Dr. Timothy Harris

Türkiye’yi dünyaya karşı değeri arttırılması gereken bir cevher olarak görüyoruz
 
Ülkenizi kısaca tanıtır mısınız?
Ülkem, St. Kitts ve Nevis, Karayipler’in Kuzey doğusunda bulunan küçük bir ülkedir. Bu sene bağımsızlığımızın 25. yılını kutladık. 1623 yılında Britanyalılar tarafından kurulmuş ve sonrasında normal sömürgecilik sistemi uygulanmaya başlanmıştır ve Eylül 1983’te bağımsızlığı ilan etmiştir. Ülkenin en önemli geliri turizm. Yılda aşağı yukarı yarım milyon turist bizi ziyaret ediyor ve bu rakam ülke nüfusumuz olan 50.000’in yanında çok belirgin bir sayı. Başka faaliyetlerimiz arasında, ABD’ye elektronik ürün ihracatı, bilgi işlem ve dış ticarete yönelik çalışmalarımız var. Birlikte çalıştığımız ülkeler tabi ki İngilizce konuşan Karayip kısmı, ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa. Turistlerin %60’ı öncelikle ABD’den sonra İngiltere, Avrupa ve Karayipler’in diğer bölgelerinden geliyor. Bence Karayipler’in en hızlı büyüyen bölgelerinden biriyiz. Birleşik Milletler raporlarında, 170’i aşkın ülkeler arasında insan gelişimi ve yüksek ortalama konusunda Karayipler de yaşanacak en iyi 2. yer ve Doğu Karayipler Devletleri Teşkilatı ülkelerindeki küçük ülkeler arasında liste başı olarak sıralandı. Bunu küçük bir devlet olarak başarabildiğimiz için çok memnunuz ve kendimizi diğer küçük adalara örnek olarak görüyoruz.

Caricom nedir ve Karayip ülkeleri ve dünya için önemi nedir?
Caricom Karayipler’deki Britanyalı veya eski İngiliz ülkeler grubudur. Karayipler’de İngilizce, Hollandaca, Fransızca ve İspanyolca dili konuşulan Adalar bulunuyor. Caricom dediğimiz grup, İngiliz sömürgesi altında olan adaların çoğunluğundan oluşmaktadır. Caricom ülkeleri İngiliz dilini kullanıyorlar ve bu ülkeler arasında Jamaika, Guyana, Trinidad ve Tobago ve Merkez Surinam gibi büyük ülkeler var. Aslında Caricom grubunda 15 ülke bulunmaktadır. Dolayısıyla, Caricom grubu 15 milyon insan kapsamaktadır. Ve her ülke, aynı Avrupa Birliği’ndeki gibi egemen haklara sahiptir. Caricom içerisinde yapmak istediğimiz, Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliğinde yaptıkları gibi tek bir ekonomi pazarı oluşturmak. Caricom’un amacı budur.

Türkiye ve Caricom’a üye ülkeler arasındaki ilişkileri özetleyebilir misiniz?
Türkiye ve Caricom üye ülkeleri arasındaki ilişki gelişmeye başladı. Caricom bölgesi arkadaşlığını ve ortaklık seviyesini büyütmeye çalışıyor. Geçmiş yıllarda bazı ilişkilerimiz olmuştu ve gelecekte de bunların devam etmesi bizim için çok önemlidir. ABD uzun yıllardan beri bizim en belirgin komşumuzdur. Ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkesidir ve ABD ile sabit ve dostça ilişkilerimizi yürütmemiz bir gerekliliktir. Britanya ile sömürge bağlarımız var ve Birleşik Krallık bizim için özel bir ülke, St. Kitts ve Nevis uyruklular otomatik olarak Birleşik Krallığa vizesiz 6 aylığına giriş yapabilirler.
Kanada’ya gitmek için vize gerekmiyor. St. Kitts ve Nevis pasaportu olanlar bir takım avantajlara sahipler. ABD’ye kısa süreliğine gitmek için vize gerekmiyor mesela.St. Kitts ve Nevis uyrukluların Schengen üyesi olan Avrupa ülkerinde vizesiz 3 ila 6 ay arası bir zaman için gidebilmeleri için Avrupa Birliği ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu müzakereler hala Komisyon görüşmelerinde devam etmektedir. Bizim göstermek istediğimiz; her şeye rağmen Birleşik Krallık Kuzey Amerika ile çok sağlam bağlarımız olduğudur.
Avrupa’daki diğer ülkelerde bağımızı güçlendirmeye çabalıyoruz. Türkiye bizim için önemlidir. İstanbul’da üst düzey Caricom yetkilileri ile Türk yetkililer arasında önemli bir toplantımız vardı. Bu Türkiye ile Caricom üye ülkeleri arasındaki ilk yönelme olmuştur ve zamanla üst düzey toplantılar yapmamızı destekleyen bir platform kuracağız. Türkiye zaman zaman Karayipler ile ilgilenmiştir, Karayipler’in Birleşmiş Milletler sisteminde 15 ülke bulunuyor ve grup olarak oy verirsek, toplam 15 oyumuz olacak. Genel Kurul’da üye ülkeler eşittir ve şu anda Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne geçici üye adayıdır. Bunu başarması için Türkiye’nin Birleşmiş Milletlerdeki üye ülkelerin çok güçlü desteğine ihtiyacı olacak. Ve bu 192 ülkenin üçte ikisi demek. Türkiye bu konuda Karayipler’in desteğini istemiştir, bu Ekim ayında da seçim olacak. Biz St. Kitts ve Nevis olarak Türkiye’ye desteğimiz vereceğimize dair söz verdik ve bu oy Türkiye için önemli olacaktır, çapında daha önemli rol alması için. St. Kitts ve Nevis arasında iki taraflı büyüyen bir programımız oldu ve bunu daha da genişletmeyi umuyoruz. Ayrıca, benim Türkiye ziyaretim de üst düzey yetkililer ile görüşmemi sağladı. Mesela, Cumhurbaşkanı, Dış Ticaret Bakanı, İzmir Valisi ve İzmir Belediye Başkanı ile tanıştım. Aynı zamanda bu görüşmeler St. Kitts ve Nevis federasyonunda Türkiye’yi şampiyon yapmak için ve Türkiye ile Caricom üye ülkelerinin arasındaki iş birliğinin çok hızlı gelişmesi ve her iki taraf içinde ortak kazançlı olmasını garantilemek adına işe yarayacaktır.

