MERT GÜÇLÜER

Proton'un Yeni Modeli Waja, Türkiye'de!
 
Proton, yenilenen kimliğinin ve teknolojisinin yansıması olan yeni modeli WAJA’yı Türkiye pazarına sunuyor. Lotus’un mühendislik desteği ile Proton tarafından geliştirilen ve üretilen ilk otomobil olan WAJA, üstün özellikleri sayesinde güvenli ve konforlu sürüş sağlıyor.
 
2004 yılı sonunda Ulu Motor Sanayi ve Ticaret AŞ distribütörlüğünde Türkiye pazarına dönen Proton, üç yılı aşkın bir çalışma sonunda geliştirilen yeni modeli WAJA’yı düzenlediği toplantıyla tanıttı. 7 Temmuz’da Ulu Motor ev sahipliğinde Kuruçeşme Divan’da gerçekleşen toplantıya; Proton CEO Yardımcısı Tan Lye King dekatıldı. Lotus mühendislerinin katkıları ile Proton tarafından geliştirilen ve üretilen ilk otomobil olan WAJA’nın tanıtıldığı toplantıda, Proton’un Türkiye’de yeniden yapılanma kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalar da aktarıldı.

"Güçlü, Sağlam ve Cesur" Otomobil: Waja
Proton’un yeni modeli WAJA, üç yılı aşan bir çalışma sonucunda geliştirildi. Malay dilinde "güçlü, sağlam ve cesur" anlamlarına gelen WAJA, teknik özellikleri ve donanımıyla güvenlik ve dayanıklılık hissi yaratıyor. Lotus teknolojisiyle tamamı Proton tarafından dizayn edilen WAJA, binek otomobil sınıfında en sağlam ve dayanıklı gövdeye sahip otomobil. Motor hacmi 1.6 litre benzinli, 4 silindirli 103 HP gücünde olan WAJA, Lotus mühendisliğinin getirdiği yüksek yol tutma kabiliyetine sahip. Sürüş özellikleri ile rakiplerinden farklılaşan WAJA, yüksek yakıt tasarrufu, çekiş kontrol sistemi, 4 hava yastığı, klima, yol bilgisayarı, geniş kabin hacmi, park sensörleri, yüksek kabin içi ses yalıtımı, kullanım kolaylığı sağlayan ön panel ve 6’lı CD Changer (direksiyondan kumanda) gibi özellikleriyle de dikkat çekiyor.

WAJA, dengelenmiş süspansiyon, direksiyon kuvveti, direksiyon hassasiyeti, doğru çizgide yol tutuş, viraj alma, şerit değiştirme, gövde kontrol, sarsıntısız sürüşün yaşattığı konfor ile sürücülerin gözdesi olmaya aday. WAJA’nın satışa çıkan modelleri arasında 1.6 Standart, 1.6 Premium, 1.6 Premium otomatik modelleri bulunuyor. Tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de uygun fiyatlar ile tüketiciye sunulan WAJA, 3 yıl mekanik, 7 yıl da kaporta garantisine sahip.

WAJA üretim aşamasıyla da farklı…
Proton, taslak çiziminden başlayarak komple araç üretiminin yapılabildiği dünyanın 11. ülkesi Malezya’da üretiliyor. Proton CEO Tengku Mahaleel başkanlığında yönetilen WAJA çalışmaları, oluşturulan yeni platformda yeni partnerlerle birlikte gerçekleştirildi. WAJA üretildiği fabrikada, Otomatik Hat Kontrol Sistemi ve her bir arabanın üretiminin her noktasında ve anında izlenebilmesi gibi çok önemli yeniliklere sahip. Bu sistem gelecekte müşterilere direkt olarak fabrikadan yeni otomobillerini sipariş etme ve sipariş etmiş oldukları aracı izleme olanağı verecek.

Proton, Türkiye’de yeniden yapılandı
Büyük üreticiler sınıfında dünyanın en genç otomotiv üreticisi olan Proton, geçtiğimiz yıl bulunduğu ülkelerde yeniden yapılandı. Özellikle yeni ürün geliştirme ve üretim tesislerinin re-organizasyonu üzerine çalışan ve kurum kimliğinde değişikler yapan Proton Avrupa pazarına dönüşüne Türkiye’den başladı. Ulu Motor distribütörlüğünde Türkiye pazarında yeniden yapılanma çalışmaları yapan Proton, öncelikle Türkiye’deki 6000 kullanıcısının istek ve ihtiyaçlarına ağırlık verdi. Buna bağlı olarak kaliteli yedek parça ve servis hizmeti sunabilmek için yetkili servis ve bayi ağını oluşturdu. Yetkili servislere yönelik eğitimler de düzenleyen Proton, otomotiv sektöründe bir ilki gerçekleştirerek yedek parça fiyatlarını internet sitesinden yayınlamaya başladı. Kısa sürede gerçekleştirilen başarılı çalışmalar ile sağlanan güven ortamı sonucunda Proton’un ikinci el fiyatları da % 25 oranında arttı.

