Murat COŞKUNKAN

TÜGİAD BURSA Şubesi Özel Sayısı


TÜGİAD Bursa’dan Ekonomiye Bakış
 

TÜGİAD Bursa Şubesi 4. ve 5. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Murat COŞKUNKAN, dernek faaliyetlerini, girişimcilik projelerini ve ekonomiyle ilgili gelişmeleri Elegans için değerlendirdi.
 
Murat Coşkunkan kimdir?
1971 Bursa doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Bursa’da tamamladım. 1992 yılında Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldum. TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Sefa ÇOL kardeşimle tanışıklığımız Bilkent dönemine uzanır. Büyük bir tesadüf eseri aynı sınıfta okuduk ve TÜGİAD’da aynı dönemde kendisine Ankara, bana Bursa Şube Başkanlığı nasip oldu.
1999 yılında TÜGİAD’a üye oldum. 2000 yılında Bursa Şubesi’nin kuruluşu ile birlikte Yönetim Kurulu’nda önce Genel Sekreter, sonra 4 sene Başkan Yardımcılığı yaptım. 2006 yılından bu yana da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdüm.
TÜGİAD’da görevim devam ederken TÜSİAD’dan sonra Türkiye’de kurulan ikinci, Anadolu’nun ise ilk SİAD’ı olan Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) nde de, 2 yılı Genel Sekreterlik olmak üzere 8 yıl Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundum. Halen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde teşkilatlanan ve başkanlığını Sn. Ali SABANCI’nın yaptığı TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun 2009 yılında oluşturulan Bursa yapılanmasında Başkanlık görevini sürdürmekteyim. Ayrıca bu yıl Türk Futboluna damgasını vuran Bursaspor’un Kongre üyesiyim.

1995 yılından bu yana, üçüncü kuşak olarak Bursa Birlik Nakliyat ve Ticaret A.Ş.ve BBA Lojistik A.Ş’ lerinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı yürütüyorum.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
TÜGİAD, Türkiye’nin ilk ulusal ve tek uluslararası nitelikli genç işadamları derneği olarak 1986 yılında, çağın gerçeği olan genç insan, genç girişimci ve genç Türkiye perspektifinden yola çıkılarak kuruldu. Kuruluşundan bu yana Türkiye’nin başarısının genç kuşağın başarısına bağlı olduğu gerçeğini savunan TÜGİAD’ın Bursa Şubesi ise; 13 Kasım 2000 tarihinde dönemin TÜGİAD Başkanı Bursalı Sanayici Muharrem YILMAZ öncülüğünde Kemal BEYSEL, Yılmaz KÜÇÜKÇALIK ve Turgut İNAN tarafından Faruk ASLANOBA başkanlığında kuruldu. Üye yaş ortalamasının 33 olduğu TÜGİAD Bursa Şubesi, bugün 132 üyeye sahip.

TÜGİAD Bursa Şubesi’nde ağırlıklı olarak hangi sektörlerden üyeler bulunuyor?
TÜGİAD Bursa Şubesi üyeleri, inşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv ve turizm sektörleri başta olmak üzere toplam 40 sektörde ağırlığını hissettiren genç işadamlarından oluşuyor. Üyelerimiz, yatırım ve girişimleriyle ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutuyor.

TÜGİAD Bursa Şubesi ne tür çalışmalar yapıyor?
TÜGİAD Bursa Şubesi olarak temel hedeflere ulaşmak için, yerel yönetimler, kamu kuruluşları, özel sektör kuruluşları, meslek kuruluşları, eğitim kurumları, sendikalar, dernekler ve basından gelecek öneri, teşvik, yardım ve desteğe açık bir vizyonla yolumuza devam ediyoruz. Benimsediğimiz hedeflere ulaşmanın ancak böyle kollektif bir çalışmayla mümkün olacağına inanıyoruz. Bu tür kurum ve kuruluşlarla işbirliği kurulması konusunda tam bir fikir birliği ve güven içerisindeyiz. 2006 yılı Mart ayından bu yana devam eden Başkanlık görevim boyunca, Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte ülkemize, kentimize ve üyelerimize kazanım getirecek birçok çalışmaya imza attık. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda konusunda uzman isimleri, ticaret odası temsilcilerini, akademisyenleri, Bursalı sanayici ve işadamlarını üyelerimizle buluşturduk. Şubemizde, hükümet temsilcileri ve yerel yöneticileri ağırladık. TÜGİAD Bursa Şubesi, tutarlı çizgisi, global bakış açısı, kent ve ülke ekonomisine katkısı, paydaşlara işbirlikçi yaklaşımı, üyelerine kazandırdıklarıyla güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu yapılan çalışmalarla kamuoyuna gösterdi diye düşünüyorum.

