BAYRAKTAR HOLDİNG

Boğaz’ın Tarihinde 1600 Yıllık Yolculuk
 
Bayraktar Holding’in yönetim merkezi İzzetâbâd Kasrı’nın tarihinin anlatıldığı Emine Çiğdem TUGAY ve Mehmet Selim TUGAY tarafından hazırlanan “İzzetâbâd Kasrı Akıntıburnu’ndan Akıp Geçen Zaman” adlı kitap Boğaz’ın tarihine ışık tutuyor.
 
Araştırmacı-yazar Emine Çiğdem TUGAY ve Mehmet Selim TUGAY’ın kaleme aldığı, 4 yıllık bir çalışmanın ürünü“İzzetâbâd Kasrı - Akıntı-burnu’ndan Akıp Geçen Zaman” kitabı yayımlandı. Bayraktar Holding tarafından hazırlatılan kitap, Boğaz’ın ve İstanbul’un tarihçesine çok renkli portreler ile onların başdöndürücü öykülerini armağan ediyor. Kitap, bir yandan Sadrazam İzzet Mehmed Paşa tarafından 210 yıl önce Sultan III. Selim’e mahsus bir biniş (seyir) kasrı olarak inşa edilen ve bugün Bayraktar Holding’in yönetim merkezi olarak kullanılan İzzetâbâd Kasrı’nın tarihini anlatırken bir yandan da okurları Arnavutköy Akıntıburnu’nun 1600 yıllık geçmişinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Kitapta, 200 yılı aşkın tarihi boyunca pek çok defa el değiştiren İzzetâbâd Kasrı’nın geçmişteki tüm sahipleri birbirinden renkli, gerçek öyküleriyle tarih sahnesine çıkıyor. Bu öykülerin geri planında aynı zamanda, son 200 yılda inanılmaz bir değişim geçiren bir ülke ve onun durmaksızın değişen metropolü, İstanbul yer alıyor. Kitapta, köşkün sahipleri değişen zamanla ve ülkenin değişen yaşam koşullarıyla hiç durmadan yenilenirken, Boğaz’ın incisi Arnavutköy ve Akıntıburnu da kimlik değiştirmeye devam ediyor. İzzetâbâd Kasrı ve Akıntıburnu’nun tarihini çeşitli arşiv, kaynak ve röportajlardan derlenmiş bilgi ve belgelerle anlatan “İzzetâbâd Kasrı - Akıntıburnu’ndan Akıp Geçen Zaman” kitabının yazarları Emine Çiğdem TUGAY ve Mehmet Selim TUGAY çifti, 1998 yılında kurdukları O’PERA Ltd. Şti. bünyesinde başta Galata Kamondo Han, Emirgân Atlı Köşk, Balat Or Ahayim Hastanesi, Kuruçeşme Muhsinzâde Yalısı, Maçka Palas, Cihangir Rizzo Apartmanı, Üsküdar Köprülü Konak, Beyoğlu Thamm Apartmanı olmak üzere İstanbul’un pek çok semti ve tarihi binası hakkında kimi yayımlanmış olan kapsamlı araştırmalarıyla tanınıyor.

Bu kitabı hazırlarken evvel zaman içinde gizemli bir yolculuğa çıktıklarını belirten yazar Emine Çiğdem TUGAY, şunları söylüyor: “Bir mekândan hareketle adeta evvel zaman içinde gizemli bir yolculuğa çıkıyoruz... Hiç görmediğimiz bir resmin, puzzle (yap-boz) misali tek tek parçalarını topluyoruz; çoğu zaman, zaman hoyrat davranıyor bu parçalara, diyelim ki akıntıya kapılıp türlü diyarlara savruluyorlar... Zamanın tanıkları da bu diyardan ayrılınca yalnızca arşivlerdeki belgeler, albümlerdeki resimler kalıyor günümüze... Biz evvela belgelere derken bu belgelerde isimlerine rastladığımız kişilerin şayet günümüzde devam ediyorsa ailelerine ulaşmaya çalışıyoruz. Bilgiler, belgeler, hatıralar pek nazenin bir biçimde biraraya gelmeye başlayınca, resmin önündeki sis perdesi dağılmaya, resim belirginleşmeye başlıyor. Böylelikle biraz da kalem marifetiyle parçaları birleştirip yazmaya başlıyoruz...“

“Sosyal sorumluluk olarak gördük”
İzzetâbâd Kasrı’nı 90’lı yılların sonunda yeniden İstanbul’un siluetine kazandıran Bayraktar Holding’in Onursal Başkanı Hüseyin BAYRAKTAR ise gerek Kasr’ın yeniden inşasını, gerek yayın projesini bir tür “sosyal sorumluluk” olarak gördüklerini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Her türlü tarihi eser, yalnızca ona sahip olan şanslı kişilere değil, aynı zamanda kamuoyuna aittir. Geçmişinin parçalarını görmek ve bilmek herkesin hakkıdır. İşte bu yüzden, hiçbir iz bırakmadan tarih sahnesinden silinen bu yapıyı hayata geçirmeyi tarihe karşı bir borç bildik. İzzetâbâd Kasrı’na taşınmamızın hemen ardından da İzzetâbâd Kasrı ve Akıntıburnu’nun gizemli geçmişini gün ışığına çıkaracak araştırmayı başlattık. Çalışmalar sonucunda Akıntıburnu’nun 1600 yıl geriye giden bir tarihe, İzzetâbâd Kasrı’nın ise mutlulukların, acıların, entrikaların yaşandığı renkli bir geçmişe sahip olduğunu keşfettik.”

Kimler geldi kimler geçti…
Sadrazam İzzet Mehmed Paşa tarafından 210 yıl önce Sultan III. Selim’e mahsus bir bîniş (seyir) kasrı olarak inşa edilen İzzetâbâd Kasrı ile Arnavutköy Akıntıburnu’nun 1600 yıllık tarihini anlatan kitapta, Sultan III. Selim’in sazlı sözlü mehtap sefalarından, Hanım Sultanlar’ın yaşamlarına, Atatürk’ü ağırladığı günlerden, Yeşilçam’ın film platosu olarak kullanıldığı günlere kadar pek çok bilgi-belge ve hikayeye yer veriliyor. İzzetâbâd Kasrı’nın yerinde Cumhuriyet döneminde yer alan köşkün ev sahipliği yaptığı ünlü isimler arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “mutad zevat” diye anılan yakın çevresinden Recep Zühtü SOYAK, Türk sinemasının “Küçük Hanımefendisi” Belgin DORUK, Ece Ajandaları’nın sahibi Murtaza Sadık KAĞITÇI ve yazar Cahit UÇUK gibi pek çok ünlü isim yer alıyor.