BAŞKANDAN Murat COŞKUNKAN
Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı
 
Değerli Elegans Okurları
 
Elegans’ın önceki sayısında sizlere TÜGİAD’ın bölgede lider dernek olma yolunda attığı çok önemli adımlardan, MAME (Akdeniz, Orta Doğu, Afrika Genç Girişimciler İletişim Ağı) ve yine bir TÜGİAD projesi olan MYE (Akdeniz Genç Girişimciler Federasyonu)’den söz etmiştim.

Bu sayıda sizlere, rakamlarla Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşları’nın görünümü, TÜGİAD’ın yurtiçinde teşkilatlanma planları ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları ile yeni güç birlikleri oluşturması konularında bilgi vermek istiyorum.

Bu satırlar kaleme alınırken Türkiye’deki toplam faal Dernek sayısı 86.421’di.

Bu Derneklerin 8.333 adedi Ankara’da (%9,64), 4.417 adedi İzmir’de (% 5,45) ve 17.570 adedi İstanbul ili sınırları içinde (%20,33) olduğunu biliyoruz.

“7” Tepe üzerine kurulduğunu varsayarsak; İstanbul’da “Tepe” başına 2.510 faal Dernek düşüyor demektir. Bir başka ifadeyle İstanbul’da her 735 kişiye bir dernek düşüyor. Fransa ve Almanya’da nüfusa oranlandığında her 40 kişiye bir Dernek düşüyor.

Uluslararası makale ve raporlara göre, Almanya’da 2 Milyon 200 Bin, Fransa’da 1 Milyon 500 Bin, ABD’de 1 Milyon 300 Bin Dernek bulunuyor.

Bu rakamlara göre, her 10 Fransız’dan 4’ü en az bir Derneğin faaliyetine katılıyor.

Yine raporlara göre, ABD’de, yaklaşık 8 milyon kişi, STK’larda istihdam ediliyor. Bu oran ABD’deki toplam istihdamın %6,8’ini, hizmet sektöründe istihdam edilenlerin ise %15,4’ünü oluşturuyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde örneğin Almanya, Fransa ve İngiltere’de sivil toplum kuruluşlarının genel istihdamdaki payı %4, hizmet sektörü açısından bakıldığında ise %10.

Japonya’da ise 1,4 milyon kişi sivil toplum kuruluşlarında istihdam ediliyor.

Tüm bu rakamlar şunu gösteriyor; Türkiye henüz sivil örgütlenme sürecini tamamlamadı.

Sivil Toplum Dünya’da Yasama, Yürütme, Yargı ve Medya’dan sonra “5inci Güç” adıyla anılırken, Türkiye’de henüz bu güç oluşmamış.

Bizim tahminlerimize göre, 450 Bin STK olması gereken Türkiye’de, mevcut STKların yaklaşık %90’ını 10-100 üyeli. Örgütleşemiyoruz. Tam tersine bir parçalanma söz konusu.

TÜGİAD, aslında bu tabloyu dikkate alarak örgütlenme konusunda yeni bir rol model olmak yolunda ilerliyor.

Ankara ve Bursa Şubelerinin ardından önümüzdeki haftalarda “Çukurova Şubesi” ile yeni bir açılıma hazırlanan TÜGİAD, Türkiye’de şubeleşerek büyüyen çok az sayıda STK’dan biri olarak görünüyor. Aslında bu şekilde bir strateji benimseyen belki de tek Genç İşadamı Derneği.

Uluslararası arenada önemli üyeliklere imza atan TÜGİAD, Türkiye’de de diğer Sivil Toplum Örgütleri ile işbirliği ve ortaklıklarını geliştiriyor ve çok önemli bir projenin içinde yer alıyor; İstanbul Sanayici ve İşadamları Federasyonu.

TÜRKONFED çatısı altında, İstanbul Bölgesi’ndeki Dernekleri örgütlemeyi amaçlayan bu projede kurucu üye olarak yer alacak olan TÜGİAD, İstanbul’da yaklaşık 3 bin üyeli bir lobi gücü içinde yer alacak.

Türkiye’de benzer amaç ve hedefleri olan, benzer projeleri hayata geçiren ve benzer makro ekonomik mesajları veren çok sayıda STK var.

En önemli eksikleri bir araya gelememek olan bu STK’ların Federasyonlaşmasının ileride, istihdama katkı da dahil olmak üzere, önemli sosyal faydalar sağlayacağı kaçınılmazdır.

2023’de Dünya’nın en büyük 10 Ekonomisi olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin, sivil toplum gücü açısından da ilk 10 ülke içinde yer alması en büyük hayalimizdir.

Yeni yıl ile birlikte 25’inci yaşını kutlayacak olan TÜGİAD’ın, Türkiye’deki sivil hayatın gelişimine katkısını artırarak devam ettireceğine dair inancımız tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, mutlu, sağlıklı ve başarılarla dolu bir Yeni Yıl diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun.