Gökhan ONUR Seçkin Onur Gıda A.Ş.’de Procter & Gamble ve Şnans Departmanlarından Sorumlu Gnl Mdr Yrd & TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

“Bizden” ile Büyüyen 3 Kuşaklık Başarı
 
90 yıl önce bir bakkal dükkanıyla başlayan girişimcilik hikayesinin, Seçkin Onur adıyla geldiği noktada, 3. kuşak temsilcilerinin yönetiminde ticaret, gıda ve tarımda başarıdan başarıya koşan güçlü bir yapı, her geçen yıl büyüyen ve bilinirliği yükselen “Bizden” markası var. Seçkin Onur AŞ’nin Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Onur, başarı hikayelerini şu şekilde anlatıyor.
 
“Ailem, 1924 yılında mübadelede Selanik’ten Bursa’ya göç etmiş. Rahmetli Dedem Hacı Cemal Onur ve ailesi Selanik’te bakkal dükkanı işletmekteymiş. Bursa’ ya göç ettiklerinde 4 kardeşi ile birlikte Muradiye’de bakkal dükkanını işletmeyi sürdürmüşler. 1950 yılında dedem, bu dükkanı devralarak tek başına işletmeye devam etmiş. Babam Seçkin Onur’un ticaret hayatı 11 yaşında bu bakkal dükkanında çıraklık yapmasıyla başlamış. Bugünkü kuruluşumuzun temelleri o küçük bakkal dükkanında atılmış.”
Seçkin Onur A.Ş. olarak 3 nesildir ticaret, gıda sanayi ve tarım ile uğraşıyoruz. Şirketimiz; hızlı tüketim ürünleri sektöründe dağıtıcı olarak, gıda alanında ise üretici olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 1995 yılında Procter&Gamble ile çalışmaya, 1997 yılında da “Bizden” markası ile ilk üretimimize başladık. Markamızı kısa sürede geliştirerek, 2004 yılında Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 15.500 m2’lik modern üretim tesisine taşındık. Üretim faaliyetlerimiz halen devam ediyor. Toplam 17 ilde 160 araçlık dağıtım filosu ile faaliyet gösteren firmamız, Bursa dışında Eskişehir, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, İzmit, Adapazarı, Düzce, Uşak, Afyon, Kütahya, Yalova, Manisa, İzmir ve Antalya başta olmak üzere Batı Anadolu, Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. 3 adet ana dağıtım merkezimiz, Bursa, İzmit ve Eskişehir’de yer alıyor. Ayrıca, Balıkesir ve Afyon’da 2 adet x-Dock depomuz yer alıyor. 5 ilde yer alan dağıtım merkezlerimizin toplam büyüklüğü 15.000 m2 , günlük dağıtım kapasitemiz 300 ton, günlük hacim kapasitemiz ise 912 m3.

Distribütörlüğünü gerçekleştirdiğimiz Şrmalar arasında; Procter & Gamble, Marmarabirlik, Balparmak, Tamek, Dardanel, Emek Yağ, Besintaş Un, Tekfen, Parex, Dalan Kimya, Şskobirlik, Fersan Sirke, Tariş, Tariş İncir ve Kolonya, Çotanak, Art Craft, Tamek, Elit Çikolata, Lila Kağıt Ürünleri bulunuyor.

Kendi üretimimiz olan “Bizden” markasında ise paketlenmiş bakliyat, Türk kahvesi, makarna, mantı, erişte, kuskus, şehriye, un gibi unlu mamuller, helva, tahin, pekmez, kemalpaşa tatlısı, mısır nişastası, buğday nişastası, pirinç unu, irmik, karbonat, hamur kabartma tozu, vanilya, kakao, çay, toz şeker ve kesme şeker gibi toplam 120 farklı ürün çeşidinde üretim gerçekleştiriyoruz.


