Hüseyin BİLMAÇ İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği / İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı

Ülkemiz İnşaat Sektörü İçin, 2012 Gerçekten de Çok Önemli Bir Yıl
 
Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasası yürürlüğe girdi. Bu yasanın yanı sıra üzerinde çalışmalar yapılan 2B ve mütekabiliyet yasalarının da inşaat sektörüne önemli etkileri olacak. Biz de ülkemizin inşaat sektörünün önemli örgütlerinden biri olan İMSAD ( İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin BİLMAÇ’la bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
İMSAD’ın çalışmaları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
1984 yılında kurulan İMSAD, 2006 yılından 2010 yılına kadar olan süreçte çeşitli yapılanma çalışmalarıyla bugünkü şemsiye örgüt yapısına ulaştı. İMSAD’ın yenilikçi yapısında lider sanayici üyeler, sektör derneği üyeler ve paydaş üyeler bulunuyor.
İMSAD olarak birkaç yıldır ekonomideki gelişmeler ve inşaat sektörüne yansımalarıyla ilgili aylık düzenli ekonomi raporları yayınlıyoruz. Her üç ayda bir dönemsel olarak düzenlediğimiz ekonomi toplantılarıyla bilgi alışverişi sağlayan platformlar yaratarak üyelerimiz arasında yer alan sanayi kuruluşları ve dernekler arasında ilişkilerin güçlenmesini sağlıyoruz.
İnşaat sanayisinin güçlenmesine ve gelişmesine katkıda bulunacak bir araç olan İMSAD Dergi’yi yayınlayarak sektörün önemli paydaşları da dâhil olmak üzere etkin bir kitleye ulaşıyoruz. Özel konularla ilgili komiteler oluşturuyoruz ve bu komitelerin etkin çalışmasını sağlıyoruz.
Son dönemde 2023 yılı için sektörün ihracat ve iç pazar hedeflerine yönelik çeşitli çalışmalar yapılıyor ve ‹MSAD dış ticaret heyetlerine de katılıyor. Özellikle ihracat odaklı bir yapı fuarı olan Megabuild fuarını geçen yıl başlattık. Ayrıca inşaat sektörünü ulusal ve uluslararası arenada temsil ediyoruz. Bu doğrultuda bir yandan iç pazardaki gelişmeleri yakından izlerken, diğer taraftan ihracattaki başarının artarak sürdürülebilmesi için hedef dış pazarları izliyoruz.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin merkezi Brüksel'de ağırlığının giderek arttığını gördük. ‹MSAD’ın Brüksel temsilciliğini kurduk ve çalışmalarımıza geçtiğimiz yıl başladık.

Brüksel’de 19-21 Haziran tarihleri arasında yapılan Avrupa Sürdürülebilir Enerji Verimliliği Haftası’nda İMSAD EUbuild EE Projesi’ni anlattı. EUbuild EE projesi nedir?
İMSAD olarak farklı yapımız nedeniyle hem sektörün gelişimi hem de Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak amacıyla birçok projeye imza atıyoruz. Sektörümüzün AB’ye uyumu konusunda 2007-2009 yılları arasında gerçekleştirdiğimiz 1. EUbuild Projesi’nin başarılı performansı nedeniyle ikinci kez Avrupa Komisyonu’ndan fon desteği almaya hak kazandık. Türkiye, Belçika ve Balkanlardan Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan’ın ortağı olduğu “EUbuild EE Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı” projesi Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen 12 projeden biri olma başarısını gösterdi. Enerji verimliliği küresel ve çok yönlü bir konu ancak binalarda enerji verimliliği ve finansmanı konusunda pek çok sıkıntı ortaya çıkıyor. Projenin konusunun finansman ile ilgili olması ve sektörler arası işbirliği projesi olması önemli. Projeyi 2012 yılı sonuna kadar İMSAD’ın liderliğinde uluslararası birçok proje ortağı ve iştirakçisiyle yürütüyoruz. 2 yıllık proje süresince Türkiye ve ortak ülkelerde Binalarda Enerji Verimliliği konusunda finas, kamu, yerel yönetimler, üniversiteler, STK’lar gibi ilgili tüm taraflarla çeşitli toplantılar düzenleniyor ve mevcut durumu ortaya koyan ülke raporları hazırlanıyor, proje sonunda ise bu raporlar birleştirilerek hem Türkiye’de hem de proje ortağı ülkelerde bir eylem planı oluşturulmasına katkıda bulunmayı ve bir tavsiyeler listesine ulaşmayı hedefliyoruz. İstanbul’da Kasım 2011 ‘de yapılan uluslararası aktiviteler sonucunda “ Kamunun itici gücüyle ....” başlıklı bir deklarasyon da hazırlandı. Bu deklarasyon tüm ortak ülkeler tarafından imzalandı ve kamuoyu ile paylaşıldı.

