ÖMER M. BAKTIR

Üreten Türkiye İçin Elimizden Geleni Yapıyoruz Ve Yapmaya Devam Edeceğiz
 
69 yıldır KOBİ’lerin büyümesinde ve gelişmesinde etkin rol oynayan, hatta bugün ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarının ve işletmelerimizin temelinde harcı bulunan Halk Bankası; yeni girişimcilere yardımcı olmakta, mevcut girişimcilerin ufkunu açmakta, dün olduğu gibi bugün de katma değer yaratacak, yeni ürünler geliştirecek ve kalitesini yükselterek fark yaratacak başarı öyküleri yazabilen KOBİ bilinci yaratmakta ve desteklemektedir.
 
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1961 yılında İstanbul’da doğdum. 1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 1988-1989 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı’nı bitirdim. 1990 yılında Pamukbank Teftiş Kurulu’nda başladığım görevimi altı yıl süreyle müfettişlik yaparak sürdürdüm. Daha sonra, Krediler Bölümü’nde Servis Müdürü olarak çalışmaya başladım ve 10 ay kadar bu görevde çalıştıktan sonra 1996-2004 yılları arasında Kredilerden Sorumlu Yönetici olarak görevimi sürdürdüm. Pamukbank ve Halkbank birleşmesinden sonra, halen Halkbank’ta Kurumsal ve KOBİ Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

KOBİ Bankacılığında köklü bir banka olarak, temel hedef kitleniz olan KOBİ’lere verdiğiniz hizmetleri nasıl bir organizasyon yapısı içerisinde takip ediyorsunuz?
Bankamızda müşteri ve şube bazında segmentasyona gidilmesiyle, bireysel müşteriler dışındaki müşterilerimiz, kurumsal, ticari, girişimci ve esnaf olarak segmente edilirken; şubelerimiz, kurumsal, ticari, girişimci ve bireysel olarak segmente edildi (Esnaf segmentindeki müşterilerimize girişimci şubelerimiz hizmet vermektedir).
Özellikle Kurumsal ve Ticari segmentte yer alan müşterilerin yoğun olduğu illerde Kurumsal ve Ticari Şubeler kuruldu. Şu an 29 adet Ticari ve 6 adet de Kurumsal Şube olmak üzere toplam 554 adet şubeyle KOBİ’lere hizmet veriyoruz. Müşteri segmentasyonunun gereklerine uygun olarak; Bankamız müşterilerinin, beklentilerine uygun hizmet veriyor. Bankamızın, bankacılık işlemlerinde ilk sıralarda tercih edilen banka konumuna gelmesi hedefine doğru ilerliyoruz. Ekonominin ve reel sektörün gerçeklerini ve AB sürecinde Bankacılık Sektörünün geçireceği evreleri de dikkate alarak; bütün müşterilerimizin kısa-orta-uzun vadeli ihtiyaçlarını, işletme büyüklüklerine ve faaliyet hacimlerine göre, gerek tek tek müşteri bazında gerekse müşteri grupları bazında, paket ürünler vasıtasıyla finanse ediyoruz. Müşterilerimizin dış ticaret işlemlerine aracılık etme işlevlerimizin yanısıra ülke ihracat kredilerine de aracılık ederek müşterilerimizi destekliyoruz.
Bankamız bünyesinde oluşturduğumuz Kurumsal Krediler Değerlendirme Modülümüz, Proje Değerlendirme Modülümüz, Girişimci ve Esnaf Kredileri Değerlendirme Modüllerimizle tüm segmentlerde yer alan müşterilerimizin kredi taleplerine en kısa sürede pratik çözümler üretiyoruz.
Halk Bankası, Ticari Bankacılıkta etkinliği olan Türkiye’nin İLK ve ANA KOBİ BANKASI olarak faaliyetlerini sürdüren ve LİDER KOBİ BANKASI olmayı hedefleyen bir banka. Diğer bankaların, 1990’lı yılların başından 2002 yılı sonuna kadar Bireysel Bankacılığa yöneldiğini görüyoruz. 2002 yılından sonra ise bankalar, özellikle KOBİ’lere yöneldiler. Halkbank ise, KOBİ bankacılığını 1938’den beri sürdürüyor; dolayısıyla diğer bankalara göre bizim KOBİ tanımlı firmalarla ilgili veri tabanımız oldukça geniş. Bu firmalarla olan bağımız çok güçlü.
Gelişmiş Teknoloji Bankacılığı altyapımız sayesinde, bayi ağı geniş olan firmalarla çalışıyor ve KOBİ’lerin yanında kurumsal firmalara da daha iyi hizmet veriyoruz. Teknoloji Bankacılığının tüm gereklerini istisnasız yerine getirirken, teknolojimizi yeni gelişmelere adapte ediyoruz. Bankacılık Sektöründe segmentasyona gidilmesinin gerekliliği, bankamız tarafından önceden algılandı ve segmentasyon çalışmaları bankamızda başarıyla uygulandı. Bizi diğer bankalardan ayıran en önemli avantajlarımızdan bir diğeri de; KOBİ’lerin genel yapısını yakından tanıyan, ihtiyaçlarını önceden tespit eden KOBİ Bankacılığı alanında yetişmiş kalifiye personelimiz.

