve acente komisyonlarından yüzde 1 oranında kesinti yapılabilir. Burada da biz genel müdürlerden daha çok acentelere görev düşüyor. Çünkü bizler yani genel müdürler gelip geçiciyiz. Ama acenteler için bu böyle değil. Bu meslek devam edecek. O yüzden acentelerin de ‘Biz bu mesleği nasıl geliştiririz, neler yapabiliriz’ demesi gerekiyor” diye konuştu.