TEKNOLOJİ YATIRIMLARIYLA BÜYÜYORUZ
Teknoloji alanında yaptığımız yeniliklerle, dijital distribütör olma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hizmet verdiğimiz 5.000 satış noktasının tamamı GPRS üzerinden işaretlenmiş ve adres sistemi aracılığı ile takip ediliyor. Tüm satış ekiplerimiz, 3G’li tabletleri ile dijital haritalar üzerinden müşterilerine ulaşabiliyor ve müşterilerinden almış oldukları siparişleri ana merkeze anında iletebiliyor. Filotürk Araç Takip Sistemi ile tüm filo araçları takip ediliyor, Descartes in Operasyon Yönetimi Programı ile en optimum sevkiyat maliyetleri ile çalışılıyor. Sanal sistem üzerinde yer alan sunucularımız ve müşterilerimizden gelen siparişleri otomatik olarak sisteme aktarabiliyor. Ayrıca tüm çalışanlarımızın web üzerinden ulaşabildikleri ve her türlü raporu hazırlayabilecekleri intranet sistemini kullanıyoruz. Bu sistem ile satış verilerine ait iş analizleri gerçekleştiriyoruz. Depolama sistemleri için de daha önceki sistemlere entegre olacak sevkiyat otomasyon sistemi yatırımımızı tamamladık. Bu sistemde gıda alanında en önemli olan SKT (Son Kullanma Tarihi) dahil ürünlerin adres, sayı, hacim ve kg takibi yapılabiliyor. Depo Otomasyon Sistemi, Ana ERP programı ile entegre çalışıyor.
Sağladığımız hizmetlerin kalitesini ve niteliğini arttırırken, verimlilik ve maliyetler konusunda da artı bir rekabet gücü sağlayacak alt yapı yatırımları konusunda durmadan çalışmaya devam ediyoruz.

GIDA SEKTÖRÜNÜN PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK MÜMKÜN
Bursa’mızın, üretici potansiyelinin büyüklüğü ve tarıma dayalı sanayisinin gelişmiş olması sebebiyle, tarımsal üretim ve gıda ürünleri üretiminde Türkiye’de çok önemli bir payı var. Bunun neticesinde tarımsal ürün ihracatı da önemli ölçüde gelişmiş durumda. Ancak bunlara karşın; tarımı etkileyen iklim, topografik yapıdaki değişiklik ve tarımsal arazilerin dağılması sebebiyle, tarım ve tarıma dayalı sanayi stabil kalamayıp, değişkenlik gösteriyor. Özellikle 2013 itibariyle yağışlarda meydana gelen % 25 – 30’luk azalmaya bağlı olarak gelişen tarımsal kuraklık neticesinde tarıma dayalı sanayi olumsuz etkilendi.
Gıda sanayi, en dinamik imalat sanayisidir. Fakat, mevcut işletmelerin yeterli üretim yapamaması, kapasitesinin % 50’sine yakınını kullanması ve rekabet edememesi, üretici Şrmaların kalite, verimlilik, müşteri memnuniyeti gibi konulara önem vermemesi, eğitimli personel yetersizliği gibi konular bu dinamizme ayak uyduramamımızın en önemli sebepleridir.
Bunun yanı sıra gıda denetimlerinin yetersizliği neticesinde ortaya çıkan kayıtdışılık, yeterli miktarda üretim yapılamamasına bağlı gelişen hammadde yetersizliği ve özkaynakların kısıtlı olmasına bağlı gelişen sermaye yetersizliği gıda sektörünün karşılaştığı problemlerin başında geliyor.
Tüm bu sorunlara çözüm olarak üzerinde durulması gereken en önemli nokta; denetimlerin arttırılarak, uygulanabilir tarım politikalarının oluşturulması ve bunların yasalarla koruma altına alınmasıdır. Denetimlerin tek bir kurum tarafından yapılması önemlidir. Eğitimli personellerin istihdam edilebilmesi için sanayi-üniversite işbirliğinin üzerinde durulmalı, gerekli önem verilmelidir. Küresel rekabet gücüne sahip işletmelerin istihdama teşviki de bu sorunların çözümünde önem arz ediyor.