Türkiye hakkındaki izlenimleriniz?
Türkiye beni çok etkiledi. Manzarası, ülkenin büyüklüğü, yeşilliği, denizleri, sokakları, yapılan halka açık yerleri, parkları, vs… Bunları mükemmel buldum. Buraya tekrar ve tekrar ziyaret etmek için gelmek isterim, çünkü hayat dolu ve kendi canlılığı, tarihi var. Mesela İzmir’de Meryem Ana’yı, Efes’i ziyaret etme şansım oldu ve arkeolojik harabeleri gördüm. Turistik yer olarak şahane potansiyeliniz var.
Türkiye’yi dünyaya karşı değeri arttırılması gereken bir cevher olarak görüyoruz. Burada, uluslararası bir ortamda bulunmak harika bir deneyim. Ve benim çok pozitif anlamda ilgim var. Buraya başkalarının da gelip bir parçası olması için desteklemek isterim.Misafirperverliğiniz çok güzel ve mükemmel standartlara sahip ve aynı zamanda Türkiye’de bulunmak çok rahat. Birçok insan buradaki kültür çeşitliliğini gördüğünde şaşıracaktır.

Son olarak Türkiye’ye mesajınız?
Türkiye halkına söylemek istiyorum; çok güzel bir ülkeniz var. Ve her yerde vatanseverlik işaretleri bulunuyor, her yerde bayraklar sallanıyor, bu benim ülkemde ve bölgemde bu kadar belirgin değil. Bu ülkenin çok fazla potansiyeli var ve Türkiye kendini tekrardan dünyaya turistik bir yer olarak ve eğitim alanında sunmalı. Burada mükemmel üniversiteleriniz ve sağlık kurumlarınız var.
Türkiye’nin stratejik yeri çok önemli; Orta Doğu’yu, Kafkas bölgesini, Afrika’yı dünyayla bağlıyor. Ve bunu çok kritik bir parça olarak kullanabilir ve herkesle istediği barışı sağlayabilir. Atatürk’ün bahsettiği, “yurtta sul, cihanda sulh” gerçekleşebilir. Türkiye’deki barış, dünya barışına da katkıda bulunur. Ve bence Türkiye bu vizyonu desteklemeli. Sadece barış değil, aynı zamanda gelişim de çok önemli. Bu ikili ayrılamaz.
Barış, gelişimin oluşacağı çevreyi yaratır. Gelişim de sadece barışla olabilir. Ve tüm dünya insanı bunu istiyor.Ve kanımca Türkiye’nin bu anlamda global olarak çok kritik bir rolü var ve Türkiye’nin ve Türk halkının bu rolü üstlenmesini desteklemek isterim. Böylelikle kendi sorumluluğunu savunabilir ve dünyanın bu kısmında önemli bir rol alabilir. Biz kesinlikle Türkiye’nin Birleşik Milletler Güvenlik Konseyi’ne üye olmasını isteriz.