Murat İNCE Yurtiçi Lojistik Genel Müdürü

Yurtiçi’nden Dünyaya Açılan Lojistik
 
Yurtiçi Lojistik faaliyetleri ile ilgili genel bir bilgi alabilir miyiz?
Değişen ihtiyaçlara ve gelişen pazarlara paralel olarak 2003 yılında Arıkanlı Holding’e bağlı olarak faaliyetlerine başlamış olan firmamız, müşterilerimizin “tedarik zinciri” içinde malzeme, hizmet ve bilgi akışını, bilgi teknolojileri ile destekleyerek, kaynaktan tüketime kadar verimli bir şekilde planlamakta, uygulamakta ve faaliyetlerini operasyonel performans göstergeleri ile takip ederek, müşterilerine sürekli lojistik gelişim fırsatları sunmaktadır.

Bu çerçevede, müşterilerimizin ihtiyaçlarına bağlı olarak uluslararası ve ülke genelinde deniz, demir, hava ve kara nakliyelerinde de servis sağlamaktayız. Depolama, komple ve paletli parsiyel nakliye, katma değerli hizmetler, gümrükleme, konsolidasyon, mikro ve makro dağıtım ve toplama gibi hizmetleri de kapsamlı olarak sunmaktayız.

Depolama kapasiteniz, taşımacılık faaliyetleriniz ve filonuz hakkında bilgi verir misiniz?
Yurtiçi Lojistik, 2011 senesinde İstanbul Anadolu yakasında yeni hizmete soktuğu Tuzla Lojistik Merkezinin yanısıra Anadolu yakasında Çayırova ve 2012 Haziran ayında hizmete sokacağı Samandıra’daki deposunda bunun yanısıra Avrupa yakasında İkitelli ve Esenyurt’da, ayrıca Anadolu’da Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Konya, Düzce, Merzifon, Erzurum ve Bursa bölgelerinde toplam 14 adet ve 70.000 m2 yi aşkın depolama alanında müşterilerine depolama hizmeti ve depo içi katma değerli hizmetler sunmaktadır.

Ayrıca yıllar bazında araç filomuzu genişleterek, “Yurtiçi’nden Dünyaya Açılan Lojistik ” sloganı ile tüm Türkiye’yi Avrupa’ya ve komşu ülkelere bağlayan yeni uluslararası taşıma ağının lansmanını ile birlikte müşterilerimize yüksek hızda, kaliteli hizmet ve rekabetçi fiyatlara sahip komple ve parsiyel taşımacılığı hizmeti ile mevcut lojistik hizmetlerinin tam entegrasyonunu gerçekleştirdik. Uluslararası nakliye alandaki servislerimizi her geçen gün geliştirmekte büyütmekteyiz.

Geçen sene firmanız sektörde farklılaşma adına hangi faaliyet veya hizmetleri hayata geçirdi?
Paletli parsiyel taşımacılık alanında, kaliteli hizmet ve zamanında teslimat konularında pazardaki ihtiyaç ve artan taleplere kulak verdik. 2011 senesinin ikinci çeyreğinde kendi filo ve IT altyapımız ile hizmete aldığımız paletli parsiyel taşımacılık hizmetine başladık. İlk olarak karşılıklı 4 hatta başladığımız bu hizmetimizin altyapısı, mevcutta ticaretin yoğun olduğu iller arasında toplam 30 adet hatta ulaştı. Karşılıklı düzenli seferler ile 600 km ‘ye kadar 24 saat içerisinde 600 km üzerindeki mesafelerde de 48 saat içerisinde teslimat garantisini verdiğimiz, uygun maliyetler ile hizmete soktuğumuz paletli taşımacılık hizmetimiz çok talep gördü ve hergeçen gün yeni katılan hatlar ile bu hizmetimizi büyütmeyi hedeflemekteyiz.

Son beş senede bilişim sistemleri anlamda hangi ilkleri hayata geçirdiniz? Bundan sonraki beş senelik süreçte hangi projeleri hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?
İşimizin doğasında, müşteri ihtiyaçlarını her zaman, her yerde, en uygun çözümle karşılamak var.

Yurtiçi Lojistik olarak, müşterilerimizin artan ihtiyaçlarına ve faaliyet tabanımıza uygun, pratik çözümler üretecek özel yazılımlar geliştirdik. Özellikle tedarik zinciri içindeki ilk ve son halka arasındaki tüm aşamaları kapsayan, her yerden ve her zaman erişime olanak veren web tabanlı uygulamalar kullanıyor ve bunları geliştirmeyi kesintisiz sürdürüyoruz.

Mali, idari, finans, muhasebe ve insan kaynakları alanlarında ERP sistemlerini tam entegre olarak 2008 yılı başı itibarı ile devreye almış bulunmaktayız.