DE⁄ERLERİMİZ ÇERÇEVESİNDE HEDEşERİMİZE KİLİTLENDİKMüşterilerimizin istedikleri ürünü, istedikleri şekilde üretip, istedikleri yerde, istenilen zamanda ve istenilen şekilde sunarak, beklenenden daha fazlasını karşılayabilme misyonu ile faaliyetlerimizi sürdürürken, ürünlerimizi özen ve kalite ile üretip, müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Teknoloji alanında yaptığımız yeniliklerle de dijital distribütör olma konusunda çalışmalarımızı sürdürürken öncelikli hedeŞmiz; kağıdı neredeyse hiç kullanmayan, teknolojinin getirdiği tüm avantajları kullanan bir Şrma olmak.
Hem ulusal bir dağıtım Şrması olmak, hem de Türkiye’ nin en hijyenik, sağlıklı ürünlerini üreten, güvenilir bir gıda üreticisi olmak adına kalite anlamında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Avrupa’da gıda sektörünün en son standardı olan ISO 22000 kalite yönetim sistemi çerçevesinde faaliyet gösteriyoruz. Büyüyen markamızı tanıtmak için uluslararası gıda fuarlarına katılıyoruz. Markamızı kuvvetlendirmek için konusunda uzman gıda mühendisleri ile çalışmaya büyük önem veriyoruz. Seçkin Onur AŞ olarak hedefimiz; sürekli eğitilen personeliyle, gelişen teknoloji kullanan, uluslararası kalite standartlarında hizmet veren, gelişen ekonomilere uyumlu, öncü, dinamik, çevreye saygılı, lider bir şirket olmak.

Önümüzdeki dönemlerde Markamızın farklılaşması adına yeniliklerimiz ve yatırıma yönelik projelerimiz devam edecektir. Davranış Bilimleri Enstitüsü ile uyguladığımız yetkinlik bazlı yönetim sistemi ile çalışanlarımızı geliştiriyoruz.

Sektöre yönelik tüm gelişmeleri takip ederek büyüme hedeşerimizi sadece Türkiye de değil komşu coğrafyalarda da gerçekleştireceğiz. Hedefimiz Rusya, Kafkasya, Orta Doğu ve Balkanlarda distribütörü olduğumuz firmalarla ve kendi ürünlerimiz ile büyümektir. Her geçen gün bünyemize dahil ettiğimiz yeni bayiliklerle hedeflerimizi yüksek tutuyoruz.

GENÇ İŞ DÜNYASININ GÜÇLÜ SESİ: TÜGİAD
TÜGİAD Bursa Şubesi üyeleri itibariyle Bursa’nın en güçlü STK’ndan biri.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda bizleri temsil eden 11 tane üyemiz bulunuyor. Bir üyemiz yönetim kurulunda yer alıyor. Bursa’da her yıl yayınlanan ilk 250 firma sıralamasında üyelerimizin 61 tane firması yer aldı. Bursa ihracatının yaklaşık %30’u üyelerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. İstihdamda ise; bu firmalar yaklaşık 30.000 kişi ile %24 lük bir paya sahip.

Üyelerimizin çoğunluğu 2. ve 3. kuşak aile temsilcilerinden oluşurken, onların yanında kendi işlerinde başarılı olan girişimciler de yer alıyor. Yönetim kurulumuzu yaş, cinsiyet, sektör hedef alarak planlı bir şekilde oluşturuyoruz. Derneğimiz iş kadınlarına pozitif ayrımcılık yapıyor, yönetim kurulumuzun %20’sini kadınlar oluşturuyor.