“Üyelerimiz Ekonomiye Büyük Katkı Sağlıyor”

Derneğin Bursa ve ülke ekonomisine katkıları hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimiz, bugüne kadar şehrimizde ve ülkemizde, başta sanayici ve işadamı üyelerimizin ve kentimizin sorunları söz konusu olduğunda, hep ön planda olmuş, çözüm arayan ve üreten bir konumda yer almıştır. Gündemi yakından takip ederek, ülkemize ve üyelerimize faydalı olmaya çalışmıştır. Bursa’daki üyelerimizin hemen hepsi Bursa kamuoyunun ve iş dünyasının yakından tanıdığı Bursa’da iş ve üretim yapan, Bursa’ya istihdam sağlayan, ihracat yapan, Bursamıza, ülkemize fayda sağlayan arkadaşlarımızdır. ISO’nun her yıl yayınladığı Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu ve ikinci 500 sanayi kuruluşu raporlarında da 19 üyemiz şirketleriyle yer alarak, ekonomiye yaptıkları katkıyı bir kez daha ispatladılar.

TÜGİAD Bursa Şubesi’ne yeni üye alırken bu tür özellikleri mi dikkate alıyorsunuz?
TÜGİAD’ın gücüne güç katmak adına derneğimize yeni üye olacak arkadaşlarımızda da bu özellikleri arıyoruz. İş hacmi, üretim, istihdam önemli kriterlerimiz ancak tabi ticari itibar, topluma fayda anlayışı ve firma bilinilirliği de çok önemli. Bizim düşüncemize göre yeni bir üye, hem TÜGİAD’dan güç almalı hem de TÜGİAD’a güç katmalıdır. TÜGİAD’ın ciddi bir dernek kültürü ve birikimi vardır.

“Hedef Genç Girişimciler Yaratmak”
TÜGİAD Bursa Şubesi olarak gençleri girişimciliğe teşvik etmek için yaptığınız çalışmalar da var. Bu amaçla hayata geçirdiğiniz “Girişimcilik Projesi”ni anlatır mısınız?
Globalleşen dünyada artan rekabet koşullarının gerçek sermayesini yönetecek genç girişimcilere yön vermek amacıyla TÜGİAD Bursa Şubesi ve Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü işbirliğiyle “Girişimcilik Projesi”ni başlattık.
İki bölümden meydana gelen projede, ilk dönem programını konferanslar oluşturuyor. Öğrenciler düzenli olarak gerçekleşen konferanslarda, birikimlerinden faydalanacağı girişimcilerle buluşuyor. İkinci dönemde ise öğrenciler konferansların yanı sıra teknik derslerle destekleniyor. Bu projedeki hedef, genç girişimcilerin sanal bir sermayeyi canlı bir ticari faaliyete dönüştürüp, bu faaliyetin sürekli yükselen bir trende ulaşmasını sağlamak. 6’şar kişilik gruplardan oluşan proje ekiplerinin başına TÜGİAD üyelerinden birer koç atanıyor. Böylece ekipler, rehber olarak gerçek iş hayatında yaşanan yönetimsel ve kurumsal konularla ilgili teknik dersleri kullanırken, projeler de gerçek girişimciler tarafından yönlendirilmiş ve denetlenmiş oluyor. Bu oluşum öğrencilerin yarışı olduğu kadar koçların da profesyonel yarışı haline gelmiş durumda. Dönem sonunda başarılı olan proje grubunun üyeleri ise hem TÜGİAD tarafından ödüllendiriliyor, hem de TÜGİAD üyesi firmalarda staj yapma fırsatı yakalıyor.

TÜGİAD Bursa Şube Başkanı olarak genel ekonomiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
2009 yılı küresel krizin gölgesinde geçen bir yıl olarak geride kaldı. Bu kez kriz sadece bizim değil, dünyanın kriziydi bildiğiniz gibi. Ama güçlü ekonomilerin de sarsıntıya uğrayabileceğini, rantın değil üretimin kalıcı refah sağladığını bir kez daha öğretti bizlere. 2009 yılında biz sanayici ve işadamları, işletmelerimizi ayakta tutabilme mücadelesi verdik. Zaman geldi karamsarlığa kapıldık, zaman geldi belirsizliklerle boğuştuk. Riski yönetmeye çalıştık, temkinli hareket etmeyi bir kez daha öğrendik. Şimdi yeni yılın ilk aylarındayız, umutluyuz, bu yılın geçtiğimiz yıla göre zorlukların ve belirsizliklerin daha az olduğu, iç ve dış talebin canlandığı, yatırımların tekrar hız kazandığı, kapasitelerin arttığı, işsizliğin azaldığı bir yıl olmasını diliyoruz. Açıkçası öncelikle moral arıyoruz. Siyasi ve ekonomik istikrarın korunduğu ve devam ettiği bir yıl bekliyoruz. Son dönemde gündemin maalesef alt sıralarına inen ekonominin yine öncelikli gündem maddesi olduğu bir yıl bekliyoruz. Zira, iç piyasada, çok olumlu ve doğru bir kararla alınan KDV, ÖTV indirimleri gibi önlemlerle bir miktar açılan iç talep, içinde bulunduğumuz günlerde tekrar eski durağan halini aldı. Kendi sektörüm olan taşımacılık sektörü ülkemizde ticaretin nabzıdır adeta. Yollarda ne kadar çok kamyon, tır görürseniz piyasalar o kadar canlıdır. Buradan yola çıkarak ifade etmek isterim ki piyasada gerçekten bir daralma vardır. Ocak, Şubat ayları genel