Operasyon yazılımlarımıza entegre etmek üzere; CRM bazlı müşteri veri tabanının oluşturulmasını da kapsayan yazılım geliştirmelerimizi tamamladık.

Yurtiçi Lojistik olarak web tabanlı, online ve merkezi yazılımımız ile lojistik süreçlerimizi yönetmemiz, müşterilerimize birçok katma değeri sunabilme imkanı sağlamaktadır. Sevkiyat raporu, stok raporu, mal kabul raporu gibi birçok raporu internet üzerinden “online ve realtime” olarak sunabiliyoruz. Kendi yazılımımızı geliştirmiş olmanın verdiği esneklik ile müşterilerimizin değişik taleplerini hızlı ve tam olarak yerine getirebiliyoruz.

E-lojistik alanında ise Yurtiçi Lojistik olarak çok ciddi bir know-how sahibiyiz, özellikle B2C e-ticaret firmalarının bir çoğu ile işbirliğimiz mevcut. E-ticaret firmalarının, yazılımları ile tam entegre olarak tüm sipariş sürecini takip edebilmelerini ve kendi müşterilerine bu takibi yapabilme imkanı sunmalarını sağlayabiliyoruz. Son kullanıcı bir B2C internet sitesinden sipariş verdiğinde ürünlerinin depoya gelmesi, paketlenmesi, sevkiyata hazırlanması, sevk edilmesi, teslim olması gibi tüm aşamalarını yine aynı internet sitesi üzerinden online ve realtime takip edebiliyor.

Bunun yanında beyaz eşya ve perakende lojistiğinde geliştirdiğimiz uygulamalar ile beyaz eşya bayilerinin kendi mağazalarından sadece bir ekran ile tüm depo, stok ve teslimat hizmetlerini yönetmelerine olanak sağlayan sistem uygulamaları gibi hayatı büyük oranda değiştiren ve kolaylaştıran projelere imza attık.

Otomotiv sektöründe de kullanıcı bayilere büyük kolaylık sağlayan otomotiv yedek parça kodu bazında gönderilerin takibini gerçekleştirebiliyoruz. Genel yaygın takip sistemlerinde lojistik firmaların takip kodları kullanılır iken biz müşterilerimizin dilinden konuşabilen sistemler ile müşterilerimizin lojistik izleme alanında hayatlarını kolaylaştırmaktayız.

Günümüzde lojistik sektörü adeta zamana karşı yapılan bir yarış niteliği kazandı. Rekabette ön plana çıkabilmek adına bilginin çok iyi ve hızlı yönetilmesi gerektiği bilinci ile bundan sonraki 5 sene içerisinde de mevcut ve hedef müşterilerimiz için sektörde örnek olacak bilişim faaliyetlerimizi çeşitlendirmeyi planlıyoruz. Böylece hem müşterilerimizin hem de firmamızın kendi sektörlerinde rekabette ön sıralara yerleşmesini sağlayacağımıza inanmaktayız.

Sektörün size göre şu anda en önemli gündem maddesi nedir? Varsa sorunlarınızın çözümüne yönelik beklentileriniz nelerdir?
Özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalarda da ortak fikir olarak beliren, iklim değişikliği, yükselen enerji fiyatları ve artan yerel kaynak bulma sorunlarının, lojistik sektörünün günümüzdeki ve gelecekte karşı karşıya kalacağı zorlukların başında geldiği gerçeğinden bahsetmek gerekiyor.

Özellikle taşıma sektöründeki üretici firmaların da benzer tespitlerinden yola çıkararak; yeni araçların eski taşıma araçlarına göre otomasyon, kullanılacak yakıt türü ve taşıma kapasitesi optimizasyonu gibi değişimlerle, hava, deniz ve kara taşımacılığında daha etkin ve esnek taşımacılık modellerinin geliştirileceğini söylemek mümkün.

Ayrıca sektörümüzde halen yeterli düzenleme ve denetimlerin olmaması, sektördeki firmaların kalite kaygısı olmadan hızla çoğalmasına sebep olmaktadır. Bu da sektörümüzde haksız bir rekabet oluşmasını tetiklemektedir. Buna bağlı olarak taşımacılık üzerine planlanan ve yapılan mevzuatlarımızın zaman içerisinde günlük hayatın gerçekleri ile daha iyi örtüşeceğini düşünüyor ve ümit ediyoruz.

Ancak burada özellikle denetlemlerin yapılması ve tüketicilerin, yani hizmetten faydalananların da resmi gereklere haiz firmaları tercih etmeleri gerekmektedir ki ancak bu şartlar sağlanır ise yasalar ve mevzuatlar tam olarak hayata geçebilir.