PROTON / Kilometre Taşları
Büyük üreticiler sınıfında dünyanın en genç otomotiv üreticisi olan Proton’un temelleri 1982 yılında Malezya’da, Hükümet Başkanı Dr. Mahathir Muhammed tarafından atıldı. Malezya devletinin planlı kalkınma döneminin lokomotif girişimlerinden biri olan Proton, 1983 yılında Japon teknolojisi destekli montaj sanayi yaklaşımı ile hayata geçti. 1983’te Teknik işbirliği, lisans ve komponent üretimi konularında Mitsubishi Motors ile anlaşma imzalandı. Shah Alam tesisleri yıllık 80.000 kapasite ile faaliyete geçti.
(Shah Alam tesisleri bugün yıllık 240,000 adet kapasiteye sahiptir). 1985’te Proton markalı ilk otomobil "Saga" modelinin üretimine başlandı. 1986’da üretime başladıktan sadece 1 yıl sonra Bangladeş’e ilk ihracat yapıldı. 1987’de Proton’un 50.000’inci otomobili üretim hattından çıktı. 1990’da İngiltere pazarına girildi ve 200.000’inci Proton otomobili üretim hattından çıktı. 1991’de İngiliz "What Car?" Dergisi "Proton Saga" modelini "Best Buy"/Satın Alınabilecek En İyi Model olarak sundu. 1991’de 300.000’inci Proton otomobili üretim hattından çıktı. 1992’de Proton hisse senetleri Kuala Lumpur borsasında işlem görmeye başladı.
1992’de Proton montaj hattında ilk kez robotlar kullanılmaya başlandı ve Birmingham otomobil fuarında 3. kez üst üste altın madalya ile ödüllendirildi.
1993’te Ar-Ge Departmanı’nın kuruldu ve500.000’inci Proton otomobili üretim hattından çıktı. 1996’da dünyanın en ileri mühendislik altyapısına sahip tesislerden birisi olan Tangjum Malim Fabrikası’nın temeli atıldı ve 7 kez Formula 1 Dünya Şampiyonluğu ve toplam 79 Formula 1 Yarış Birinciliği’ne sahip dünyaca ünlü İngiliz mühendislik ve otomobil firması Lotus’un satın alındı.Yine 1996’da Proton üretim hattından 1.000.000 numaralı otomobilin çıkışı yapıldı. 2001’de Lotus’un Proton için özel ürün geliştirme çalışmalarına başlandı.
Ve bugün…
Proton firmasının %52’si Malezya devleti ve %48’i yerel ve uluslararası yatırımcılara aittir. Dünya Ticaret Örgütü’ne kayıtlı 146 ülkeden sadece 11 tanesi resim üzerindeki taslaktan dünya çapında kabul gören normlarda otomobil üretebilmektedir.2002 yılı başında Malezya 11. olarak bu listede yer almıştır. Bu listede yer alan ülkelerin bazıları ABD, Almanya, Fransa, G.Kore, İngiltere, İspanya,Kanada, İsveç, İtalya ve Japonya’dır.
1900’ü AR-GE çalışmalarında olmak üzere toplam 9500 kişilik işgücüne sahiptir.
Proton için bugüne kadar yapılmış toplam yurt içi yatırımı 2 milyar ABD dolarının üzerindedir. Kurulduğu günden bu yana 50’den fazla ülkeye ihracat yapmıştır. Halen başta İngiltere ve Avustralya olmak üzere 20’den fazlaya ülkeye ihracat yapmaktadır. Malezya’nın dışında Çin, Vietnam ve İran’da da üretim yapmaktadır. Hali hazırda yıllık kapasitesi 250.000 adet olan Tangjum Malim Fabrikası’nın altyapısı ve genişleme çalışmalarının önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon adet/yıl’a ulaşacağı beklenmektedir. Proton son olarak Endonezya’da bir tesis satın aldı. Tesisin yıllık 40-50 bin ünitelik üretim kapasitesi bulunuyor. Proton ayrıca İtalyan motosiklet üreticisi MV Agusta’nın %57.75’sini de satın aldı.