MURAT YALÇINTAŞ

Özelleştirmeye Büyük Önem Veriyoruz
 
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Mayıs ayı içinde İstanbul'da gerçekleştirilen, Telekomünikasyon Teknolojileri, 10.Matbaacılık ve Kağıt Endüstrisi ve 11. Ev Tekstili (EVTEKS) fuarlarının açılışını yaptı.
 
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı`nda düzenlenen Telekomünikasyon Teknolojileri Fuarı`nın (TelecomEurosia) açılışında konuşanİTO Yönetim Kurulu BaşkanıYALÇINTAŞ "Herhangi bir devlet kurumu kar ediyorsa devam etmeli, zarar ediyorsa satılmalı" mantığının yanlış olduğunu belirterek özelleştirmenin tek mantığı olduğunu söyledi. Bu mantığın da Türkiye`ye know how girmesi, finans girmesi ve Türkiye`deki kuruluşların yeni pazarlara açılması olduğunu kaydederek özelleştirmenin sağlıklı bir şekilde mutlaka yapılması gerektiğini ifade etti.
Yalçıntaş, dünyada bir iletişim patlaması yaşandığına dikkat çekerek Telekomünikasyon Fuarı`nı çok önemsediğini, sektörün toplam iş hacminin 15 milyar dolara ulaştığını söyledi ve şu açıklamaları yaptı: "İletişim uygarlığın olmazsa olmaz, vazgeçilmezse vazgeçilmezbir sektörüdür. Biz de İTO olarak bu alandaki gelişmelerin Türkiye`ye yaraşır olması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Daha hızlı, daha kaliteli, tabii ki daha ucuz iletişim diyorum. Fuarlar yalnız sergi alanı değil. Çeşitli paneller, work shop`ların düzenlendiği mekanlardır. Dolayısıyla Türkiye`nin uygulama yolunda atacağı adımlar iletişimde atacağı adımlarla doğrudan doğruya paraleldir. İletişim sektörünün gelişmesi Türkiye`nin gelişmesidir."
İstanbul`da düzenlenen yoğun fuar takvimlerinden bir tanesi deBeylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi`nde açılan Matbaacılık ve Kağıt Endüstrisi Fuarı idi. YALÇINTAŞ, fuarın açılışını yaparken, kağıdın bir aracıya ihtiyaç duyulmadan bilgiye ulaşılan bir araç olduğunu ifade ederek, dijital yayın araçlarının en fazla 15-20 yıl saklanabilirken, kağıdın ise yüzlerce yıl saklanabildiğini ve insanları aydınlatmaya devam ettiğini söyledi.
Medeniyetin göstergesinin kişi başına kağıt tüketimi olduğunu vurgulayan Murat YALÇINTAŞ, ABD`de kişi başına yıllık kağıt tüketiminin 350, Avrupa ülkelerinde 150, Türkiye`de ise sadece 36 kilogram olduğunu, bundan üzüntü duyduğunu dile getirdi. YALÇINTAŞ,Türkiye`de matbaacılık ve kağıt sektörünün dışa bağımlı olduğunu da ifade ederek, sektörün 2001 krizini yeni yeni atlatmaya başladığını kaydetti. Yalçıntaş, "2005 yılının bu sektör için iyi bir yıl olacağını umuyorum`" diyerek matbaacılık ve kağıtçılık sektörünün dünyaya entegre olabilmesi için Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi gerektiğini belirtti.
"KOTALARIN KALMASI, FIRSATTIR"
CNR Expo`da düzenlenen11. Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS)`nın da açılışını yapanİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat YALÇINTAŞ konuşmasında, Orta Anadolu`da kullanılan bir deyimden bahsederek eğer damat pek varlıklı değilse karşı tarafın "bir kilim ver yeter" dediğini belirterek şimdi ise bunun yetmediğini, ihtiyaçların arttığını belirtti. Ev tekstilinin yüz binlerce kişiye iş sağladığını, en son teknolojileri kullandığını anlatan Yalçıntaş, Türkiye`nin ev tekstilinde dünyada ilk beşe girdiğini ve ihracatının bavul ticaretiyle birlikte 3-3.5 milyar dolar olduğunu, dünyada ise bu rakamın 17 milyar dolar olduğunu söyledi.
"Türkiye olarak çok iyi yoldayız`" diyen YALÇINTAŞ, 2005`de kotaların kalkmaya başlamasının tehdit olmasının yanında bir fırsat sunduğunu ifade ederek, dünyanın en zorlu pazarlarına giren Türk ihracatçısının çok daha ileriye gidebilecek birikimi olduğunu vurguladı.