Proje ortaklarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Proje kapsamında en az bir tane AB üyesi ortağımız olması ve diğer ortaklarımızı da AB adayı Balkan ülkelerinden seçmemiz gerekiyordu. Biz de bu şartlar doğrultusunda Arnavutluk, Belçika, Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ortaklığında çalışmalarımıza başladık. İştirakçi ortaklarımız arasında ise bu ülkelere ilave olarak Avusturya, Fransa ve Norveç’ten de kurum ve kuruluşlar var. İMSAD’ın liderliğindeki EUbuild EE projesi ortakları arasında Arnavutluk AB Enerji Verimliliği Merkezi, Avrupa İnşaat Malzemesi Sanayicileri Konseyi, Saraybosna Kantonu Ekonomi Ticaret Odası, Makedonya Enerji Verimliliği Merkezi, Karadağ İşverenler Federasyonu ve Belgrad Ticaret Odası yer alıyor. Şunu da belirtmekte fayda var: EUbuild EE Projesinin başvurduğu Programda Komisyon’a 200’den fazla proje sunuldu. Sunulan 200 proje içinden fon almak üzere seçilen 12 proje arasında ‘EUbuild Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı Projesi’ yer almayı başardı. Seçilen projelerde bir sıralama mevcut değil.

Peki Brüksel’deki bu aktivitelerin Türkiye için önemi nedir?
AB Mevzuatı çerçevesinde binalarda enerji verimliliğinin finansmanı ve hukuki düzenlemelerle sektörler arası işbirliği projesinde liderlik yapacağız. Politik olarak aşmakta zorlandığımız yerde takım lideri olacağız. Tüm sektör paydaşlarıyla ülke ve sektör tanıtımımız için iyi bir lobi olacak.

2011 yılını inşaat malzemeleri sektörü nasıl kapattı?
Sektör olarak 2011 yılını %11.2 büyüme oranı ile 2.sırada tamamladık. Sektörümüzde çimentoda, seramik sağlık gereçlerinde Avrupa’da 1. , demir-çelik ve gaz betonda 2., seramik, plastik profil, hazır betonda 3. sıradayız. Artık ülkemiz inşaat malzemesinde dünyada rekabet edebilir bir kaliteye, güce ulaşmış durumda ve çeşitlilik, kalite, kapasitede de bölgemizdeki en güçlü oyuncuyuz. Sektörümüzün büyüklüğü de 15,03 milyar TL düzeyinde olmuştur. Ayrıca inşaat malzemeleri sektörümüzün 2011 yılında yaklaşık 18 milyar 132 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini geçtiğimiz günlerde İMSAD açıkladı. Toplam ihracattaki payımız ise %13 oldu. Ülkemiz inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında dünyada 7. sırada. İnşaat sektörü olarak son dönemde ekonomimizin bu derece büyümesinde yarattığımız katma değer, sağladığımız istihdam, gerçekleştirdiğimiz ihracatla büyük pay sahibi olmaktan dolayı gururluyuz. İMSAD olarak önemle durduğumuz bir konuysa sektörümüzün cari açığa pozitif etkisi. Türk inşaat sanayinin cari açığa pozitif katkısı %300 seviyesinde.

Buradan yola çıkarak 2012 için nasıl bir projeksiyon yapabilirsiniz?
Son beş yılda sektörün ortalama büyüme hızı yüzde 15. İnşaat sektörümüz, hükümetimizin hedeflediği %4 ekonomik büyüme ortamında 2012 yılında %7 ila %8 oranında büyüme öngörüyor. Sektörde, 2011-2015 yıllarındaysa ortalama %14,5 oranında büyüme yaşanacağı öngörülüyor. 2015 yılında inşaat malzemeleri ihracatının %17,5 oranında bir büyüme kaydetmesi hedefleniyor; yine aynı yıl inşaat malzemeleri ihracat hacminin yaklaşık 40 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülmektedir.

Arap Baharı Türk inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünü nasıl etkiledi?
Arap Baharı bizim için sonbahar oldu diyebilirim. Türk müteahhitlerinin yaklaşık 5 milyar dolar alacağı var bu ülkelerdeki işlerinden. Malzeme üreticileri de 300 milyon dolar zarara uğradı. Başta Libya olmak üzere genel olarak Kuzey Afrika ülkeleri, inşaat malzemeleri sanayisi ve inşaat sektörü için kaybedilmemesi gereken pazarlar. Bundan böyle politik gelişmeleri de göz önünde bulundurmamız gerektiğini öğrendik. Talihsizlikler yaşadık ona göre tedbirimizi alacağız.

İMSAD’ın gelecekteki projeleri neler?
Ekonomi Bakanlığı’nın da desteğiyle Katar’da 4 bin metrekarelik kalıcı bir fuar açacağız. Bu fuarda, inşaat malzemeleri firmalarımızın kalıcı yerleri olacak. Aslında bunu ‘sektörel showroom’ olarak da adlandırabiliriz. Katar, Bahreyn ciddi manada inşaat patlaması yaşıyorlar. Biz de bu kalıcı showroom’la ülkemizin tanıtımını yapacağız. Bu yıl önemli bir hedefimiz daha var: İnşaat Şurası düzenlemeyi de planlıyoruz.

Son olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılı için hedefleriniz neler?
İnşaat malzemesi sektörü olarak 2015 yılına kadar ihracatta 40 milyon doları geçmeyi planlıyoruz. Bu, 2023 yılında 100 milyar dolar olacak. Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 için de, inşaat sektörünün hedeflerini gerçekleştirme konusunda da son derece kararlıyız ve kendimize güveniyoruz. İnşaat sektörü olarak Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü, 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı hedefliyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirmek için kamu ile el ele verip daha etkin rol oynayacağımız kanaatindeyim.