Halkbank olarak KOBİ’lere sağladığınız desteklerden bahseder misiniz?
69 yıldır KOBİ’lerin büyümesinde ve gelişmesinde etkin rol oynayan, hatta bugün ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarının ve işletmelerimizin temelinde harcı bulunan Halk Bankası; yeni girişimcilere yardımcı olmakta, mevcut girişimcilerin ufkunu açmakta, dün olduğu gibi bugün de katma değer yaratacak, yeni ürünler geliştirecek ve kalitesini yükselterek fark yaratacak başarı öyküleri yazabilen KOBİ bilinci yaratmakta ve desteklemektedir.
Halkbank, globalleşmeyle birlikte ortaya çıkan rekabet ortamında KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması yönünde katkılar sağlamakta, globalleşen dünyada ekonomilerin temel direği ve omurgası olan KOBİ’lerin her zaman yanında olduğunu vurgulamaktadır.
Halk Bankası olarak, sahip olduğumuz 69 yıllık deneyim ve altyapımız, özellikle uzun vadeli projelerin değerlendirilmesinde ve alternatif finansman imkânlarının üretilmesinde KOBİ’lerimiz için önemli bir referans niteliğindedir. KOBİ’lerimizin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için kendi kaynaklarımızdan sağladığımız fonların yanısıra, ülke içi ve uluslararası kuruluşlardan sağladığımız fonlarla da KOBİ’lere destek oluyoruz. KOBİ’lere 50’den fazla kredi çeşidi ile finansal destek hizmeti veriyoruz.
İmalat, Ticaret, Turizm ve Tarım Sektörleri başta olmak üzere, gerek bankamız kaynaklı kredilerle, gerek dış kaynaklı kredilerle ve gerekse de diğer ülke kredileriyle, tüm KOBİ’lerimize kapsamlı destekler sunuyoruz. Bu destekler arasında:

a) Bankamız kaynaklı olanları; “İmalatçı Dostu Krediler” ve “Girişimci Dostu Krediler”dir.

b) Bankamız dışı kaynaklı olanları ise; yurtdışından sağlanan fonlardır. Türkiye’nin nispeten az gelişmiş yörelerindeki KOBİ’lerin verimliliklerinin artırılarak büyümelerinin hızlandırılması; büyük firmalar ile KOBİ’ler arasındaki açığın ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlanması amacıyla kullandırdığımız yurt dışı kaynaklı kredilerimiz ise şunlardır:

Dünya Bankası Kredi Programı kapsamında yürütülen görüşmeler tamamlanmış ve Temmuz ayı başından itibaren kredi talepleri alınmaya başlamıştır.

Ayrıca;
• FKA ile 2007 yılında da yeni bir kaynak için görüşmelerimiz başlamış olup, 80 milyon Euro tutarlı programa ilişkin görüşmelerin Aralık 2007 sonunda tamamlanacağı ve kredinin kullandırımına 2008 yılı başından itibaren başlanacağı öngörülmektedir.

• Ayrıca AYB ile “AYB KOBİ Kalkınma Global Kredisi” programı kapsamında 90 milyon Euro’luk kredi için 15 Temmuz 2007 tarihinde sözleşme imzalanacak olup; sözleşmenin imzalanmasını takiben kredinin kullandırımına başlanacaktır. Kredinin alt limiti 20 bin Euro ve üst limiti ise 12,5 milyon Euro olup; 2 yılı ödemesiz azami 7 yıl vadeli olarak yatırım kredisi şeklinde kullandırılacaktır.

c) Bununla birlikte, Nisan ayında hayata geçirilen 0 faizli KOSGEB kredisi, özel bankalarda sunulmayan çok avantajlı bir kredidir. KOSGEB ile bankamız arasında yapılan protokol kapsamında 250 kişiye kadar istihdam sağlayan, yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilânçosu 25 milyon YTL’yi aşmayan, ürettiği malları ihraç eden veya ihracat kayıtlı satış yapan firmalara, 0 faizli KOSGEB KOBİ İhracat Destek Kredisi sağlanıyor. Kredinin limiti 100.000 USD olup, azami vadesi 6 ay olarak belirlendi. Ayrıca; KOBİ’lere 100.000 YTL’yi geçmemek üzere, 18 ay vade ile 0 faizli KOSGEB KOBİ İstihdam Destek Kredisi de sağlanmaktadır.
Ayrıca, önümüzdeki günlerde bankamızla KOSGEB arasında imzalanan protokoller çerçevesinde, Gıda Sektörüne ve Deri Sektörüne 0 faizli KOSGEB kaynaklı kredi kullandırılacaktır. Deri Sektörü OSB`ye 1 yıl ödemesiz dönemli, 2 yıl vadeli 130.000 YTL limitli Taşınma Kredisi ve Gıda Sektörü Makine - Teçhizat Destek Kredilerinin uygulamasına başlanacaktır.

KOBİ`lere ve sektörlere özel hazırladığınız çözüm paketleri nelerdir, kısaca tanıtır mısınız?
KOBİ’leri kalkındırmak amacıyla özel kredilerimizden oluşan çözüm paketleri geliştirdik. Bu paketler; İmalat Destek Paketi, Teknoloji Destek Paketi, Turizm Destek Paketi, Tarım Destek Paketi, Girişimci Destek Paketi, Esnaf-Küçük İşletme Destek Paketi, Kadın Girişimci Destek Paketi,