DANIEL DUCARME

Türkiye’de 1.182 Belçikalı Ve Belçika’da 130.000 Türk Yaşıyor
 
Yurtdışında yaşayan Belçikalılar’ın hakları ve Türkiye – AB ilişkileri konulu yemekli sohbet toplantısı için 4 Mart 2007 Pazar günü Türkiye’ye gelen Belçika Devlet Bakanı Daniel DUCARME Türk Belçika Ticaret Derneği ve DEIK Üyelerine konuştu. 5 Mart 2007 Pazartesi günü İstanbul The Sofa Hotel’de düzenlenen yemekli sohbet toplantısında Belçikalı Devlet Bakanı Daniel DUCARME, Belçika ile kuvvetli ve uzun süreli ilişkilere, çifte vatandaşlıktaki eşit vatandaşlığa, yurt dışında yaşayan Belçikalılar’ın vergi ve sosyal statülerine, hukuksal koruma ve güvenlik gibi konulara değindi.
 
Yurtdışında Belçikalı olmak, önemsiz bir statü değildir hatta tam tersi Belçika’nın politikasına yeni bir entegrasyon projesi katar. Bu vatandaşların sayesinde Belçika‘ya ve özellikle başkent Brüksel‘e ekstra değer katılıyor. Bu yüzden yurtdışında yaşayan Belçikalılar, kendilerine has bir proje ile bulundukları ülkenin politikasına entegre olmaları gerekiyor.Bu isteğin olduğunu “Yurtdışında Yaşayan Belçikalılar Projesi“ ile görebiliyoruz. Bu proje en hassas konuları içeriyor: vergi ve sosyal yönetimin kolaylaştırılması, çifte vergi sorunları, Belçika’ya geri dönüldüğünde vergi ve sosyal konuda kolaylık tanınması, Fransızca konuşan partnerlerimiz ile istişare edip ve yeniden yüksek kaliteli eğitim şebekesi kurmak, AB tarafından tasarlanmayı düşünülen yeni düzenlemelere karşı uyruğumuzun korunması ve özellikle yurtdışında meslek hayatını ilerletmek isteyen pek çok gence Belçika ile kuvvetli ve temelli bir bağın garantisi.Bunların hepsini projemiz içine aldık.
Önerilerimiz 5 temel maddeden oluşuyor:
1/ Belçika ile kuvvetli ve temelli bir bağ,
2/Vatandaşlık ve seçim hakkı ile ulus topluluğunda eşitlik,
3/Yurtdışında yaşayan Belçikalılar için özel vergi ve sosyal statü,
4/Yurtdışındaki Belçikalı öğrencilerve kültürleri,
5/Yurtdışındaki yaşayan Belçikalılar’ın hukuksal korunurluğu ve güvenlik.

1/Diğer ülkelerde de yapıldığı gibi, Devlet Bakanlığı, bu problemlerle ilgili, eğitimli ve istekli bir ekip ile beraber “Yurtdışında Yaşayan Belçikalılar Evi” adında özel bir internet sitesi düzenlemek gerekir. Bunun yanında yine bu vatandaşlarımız için Brüksel’de ikamet edecek olan, dış işlerden, dış ticaretten ve geliştirmeden sorumlu olan bir Büyükelçi aynı zamanda da Fransızca konuşan vatandaşlarımız için de yine Brüksel’de ikamet edecek olan, Fransız Wallon-Brüksel Bölgesi için bir temsilci seçilmelidir. Her ikisinin de görevi yurtdışında yaşayan Belçikalılar için arabulucu olmak ve acil yardımlarda bulunmak olmalıdır.

2/Çifte vatandaşlık nihayet Parlamento’da kabul edildi.Ancak hukuksal olarak 2007’nin sonunda bu yasa geçerli olacaktır. Diğer yandan hukuksal analizler ise bu sürenin doldurulması gerektirmediğini tahmin ediyorlar.Umarız vatandaşlıklarını kaybetmiş olan Belçikalılar ve bunu tekrar elde etmek isteyenler için uygun ve hızlı bir prosedür uygulanılır. Adalet Bakanlığı’ndaki federal servisin bu konu ile ilgili bilgileri sunması gerekiyor.Konsolosluğa ve Büyükelçiliğe kayıt olan Belçikalılar’ın otomatikman seçim listelerine kayıt olmaları gerekiyor.Bu çok önemli bir konu çünkü Belçika’da seçimler zorunludur. Bunu kabul etmemek Belçika’da ve yurtdışında yaşayan Belçikalılar arasındaki eşitliliği kabul etmemektir. Diğer ülkelerde bulunan elektronik seçme sistemi henüz Belçika’da kullanılmıyor. Bunu en kısa zamanda bizim de uygulamamız gerekiyor. Böylece dünyanın her bir yanında olan Belçikalılar kolayca ve güvenli bir şekilde oylarını kullanabilirler.

3/Bazı yurtdışında yaşayan Belçikalılar çift vergi ve ikametgâh sorunları yaşıyorlar.Devletin onlara özel bir “Vergi Yükümlüsü” statüsü vermesi gerekir. Böylece çifte vergi ödemek ortadan kalkar. Öte yandan eğer bu Belçikalılar’ın Belçika’da gayrimenkulleri bulunuyorsa ve bunlarında geliri 2500 Euro üzerinde ise, bu gayrimenkuller için vergi ödemeleri gerekir.

