Başak İLİSULU
TÜGİAD Genel Sekreteri
TÜGİAD’ın Yakın Dönemdeki Ana Gündemi
 
Yaklaştığımız 2015’e girmemizle birlikte, dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin bir araya geldiği G20 grubunda, Türkiye’nin dönem başkanlığı da başlayacak. Ben de bu yazıda sizlerle, G20 kapsamında TÜGİAD’ın Ülkemizi temsil ettiği G20 Genç Girişimciler İttifakı’nı ve 2015 hazırlıklarını paylaşmak istiyorum.
 
G20 Genç Girişimciler İttifakı (YEA-Young Entrepreneurs Alliance), genç girişimcilerin ve onları destekleyen kuruluşların oluşturduğu global bir ağdır. Aynı zamanda, G20’de 1 milyonu aşkın genç girişimci ile onların iş verdiği 12 milyondan fazla çalışanı temsil etmektedir.

G20 yapılanmasında Almanya, Amerika, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği yer almaktadır.

G20 Genç Girişimciler İttifakı (GGİ), 2010 yılında Toronto-Kanada’da düzenlenen G20 Zirvesi sırasında genç girişimcilerin ekonomik yenilenme, iş oluşturma, icat ve sosyal değişim gibi konularda önemli bir rol oynadığının kabul edilmesinin ardından kurulmuş; ilk resmi toplantısını 2 Kasım 2011’de Nice-Fransa’da gerçekleştirmiştir. Her yıl düzenlenen zirvede G20 üyesi ülkelerle genç girişimcilerin güçlerinin artırılabilmesi konusunda paylaşımlarda bulunulmaktadır.

G20 GGİ’nın genç girişimcileri desteklemek konusunda 5 ana önceliği vardır ve Liderler Kurulu toplantıları ile yıllık zirvelerde bu konular üzerinde çalışılır.

• Finansmana erişim ve işe başlama desteği konularında etkin çözümler üretilmesi
- Türkiye, G20 ülkeleri içerisinde 17. sırada yer almaktadır.

• Orta öğrenim ve lise hayatları boyunca öğrencilere “Ekonomi, Para ve Tasarruf” konularında destek olarak eğitim sistemimize girişimcilik derslerinin kazandırılması
- Türkiye, G20 ülkeleri içerisinde 17. sırada yer almaktadır.

• Girişimcilere iyi anlatılamayan dağınık ve çok başlı destek programlarının tek elden yönetilmesi
- Türkiye, G20 ülkeleri içerisinde 7. sırada yer almaktadır.

• Bürokrasi ve vergi yükünün azaltılması
- Türkiye, G20 ülkeleri içerisinde 11. sırada yer almaktadır.

• Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması,girişimcilik konusunda farkındalık yaratılması
- Türkiye, G20 ülkeleri içerisinde 15. sırada yer almaktadır.

G20 Genç Girişimciler İttifakının vizyonunda temel olarak, yerelde, ulusal ya da uluslararası alanda genç girişimcilerle ilgili toplantı ve görüşmelerde yer almak; hükümetlerle, medyayla, toplumla ve diğer toplumsal kuruluşlarla bağlantıda olmak vardır. Ayrıca, gelişmiş veya gelişmekte olan ekonomilerin ölçülebilir derecede ilerlemeleriyle eşzamanlı olarak, sayıları artan girişimcilere iş büyütme, yeni iş alanları oluşturma ve gelecek ekonomik refahı garanti altına almak için ortam oluşturmak amaçlanmaktadır. Yanı sıra, G20 zirvesinde ele alınan konularda etkin bir rol oynamak ve dünya çapındaki tüm girişimcilerin sorunlarına ilişkin farkındalığı arttırmak, çözüm önerileri getirmek hedeşenmektedir.

G20 GGİ’nin bu kapsamlı vizyonunun tabi ki sadece yılda bir kere düzenlenen zirveyle gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Zirveler öncesinde bir yıl boyunca G20 GGİ’de yer alan kuruluşlar arasında ortak içerik çalışması, çıkarılan raporlar ve hazırlanan istatistikler vardır. Tüm çalışmalar G20 GGİ bünyesindeki komitelerde yürütülmektedir. Bu komiteler şöyledir: 1.Yürütme Komitesi 2.Stratejik Planlama ve Ortaklık Komitesi 3.Pazarlama ve İletişim Komitesi 4.Yönetişim Komitesi 5.Organizasyon Komitesi 6.Üyelik Komitesi 7.Düşünce Liderliği ve Stratejik Ortaklık Komitesi.

G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirveleri
G20 dönem başkanlığını alan ülkenin ev sahipliğinde her yıl G20 GGİ Zirvesi düzenlenmektedir. Bu zirvelerde, G20 ülkelerinden en az 700 yabancı katılımcı ve global genç girişimci lider bir araya gelmekte ve genç girişimcilerin kendilerini dünya çapındaki saygın ülkelere tanıtması, sesini duyurması hedeşenmektedir. G20 dışından misafir ülke temsilcileri de Zirvelere katılabilmektedir.

G20 GGİ Zirvesi, dönem başkanı ülkenin G20 Liderler Zirvesi öncesinde düzenlenmekte, G20 GGİ Zirvesi’nin çıktıları G20 temsilcilerine sunulmakta ve G20 Liderler Zirvesi’nin gündem ve deklarasyonuna katkı yapılması amaçlanmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda, yukarıda bahsettiğim komiteler vasıtasıyla TÜGİAD ve muadil kurumlar içerik çalışması yapmaktadır. G20 GGİ Zirvesi’ne kadar tamamlanan bu çalışmalar sonucunda, bilgi ortaklarının raporları, G20 GGİ Zirvesinin çıktısı olarak yayınlanmaktadır. Bu raporlar, G20 GGİ’nın 5 ana önceliği olan alanlarda G20 ülkelerinin kaydettiği ilerlemeyi ve eksikliklerini ortaya koymaktadır.