Derneğimizin birinci önceliği; iş adamlarını ve iş kadınlarını geleceğe hazırlamak. Bunun için toplantılarımızda iş aleminde başarılı olmuş, Türkiye ve dünyaya mal olmuş başarılı iş adamlarını, yöneticileri, bürokratları ve iş kadınlarını konuşmacı olarak konuk ediyoruz.

Dernek merkezimizde oluşturduğumuz 60 kişilik eğitim salonunu bu amaca hizmet etmek için bir Akademi Merkezi haline getirmeyi hedeşiyoruz. Bununla ilgili kurduğumuz komisyonumuz her ay bir etkinlik düzenlemeyi hedeşiyor.

Uludağ Üniversitesi ile yedincisini tamamladığımız Girişimcilik Projesini geliştirerek devam ettirmeyi önemsiyoruz. Gençlerin girişimci olmasını önemsiyoruz. Projenin temelinde sivil toplum kuruluşu ve üniversitenin ortaklaşa çalışması yer alıyor. Her ikisinin de buluştuğu nokta ise öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak ve gelecekte bir iş planı hazırlayarak girişimci olmaları konusunda pratik yaptırarak onları cesaretlendirmek. Proje sürecinde öğrencilerimiz buldukları iş fikirlerini koçları ile birlikte sahada araştırmasını yaparak iş planına dönüştürüyorlar. Bunun yanında üniversitede konuk ettiğimiz konuşmacılarla öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine de katkıda bulunuyoruz. Girişimcilik projesinin temeli; iş planı, takım çalışması, koçluk yapmak ve en önemlisi saha çalışmaları. Örneğin, bir ekibimiz Kütahya’ ya giderek jeotermal seracılıkla ilgilendi. Bir grubumuz salyangoz için Antalya’ya gitti. Böylece öğrenciler; hem girişimcilik fikri anlamında hem de işleyiş sürecinde aldıkları eğitimin piyasadaki uygulaması konusunda tüm kanallarla ilgili görüşmeleri yaparak yeni bir iş fikrinin nasıl hayata geçirileceğini birebir yaşıyorlar.

KOSGEB ile gerçekleştirdiğimiz Girişim-cilik Projesi ile kendi işlerini kurmak isteyen girişimcilere finansal destek ve finansal okuryazarlık hizmeti sunuyoruz. Sonrasında da onların işletmeleri ile ticaret yaparak onları geliştiriyoruz.

Bursa Şubesi’nin en önemli gücü üyeleri ile olan sağlam ilişkileridir. Üyeler arasındaki ilişkiyi arttırabilmek için onları iş yerlerinde ziyaret ediyor ve onlarla sosyal etkinliklerde bir araya geliyoruz.

GÖKHAN ONUR KİMDİR?
1974 Bursa doğumluyum. İlköğretimimi Özel İnal ve Ertekin İlköğretim Okulu’nda, ortaokul ve liseyi Bursa Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Üniversite eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünde gerçekleştirdim. Yüksek lisans eğitimimi ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde tamamladım. 2006 yılında üyesi olduğum TÜGİAD’da Genel Merkez’de Lütfü Küçük başkanlığında 2 yıl Sicil Disiplin Kurulu Başkan Yardımcılığı, Ali Şakir Tatveren başkanlığında 2 yıl Bursa Şube’de genel sekreterlik görevinde bulundum. Baran Çelik başkanlığında Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Bunun yanı sıra TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nda Eğitim Komisyonu Başkanlığı yapıyorum. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Kurulu üyesiyim. Çalışma hayatıma 1996 yılında aile şirketimiz Seçkin Onur Gıda AŞ’nde başladım. 18 yıldır çalışmakta olduğum şirketimizde halen Procter & Gamble ve Finans departmanlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum. 2000 yılında eşim Yeşim ONUR ile evlendim. 2003 doğumlu Duru ONUR adlı kızım ve 2007 doğumlu Seçkin ONUR adlı bir oğlum var.