4/Eğitim çok önemli ve başta gelen bir konudur. Özellikle dil eğitimi bu durumda çok önemli. Bu konu (EVTA / l’Association Européenne pour la Formation Professionnelle) “Avrupa Profesyonel Meslek Eğitim Derneği” tarafından organize edilmelidir. FOREM International’ in (Office Communautaire et Régional de la Formation Professionelle et d’Emploi) “Wallon Bölgesi’nde iş arayan ve işverenleri bir araya getiren ve iş bulabilmek için eğitim veren kurum“ takip ettiği uluslararası başlıca aktiviteleri; -Kendisini uluslararasında tanıtmak,- Aktivitelerinde özenli çalışmanın verdiği gelişmeler ve uluslararası projelerde yer almaktır. FOREM International misyonlarına yurtdışındaki yaşayan ve Fransızca konuşan Belçikalılar için meslek eğitimi de eklenmelidir.Böylece, 16 yaşını doldurmuş, yurtdışında yaşayan ve Fransızca konuşan ve Konsoloslukta kayıtlı olan Belçikalılar uzaktan meslek eğitimi alabilecekler.Başarıyla tamamlanmış eğitimlere Fransız-Wallon-Brüksel Bölgesi tarafından da tanınmış diploma verilecektir.

5/Bunların dışında hassas konular da mevcuttur; Boşanmalar, Kadın haklarının korunması, Çocukların velayeti, Yasak olduğu halde çocukları vermemek. Bu konuda hukukun, dış işleri ile bağlı çok hızlı bir prosedür garantilemesi gerekir.
Ayrıca kimi ülkelerdeki jeopolitik durum lardan dolayı, yurtdışında yaşayan Belçikalılar’ın güvenliklerini dikkate almak gerekiyor. Zaman zaman krize yol açan bu olayları göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Avrupa Birliği’nin “Avrupa Dayanışma Fonu”nu biz de destekliyoruz.

Göç planına baktığımız zaman Türkiye’de 1.182 Belçikalı ve Belçika’da 130.000 Türk’ün yaşadığını görebiliriz.Bu iki ülkenin ticaret ilişkilerine baktığımız zaman Türkiye, Belçika’da ithalatçı olarak 18. sırada yer alıyor, bu rakam da Belçika’nın toplam ithalatının % 0,7’sini temsil ediyor. Belçika’nın ihracatçısı olarak da 17. sırada yer alıyor, bu rakam da Belçika’nın toplam ihracatının % 1’ini temsil ediyor. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri incelediğimiz zaman Avrupa Birliği ( 25 ülke ) 2005’te Türkiye’den 33,492 milyar Euro’luk ithalat ve Türkiye’ye 41,849 milyar Euro’luk ihracat yaptığını görebiliriz. Bu rakamlar Avrupa Birliği’nin toplam ithalatı içinde % 2,8 ve toplam ihracatı içinde % 3,9 temsil ediyor.

Avrupa Birliği, Türkiye’nin çok önemli ticari ortağıdır. Türk istatistiklerine göre, Türkiye’nin 2006’da ihracatının %51,6’sı Avrupa Birliği’ne gerçekleştirilmiştir.

Bu ürünlerin en önemlileri: tekstil, nakliye & taşımacılık araç / gereçleri, makineler ve tarım ürünleridir. Türkiye de, Avrupa Birliği’nden özellikle makineler, nakliye & taşımacılık araç / gereçleri ve kimyasal maddeler ithal etmektedir.

29 Kasım 2006 yapılan Avrupa Komisyonu toplantısındaki konuları burada kısaca hatırlatmak istiyorum;

1) “Türkiye Ankara’nın ek protokol anlaşmasını bütünüyle kullanmamış, malların serbest dolaşımı kısıtlanmış, ancak özellikle de nakliye & taşımacılıkyürürlüktedir.”
“Ne zaman ki Türkiye Kıbrıs’a uyguladığı kısıtlamalarını kaldırırsa, ancak o zaman bizde, Avrupa Komisyonu olarak, alttaki konularda uzlaşmaya varabiliriz“:
• malların serbest dolaşımı,
• şirket hukuku,
• mali hizmetler,
• tarım ve kırsal bölgelerin geliştirilmesi,
• balıkçılık,
• taşıma / nakliye politikası,
• gümrük birliği,
• dış ilişkiler.
“Komisyon, yeniden başlayan süreçte hızlı bir şekilde eksiksiz müzakerelerle, Birleşmiş Milletler koşulları altında, Kıbrıs sorununun 2007’de çözülmesinin çok önemli olduğunun altını çiziyor“.

Son olarak Dışişleri Bakanı Abdullah GÜL ‘ün 23 Şubat 2007’de Avrupa’nın çeşitli ülkelerinin Parlamentoları’nda yer alan Türk Milletvekilleri vatandaşlarımızla yaptığı bir konferansta söylediği bir cümleyi sizlere tekrar iletmek istiyorum: “Avrupa’da, Türkiye’yi anlayış eksikliği var, aramızdaki önyargıları yok etmemizde sizin desteğinize güveniyorum, Avrupa’nın sosyal strüktürünü yakından tanıyorsunuz, sizler bizim için çok değerli ve önemlisiniz “.