Zirve kapsamında G20 GGİ kuruluşları, genç girişimcilerin sorunları ve çözüm önerileri konusunda da ortak deklarasyona imza atmakta ve sonraki bir yıl boyunca bu deklarasyonun hayata geçmesini takip etmektedir.

TÜGİAD’ın G20 Genç Girişimciler İttifakı’ndaki Yeri
Türkiye’nin ekonomik ve sosyal açıdan içinde bulunduğu hızlı gelişim sürecinde, yeni fikirler, süreçler, buluşlar, ürünleri geliştirmek ve bunları uygulamak büyük önem taşımaktadır.

Girişimcilik kültürünün ve pazara olan güvenin artması sonucunda, her yıl Türkiye’de yaklaşık 50.000 yeni şirket kurulmaktadır. Her yıl binlerce şirket dünya pazarlarına açılmaktadır. 2012 yılında global kriz bütün dünyayı etkisi altına alırken Türkiye, 97 ülke ve bölgeye ihracat yaparak tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmıştır.

Genç girişimcilerin ve genç Türkiye perspektifinin günümüz koşullarındaki ideallerini yansıtan TÜGİAD, 28 yıllık geçmişi boyunca Türkiye’nin başarısının genç neslin başarısına bağlı olduğunu savunmuş ve gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde genç iş dünyasını başarı ile temsil etmiştir.

Girişimciliği bir kariyer olarak destekleyen ve ulusal seviyede girişimciliği teşvik eden en güçlü lobi faaliyetçilerinden biri olan TÜGİAD; kamuoyunun girişimciliğe ilgisini çekmek, sürekli eğitim ve çalışmalarla üyelerinin girişimcilik kapasitelerini yükseltmek, üyeleri için Türkiye’de ve yurtdışında yeni ticaret ve örgütlenme olanakları sağlamak için politika belirleyiciler ve diğer paydaşlarla çalışmalar yürütmektedir.

G20 Genç Girişimciler İttifakı’nın 2010 yılında Kanada’da başlayan kuruluş sürecinde yer alan TÜGİAD, G20 GGİ’nın komitelerinde görev almakta, içerik çalışmalarına katkı sunmakta, Türkiye’nin girişimcilik, inovasyon, AR-GE, teknoloji, sağladığı destekler konusunda, mevzuat ve uygulamaları hakkında bilgi ve veri derlemekte, ülkemizde ve küresel alanda genç girişimcilerin desteklenmesi için katkı yapmaya çalışmaktadır.

İçerik geliştirmenin yanında, G20 GGİ’nın kuruluşu sonrasında düzenlenen 2011 Fransa, 2012 Meksika, 2013 Rusya ve son olarak 2014 Avustralya Zirvelerinde kalabalık katılımcı heyetleriyle yer alarak, Türkiye’nin küresel ticari ilişkilerinin gelişmesi adına uluslararası temsil görevini sürdürmüştür. Zirvelerde de, yine Türkiye adına sorunların tespiti ve çözüm önerisi geliştirilmesine katkı yapmaktadır. Ayrıca son Avustralya Zirvesi’nde olduğu gibi, zirve konuşmacıları arasında yer almaktadır.

G20 GGİ Zirvelerinin sonunda tüm G20 Genç Girişimciler İttifakı üyesi ülkelerin imzalarıyla hazırlanan deklarasyona içerik katkısı yaparak ülkemizin girişimcilik konusuna verdiği önemi ve bu konudaki önerilerimizi diğer ülke temsilcileriyle paylaşmaktadır.

Ve 2015…
G20’de Türkiye’nin dönem başkanlığını almasına paralel olarak, Avustralya’da gerçekleştirilen G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’nde bayrağı teslim alan TÜGİAD, 2015 yılında Türkiye’de yapılacak olan G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaktır. Ülkemizin tanıtımı ve ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından son derece yüksek öneme haiz bu organizasyonun gerçekleştirilmesi adına çalışmalara başlanmıştır.

G20 ülkelerinden ve misafir ülkelerden gelecek yüzlerce katılımcı, ülkemizden girişimci ve yatırımcılarla, Eylül-Ekim 2015 döneminde gerçekleştireceğimiz Zirvede bir araya gelecektir.

TÜGİAD, G20 GGİ Zirvelerinin yapısına daha fazla dinamizm getirmek, ek somut çıktılar elde etmek ve girişimcilik ekosistemine katkı yapmak üzere, ilk olarak Derneğimiz tarafından getirilen bir yenilik olan B2B ikili görüşmelerini de Zirve programına dahil etmeyi planlamaktadır.

TÜGİAD, genç nüfus bakımından en zengin ülkelerden biri olan Türkiye’nin dünya genelinde ilk 20 büyük ekonomi arasındaki yerini yükseltmesi ve diğer genç nüfusa sahip ülkelerle daha iyi rekabet edebilmesi adına genç girişimci sayısının artırılmasının gerekliliğine inanmaktadır.

Bu inanç doğrultusunda TÜGİAD, G20 Genç Girişimciler İttifakı kapsamındaki uluslararası temsil rolünü çok önemsemekte ve ülkemiz adına üstlendiği sorumluluğu hem G20 GGİ’deki tüm çalışmalarda hem de 2015’te düzenleyeceği zirvede en iyi şekilde yerine getirmeyi hedeşemektedir.

TÜGİAD için zorlu ve yoğun ama anlamlı ve keyişi bu sürecin hem Derneğimiz hem Ülkemiz adına başarıyla tamamlanacağına inanıyoruz.